Pravá černá zabijačková polévka " Prdelačka "

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Polévky 38 názorů

Suroviny

Upraveno pro domácí vaření:
1,5 - 2 l ovarového vývaru
200 ml vepřové krve ( lze objednat u řezníka)
250 g vařené kroupy ( nebo podle potřeby)
3 - 4 stroužky česneku
hrst sušené majoránky
pepře co kdo snese
sůl
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pokud máme vývar zchladlý, sebereme z povrchu tuk. Přecedíme, uvedeme k varu a stáhneme plamen, aby se již nevařil a byl stále pod bodem varu.

  2. Vmícháme přecezenou krev, nesmí dojít k varu, jinak se srazí. Stále mícháme, alespoň 20 minut. Ke konci přidáme kroupy a prohřejeme spolu s rozmačkaným česnekem a rozemnutou majoránkou.

  3. Poté stáhneme z ohně, opepříme a osolíme až na talíři. Pokud nebudeme jíst všechnu polévku tentýž den, je nutné ji za občasného míchání zcela vychladit a uložit do lednice. Solit by se měla opravdu až při konzumaci.

Poznámka

Chtěla jsem přidat fotku, ale našla jsem pouze polévky z jelítek, tak snad nebude vadit, když přidám tuto i s receptem :-)

Můžeme ještě na sádle osmažit cibulku a polévku s ní dochutit a dozdobit.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 878 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravá černá zabijačková polévka " Prdelačka "

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Moravak: A má to nějaký zásadní důvod?

    Odpovědět

  • Moravak Moravak

    Krev a kroupy zamíchejte dohromady, teprve potom to dávejte do polévky.

    Odpovědět

  • JarynPedro JarynPedro

    Ahojda. Právě to jdeme vyzkoušet. ;-)

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois

    Já když jsou přidávám ještě jemně rozsekané škvarky. :yes:

    Odpovědět

  • Vladimír Vladimír(neregistrovaný)

    "prdelačku" jak uvádí na receptu 1974andrea dělám již celé roky při zabíjačce. Vloni se mi ale srazila krev na krupičku, sice drobnou, ale nicméně to nebylo ono. nevěděl jsem čím to bylo. Zřejmě asi proto, že se dostala polévka do varu, na což se pamatuji. Děkuji Andree za poznámku o tom, že se voda nesmí dostat do varu. : :-K :yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    1974andrea: :-D:-K:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    mika59: Miládko, v názvu je " černá " prdelačka, což znamená, že je z krve https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A1_pol%... . Ta co píšeš ty, je bez krve, tudíž je to polévka jiná. I když někde se jí také může říkat prdelačka.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    1974andrea: Tady jde jen o to, že každý si myslí, že ta pravá je zrovna ta jeho. :-) Tak u toho zůstaneme.;-):-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    mika59: Jasně, ale pak nemůžeš psát , že se takhle prdelačka rozhodně nevaří . Jak vidíš, více méně všude ;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    1974andrea: Je pravda, že ty postupy jsou rozdílné, jiný kraj - jiný mrav. A proto;-) :-D:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    No vida, jaká je tady zajímavá debata ;-)
    mika59: A jak jsi přišla na to, že se tahle polévka u nás nedělá přímo při zabijačce? U nás se rozhodně tato polévka vaří z vývaru po ovaru ( pouze masovém ), tak jak píši já, Jitka, Terezka a Jarka. V druhém brutaru se táhnou jitrnice a jelita a z tohoto vývaru ( kde se vařila hlava, játra, plíce, slezina ... ) se pak dělá světlá polévka ovarová.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Asi jak kde, ale u nás i o zabíjačce se dělá přesně takto - z vývaru po vaření ovaru, do kterého se vmíchá krev, která se srazit nemá, přidávají se kroupy, vařené také pro jelita. Někdy se dělá i bílá kroupová (bez krve). A jitrnice s jelity se vaří ve vodě jiné, polévka z vyvařených střívek se - alespoň v tomto kraji - nedělá. A míchá se a míchá, aby nezkysla. Koření se pepřem, majoránkou, česnekem. :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    mika59: My jsme jelítek nedělali mnoho, takže krev, která se nedala do nich, se dala do polévky, tlačenky a nebo pekla na pekáčku jako prejt, náramná dobrota. Tlačenku vařenou v žaludku pamatuju taky, ale od té doby, co se začaly vyrábět umělé sáčky na tlačenku, jsme z žaludku dělali skvělou dršťkovou polévku. Kolem zabijačky bylo vždycky hodně práce, ale odmala mě to hrozně bavilo :-) Když byly holky malé, chtěla jsem jim takovou zabijačku trošku přiblížit. Koupili jsme půlku prasete, půjčili si šprycnu na jitrnice, všechno super. Až na to, že holky se s ošklivostí odvracely, všechno jim "smrdělo" a pomáhat nechtěly vůbec. Kladně reagovaly až na opečenou jitrnici :-D A když jsem pak do noci myla všechno mastné nádobí a vůbec, zařekla jsem se, že takhle v bytě už nikdy :-//

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    zizala: No právě to je ono, čím víc prasklo, tím to bylo lepší, ale zase bylo méně jitrnic..A to mamce vadilo.I tlačenka se v tom vařila..plněná v žaludku..A ta krev se všechna dala do jelítek...A, že jsme těch zabíjaček udělali..:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    mika59: Možná jak kde. Moje babička po uvaření jelítek a jitrnic do polévky zavařila krev, přidala kroupy a dochutila. Někdy se při vaření stalo, že některá jitrnice (nebo jelítko) praskla a "zhodnotila" vývar <3:yes:

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: zabijačková polévka zabíjačková polévka z jelita zabijačková polévka z jelit zabijačková polévka recept prdelacka zabíjačková polévka z prejtu černá polévka zabijačková polévka z krve recepty zabijačková polévka polévka zabijačková zabíječková polévka domaci prdelačka domácí zabíjačková polévka recept na zabíjačkovou polévku černá polévka z jelita zabíjačková polévka tmavá zabíjačková polévka z jelítka polévka z tlačenky tmavá zabíjačková polévka recept zabijačková polévka

Zapomněl/a jsem heslo