Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravá černá zabijačková polévka " Prdelačka "

Žádná zabíjačka se dříve neobešla bez pravé černé polévky s kroupami, lidově řečené prdelačky (také prdelanky) . V dnešní době se dá vepřová krev objednat u řezníka, takže si tuto polévku můžete uvařit kdykoli na ni dostanete chuť.

Hodnocení receptu je 5,0 (24×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min

40 min (40 min příprava)

24. 2. 2014 21:50

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Upraveno pro domácí vaření.

Nutriční hodnoty

Energie4 741 kJ / 1 133 kcal
Bílkoviny33,14 g
Tuky17,93 g
Vláknina20,93 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 39 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy200,68 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Chtěla jsem přidat fotku, ale našla jsem pouze polévky z jelítek, tak snad nebude vadit, když přidám tuto i s receptem :-)

Můžeme ještě na sádle osmažit cibulku a polévku s ní dochutit a dozdobit.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

1974andrea 1974andrea

20. 2. 2022 16:46

Jaromira18: Takže úplně jiné jídlo, zřejmě pečený jelítkový prejt ;-)

Jaromira18 Jaromira18

20. 2. 2022 14:37

Ochucené kroupy s krví zapeču v pekáčku. Kroupy si dá každý podle chuti do polévky.:-K

1974andrea 1974andrea

9. 12. 2018 10:31

Moravak: A má to nějaký zásadní důvod?

Moravak

8. 12. 2018 21:54

Krev a kroupy zamíchejte dohromady, teprve potom to dávejte do polévky.

JarynPedro JarynPedro

13. 10. 2018 08:04

Ahojda. Právě to jdeme vyzkoušet. ;-)

jan.alois jan.alois

8. 10. 2017 21:07

Já když jsou přidávám ještě jemně rozsekané škvarky. :yes:

Vladimír

6. 5. 2016 19:51

"prdelačku" jak uvádí na receptu 1974andrea dělám již celé roky při zabíjačce. Vloni se mi ale srazila krev na krupičku, sice drobnou, ale nicméně to nebylo ono. nevěděl jsem čím to bylo. Zřejmě asi proto, že se dostala polévka do varu, na což se pamatuji. Děkuji Andree za poznámku o tom, že se voda nesmí dostat do varu. : :-K :yes:

mika59 mika59

28. 4. 2016 07:23

1974andrea: :-D:-K:yes:

1974andrea 1974andrea

28. 4. 2016 07:22

mika59: Miládko, v názvu je " černá " prdelačka, což znamená, že je z krve https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A1_pol%... . Ta co píšeš ty, je bez krve, tudíž je to polévka jiná. I když někde se jí také může říkat prdelačka.

mika59 mika59

28. 4. 2016 07:09

1974andrea: Tady jde jen o to, že každý si myslí, že ta pravá je zrovna ta jeho. :-) Tak u toho zůstaneme.;-):-K

1974andrea 1974andrea

28. 4. 2016 06:56

mika59: Jasně, ale pak nemůžeš psát , že se takhle prdelačka rozhodně nevaří . Jak vidíš, více méně všude ;-)

mika59 mika59

28. 4. 2016 06:52

1974andrea: Je pravda, že ty postupy jsou rozdílné, jiný kraj - jiný mrav. A proto;-) :-D:-K

1974andrea 1974andrea

28. 4. 2016 06:39

No vida, jaká je tady zajímavá debata ;-)
mika59: A jak jsi přišla na to, že se tahle polévka u nás nedělá přímo při zabijačce? U nás se rozhodně tato polévka vaří z vývaru po ovaru ( pouze masovém ), tak jak píši já, Jitka, Terezka a Jarka. V druhém brutaru se táhnou jitrnice a jelita a z tohoto vývaru ( kde se vařila hlava, játra, plíce, slezina ... ) se pak dělá světlá polévka ovarová.

hosta hosta

27. 4. 2016 21:12

Asi jak kde, ale u nás i o zabíjačce se dělá přesně takto - z vývaru po vaření ovaru, do kterého se vmíchá krev, která se srazit nemá, přidávají se kroupy, vařené také pro jelita. Někdy se dělá i bílá kroupová (bez krve). A jitrnice s jelity se vaří ve vodě jiné, polévka z vyvařených střívek se - alespoň v tomto kraji - nedělá. A míchá se a míchá, aby nezkysla. Koření se pepřem, majoránkou, česnekem. :-)

zizala zizala (moderátorka)

27. 4. 2016 21:05

mika59: My jsme jelítek nedělali mnoho, takže krev, která se nedala do nich, se dala do polévky, tlačenky a nebo pekla na pekáčku jako prejt, náramná dobrota. Tlačenku vařenou v žaludku pamatuju taky, ale od té doby, co se začaly vyrábět umělé sáčky na tlačenku, jsme z žaludku dělali skvělou dršťkovou polévku. Kolem zabijačky bylo vždycky hodně práce, ale odmala mě to hrozně bavilo :-) Když byly holky malé, chtěla jsem jim takovou zabijačku trošku přiblížit. Koupili jsme půlku prasete, půjčili si šprycnu na jitrnice, všechno super. Až na to, že holky se s ošklivostí odvracely, všechno jim "smrdělo" a pomáhat nechtěly vůbec. Kladně reagovaly až na opečenou jitrnici :-D A když jsem pak do noci myla všechno mastné nádobí a vůbec, zařekla jsem se, že takhle v bytě už nikdy :-//

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zabijačková polévka zabíjačková polévka z jelita zabijačková polévka z jelit zabijačková polévka recept prdelacka zabíjačková polévka z prejtu zabijačková polévka z krve černá polévka recepty zabijačková polévka polévka zabijačková zabíječková polévka domaci prdelačka domácí zabíjačková polévka recept na zabíjačkovou polévku černá polévka z jelita zabíjačková polévka z jelítka zabíjačková polévka tmavá polévka z tlačenky recept zabijačková polévka tmavá zabíjačková polévka

Suroviny: vývar masový, krev vepřová, kroupy, česnek, majoránka sušená, pepř, sůl

TopRecepty.cz

Pravá černá zabijačková polévka " Prdelačka "

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v51X