Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez vývaru. Ne vždy je ale čas vařit od začátku ten domácí. V tu chvíli pak saháme po bujonu. Ten je k dostání ve formě kostky, prášku nebo i v podobě jakéhosi rosolu. Stejný polotovar si ovšem můžeme vyrobit i doma.

Poctivý a bez dochucovadel

Bujon je ideální pomocník, který jednou za čas ocení každá kuchařka či kuchař. S jeho pomocí totiž snadno dodáte chuť pokrmům, které by jinak mohly být fádní. I když je samozřejmě známo, že pravý pořádný domácí vývar nic nenahradí, i bujon občas přijde jako dochucovadlo vhod, a to nejen při přípravě polévek, ale i dalších pokrmů. Navíc v poslední době v obchodech seženete i bujony bez glutamátu a různých dochucovadel a použít takový bujon pak zas takovým prohřeškem proti poctivé kuchyni není.

Pokud ale různé polotovary z obchodů používáte neradi, můžete si podobný bujon, jako se prodává v obchodě, připravit i sami. Jeho předností je, že budete mít jistotu, že v něm nebudou žádná dochucovadla, aromata a přídatné látky sloužící k zvýraznění chuti. A nemusí být ani extrémně přesolený, jak to u těch kupovaných bývá. Jen počítejte s tím, že domácího bujonu budete muset použít na další vaření o trochu víc než toho z kostky, jeho vynikající přirozená chuť ale za to stojí.

Připravte si bujon podle vaši chuti

Domácí bujon můžete připravit několika způsoby a může mít různou konzistenci, přesně jako ty, které se prodávají v obchodech. Stejně tak můžete udělat bujon kuřecí, hovězí nebo zeleninový. Zeleninový se často dělá jen jako dochucovadlo ve formě prášku. Navíc domácí bujon můžete udělat z různých zbytků, které vám zůstanou z přípravy jiných jídel, nebudete plýtvat a ještě ušetříte. Hotový bujon koncentrované chuti pak využijete nejen při přípravě polévky a omáčky, ale i rizota, dušené zeleniny a dalších pokrmů.

Na bujon stačí zredukovat vývar

Asi nejjednodušší na přípravu je bujon z dlouho vařeného vývaru. Jde vlastně o hodně poctivý domácí vývar, který vařením co nejvíc zredukujete do co nejhustší podoby, v níž se soustředí a zvýrazní všechny chutě. Můžete jej udělat klasický masový s kořenovou zeleninou pro lepší chuť nebo čistě zeleninový. Ten pak už jen přelijete do tvořítek na led a dáte do lednice, kde jej budete mít připravený, abyste jej mohli kdykoliv použít a dochutit jím pokrm.

Výhodou je, že si z jednoho vaření připravíte hned několik bujonů. Navíc takový bujon můžete udělat i z různých zbytků – kůží, odřezků či kostí. Výborně se na jeho přípravu hodí také kuřecí skelet. Až budete připravovat nějaký kuřecí pokrm, kupte raději celé kuře – maso použijete na přípravu jídla a ze skeletu uvaříte vývar. Stejně tak můžete do vývaru použít různé odřezky zeleniny, oškrábané a očištěné slupky nebo zbytky bylinek. Nebudete muset nic vyhazovat, a ještě si připravíte chutný bujon, který vás vyjde na pár korun.

Domácí kuřecí bujon z mrazáku

A jak takový mražený masový bujon se zeleninou připravíte? Je to poměrně snadné. Jen se připravte, že to nějakou dobu bude trvat. Použijte tedy tlakový hrnec, nebo pomlaý hrnec, abyste uspořili energii. Vývar se pak bude vařit vlastně téměř sám, takže vám nejvíc času zaberou přípravné práce jako čištění zeleniny. Vynaložené úsilí se ale určitě vyplatí, protože si uděláte základ pro mnoho jídel. A jak na to?

Budete potřebovat: 4 kuřecí skelety i s kůží a křídly, 4 morkové kosti, 3 mrkev, 3 petržele, 1 celer, 2 cibule, 5 stroužků česneku, ½ pórku, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 5 bobkových listů, libeček a 1 lžíci soli.

Postup: Skelety, kosti, očištěnou zeleninu a koření dejte do hrnce a zalijte 4 litry studené vody. Cibuli použijte i se slupkou, dodá vývaru krásnou zlatavou barvu. Vodu přiveďte k varu a během vaření postupně odebírejte pěnu na povrchu, aby nebyl vývar zakalený.

Vývar nechte opravdu mírně probublávat cca 4 hodiny. Poté vývar přeceďte, vraťte na sporák a opět mírným varem nechte pomalu redukovat na cca 600-700 ml. Vývar musí být hustý. Poté jej nechte vychladnout a přelijte do tvořítek na led nebo do jakýchkoliv malých formiček, třeba na pralinky a dejte do mrazáku. Používejte jako obyčejný koupený bujón. Redukovaný bujon můžete i nalít do malých skleniček a zavařit.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více