Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak použít kopřivu do nápojů jako je čaj, smoothie, zelený nápoj či sirup
Zdroj: pixabay, klimkin

Přestože kopřivu vnímáme spíše jako plevel, její léčivé účinky znaly již naše babičky. Pro zpracování v kuchyni se používají pouze mladé lístky a výhonky. Z tohoto důvodu se sklízí kopřivy ideálně v období jara. Nejenže můžeme tuto rostlinu použít do jídel, ale hodí se i pro výrobu různých nápojů.

Čím čerstvější kopřivu používáme, tím výraznější jsou její účinky. Díky obsaženým látkám má kopřiva celou řadu pozitivních vlivů, a pro její využití se nabízí řada způsobů aplikace - od přímé konzumace (např. velikonoční hlavička), přes čaje a sirupy, až k různým mastičkám.

Kopřivový čaj

Kopřivový čaj připravíme z usušených nebo z čerstvých kopřivových listů. Hrst listů zalijeme vařící vodou a necháme přibližně 15 minut louhovat, poté slijeme. Čaj si podle chuti dosladíme medem a popíjíme ho teplý nebo vlažný. Doporučované množství kopřivového čaje jsou 2 až 3 šálky denně.

Smoothie nebo zelený nápoj

Pár listů čerstvých kopřiv můžeme přidat i do nápojů jako je smoothie nebo zelený nápoj. Čerstvě utržené listy jemně opláchneme ve vlažné vodě a společně s dalšími ingrediencemi důkladně rozmixujeme. S množstvím kopřivových listů v nápoji buďme ale velmi opatrní, mohou na nás působit dráždivě. Kdo chce, může kopřivy před přidáním krátce spařit.

Kopřivový sirup

Podobně jako bezový, levandulový či mátový sirup si doma připravíme kopřivový sirup. Sirup lze připravit ve formě zastudena i pomocí vaření. Následující video-recept nám názorně poradí, jak na to:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky