Jak správně připravit svíčkovou omáčku? Poradíme osvědčený postup
Svíčková omáčka je slavnostním jídlem, s puncem dokonalosti. Recepty se mohou malinko lišit, ale pokud má být svíčková poctivá, mají něco společného - a to velkou časovou náročnost. Svíčková se dělá den předem, aby se chutě do druhého dne stihly rozležet.
Základem svíčkové omáčky je správně zvolené maso. Tradičně se používá hovězí maso, ale myslivci dobře vědí, že vynikající svíčková je také z jelena či laně. Zvolíme sval lemující páteř, tedy svíčkovou, ale můžeme sáhnout i po tzv. nepravé svíčkové. To je sval z přední části plece, který svým tvarem, ale i jemností a křehkostí skutečnou svíčkovou připomíná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně připravit svíčkovou omáčku
S přípravou začneme den předem. Omáčka potřebuje čas, aby se správně rozležela.
- Maso v celku osolíme a opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
- Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, ke které přidáme nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Smažíme, dokud zelenina nezezlátne.
- Maso dáme na zeleninu, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř, podlijeme trochou vody a přiklopíme. Dáme do trouby, kde pečeme na 180 °C 4–5 hodin, dokud maso nebude měkké.
- Když máme upečeno, dáme maso stranou, vybereme koření a zeleninu rozmixujeme do hladké omáčky.
- Omáčku nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí.
- Servírujeme s houskovým knedlíkem, zdobíme brusinkami, plátkem citrónu a šlehačkou.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 6 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 13 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 14 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Jogurtový chlebíček
Přidáno 11. 6. 2024 17:56
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak bezpečně užívat jablečný ocet? Maximálně dvě lžíce ve sklenici s vodou před nebo po jídle, a to jen krátkodobě
Jahodové tiramisu: Úžasný nepečený dezert s jemným krémem voní jahodami, kterým dá tu správnou chuť speciální ingredience
Komentáře