Jak sušit léčivé bylinky. Léčivá síla z přírody je snadno dostupná každému z nás
Dnes jednoduše kupujeme bylinkové čaje už hotové a namíchané. Na nás pak už jen zbývá zalít nadrcené bylinky horkou vodou a chvíli počkat, než se důležité látky vyluhují. Přesto se mnoho z nás po vzoru našich babiček vrací k vlastnímu sběru léčivých bylinek a jejich sušení.
Na sběru a sušení bylinek není nic složitého. Podstatné je zvolit správnou dobu pro sběr, bylinky pečlivě nasbírat ve vhodném prostředí a šetrně je pak usušit. Pokud se plánujeme sběrem a sušením bylinek více zabývat, určitě se vyplatí pořídit kvalitní elektrickou sušičku. Bude se nám hodit i na sušení ovoce, zeleniny a hub.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit léčivé bylinky
Bylinky, které spolehlivě poznáme, sbíráme v čistém prostředí za suchého a slunečného dne.
- Při sběru bylinky nestlačujeme a nemačkáme, ale raději je rovnáme do vzdušných košíků, misek nebo látkových tašek.
- Po příchodu domů je co nejdříve připravíme na sušení nebo k jinému zpracování.
- Bylinky rozložíme do jedné vrstvy buď na napnutou síť nebo na tác či do nízké papírové krabice. Sušení by mělo probíhat na suchém a vzdušném místě.
- Tip: Jednoduché závěsné sušičky na bylinky se dají levně koupit. Jsou určené k zavěšení do vzdušného a suchého prostředí. Skládají se z několika pater a sítě jsou i po stranách, proto se dovnitř nedostane hmyz.
- Ideálním pomocníkem při sušení je elektrická sušička. Při jejím nákupu se vyplatí zjistit o přístroji co nejvíce informací, důležitá je kvalita.
- Sušení bylinek v sušičce probíhá na sítu nebo na mřížce. Drobné květy sušíme na podložce (např. na fólii, která je součástí vybavení sušičky), aby nepropadaly dolů.
- Teplota pro sušení bylinek musí být nízká, obvykle se pohybuje mezi 35–40 °C. Při sušení se držíme doporučení pro konkrétní rostliny. Vyšší teplotu potřebují plody (šípky nebo bezinky), kůra (bříza) a také listy maliníku nebo jahodníku.
Jak poznat správně usušené bylinky
Správné usušení je důležité pro trvanlivost a kvalitu bylinek.
- Dobře usušené bylinky mají být na dotyk tvrdé a lámavé, při manipulaci lehce chrastí. V případě potřeby se dají rukou rozemnout, rozdrtit nebo elektrickým přístrojem rozmixovat.
- Pokud bylinky obsahují silnější stonky, musí i ty být dobře prosušené a lámavé, nesmí být "gumové".
- Na pohled mají bylinky pěknou barvu (nejsou zčernalé) a příjemně voní.
- Dobře usušené bylinky skladujeme ve sklenicích se šroubovacími víčky, případně v papírových nebo plátěných sáčcích. Vše si dobře popíšeme (důležitý je obsah i datum). Uložíme je na suché, chladné a pokud možno tmavé místo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bylinky používáme především na přípravu čajů, a to buď pouze jako jeden druh nebo je mícháme do směsí. Pokud s mícháním směsí nemáme zkušenosti, vyplatí se alespoň pro začátek nechat inspirovat doporučenými kombinacemi. Zaměříme se především na bylinky, které jsou vhodné k častému používání, případně na ty, které budeme potřebovat v konkrétních situacích (např. při nachlazení). "Domácí" bylinky jsou milým dárkem.
Některé druhy bylinek používáme také na dochucení pokrmů, příkladem je následující video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Naše babičky měly v zásobě přírodní prostředky, které účinně zabíraly na respirační nemoci. Připomeňme si některé z nich
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Jak otevřít šroubovací víčko. Zavařovací sklenice s marmeládou či kompotem nebývá vždy snadné otevřít. Pomůže několik rad
Komentáře