Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Vývar (bujón) je tekutina, která vznikne pomalým vařením surovin, jako jsou maso, kosti nebo zelenina. Tato tekutina se použije k přípravě polévky, omáčky, podlévá se s ní maso nebo slouží k přípravě aspiku.
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je velmi důležité nechat vývar dlouho "táhnout", aby byl silný. Chcete otestovat své znalosti v kvízu? Najdete ho na konci článku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou hlavní druhy vývarů
Záleží na tom, s jakými surovinami pracujeme:
- Vývar z tmavého masa, ke kterému patří také kosti - hlavně morkové, zajistí pomalým varem tmavý, výrazný a silný bujón. Používá se do polévek nebo k podlití gulášů a dušených mas.
- Vývar z vepřového masa, kostí a kůží je vhodný k vaření a dušení zabijačkových polévek a gulášů, k podlití pečeného masa, ale pro svůj obsah kolagenu také k přípravě aspiku, tlačenek a prejtu.
- Vývar z drůbežího masa a kostí je jemný a delikátní, přesto je velmi výrazný. Používá se k přípravě polévek a k podlití dušených drůbežích pokrmů. Samotný vývar se podává při nachlazení.
- Vývar z rybího masa, hlav a vnitřností využijeme k přípravě rybí polévky, omáčky, aspiku nebo rizota. Redukováním získáme silnou šťávu, kterou použijeme například v orientální kuchyni.
- Vývar ze zeleniny je plný živin, vitamínů a vlákniny. Využijeme ho do polévek, omáček, zeleninových jídel, k podlití masa i zeleniny nebo k přípravě zdravých nápojů pro děti i dospělé.
Méně používané vývary, nicméně stejně ceněné, jsou z králíků, zvěřiny, mořských plodů nebo uzeného masa. Pokud dáváte přednost kuřecí polévce, poradí vám s její přípravou naše video:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 13 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vývar, ať už zeleninový nebo masový, dovede vylepšit různá jídla a určitě se v kuchyni neztratí. Hodí se nejen do polévek a omáček
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře