Nakrouhané a prosolené zelí necháváme odležet. Někdy pustí příliš šťávy, kterou můžeme dále využít při vaření
Kvašené zelí je velkou pochoutkou, kterou si můžeme připravit i v domácích podmínkách. Zelí nejprve musíme nakrouhat a posolené nechat odpočinout. Při pěchování do sklenic nebo jiných vhodných nádob nám často zůstane trochu zelové šťávy.
Bylo by škoda ji vylít, protože se dá ještě dobře využít. Můžeme si připravit např. zelové "kostky" které přidáváme do polévek - buď ke konci vaření, nebo až na talíři při podávání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit zelové kostky
Cenná tekutina, která je plná vitamínů, takto nepřijde nazmar. Postup je velmi snadný:
- Do kostkovače na led nalijeme zbytek zelové vody a necháme zmrazit.
- Po zmražení kostky vyklepeme a uložíme do mikrotenových sáčků. Budou se hodit např. do koprové polévky.
- Zelovou šťávu můžeme zmrazit i ve větších dávkách např. v kelímkách od jogurtu. V tom případě ji přidáváme během vaření zeleninových polévek.
- Stejným způsobem můžeme postupovat i při využití zbylé šťávy z domácího kvašeného zelí (už hotového). Šťávu pak přidáváme do jídel, kterým prospěje okyselení.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 1 hodinou
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře