Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Zdroj: Pixabay

Není nudle jako nudle, proto pro vás máme přehled nejběžnějších druhů nudlí používaných v asijské kuchyni. Každý ze všech druhů nudlí má svůj vlastní způsob přípravy i využití.

Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá příprava surovin a hlavně jejich úhledné krájení. Samotné vaření bývá obvykle velmi rychlé. Většina pokrmů se připravuje prudkým restováním v hluboké pánvi wok.

Vaječné pšeničné nudle

Vyrábějí se z pšeničné mouky, vajec, soli a vody. Jsou podobné evropským druhům nudlí a nejčastěji se s nimi setkáme v pokrmech Chow mein, nudle dan dan nebo Lo loin. Po uvaření je necháme důkladně okapat. Pak je můžeme přidat k zelenině a smažit ve woku.

Rýžové nudle

Tyto nudle se vyrábějí z rýžové mouky a vody, mají bílou barvu, a různé tvary a velikosti. Jejich příprava je rychlá. Často se s nimi setkáme v polévkách Pho nebo pokrmu Pad Thai. Musíme dát pozor na jejich rozvaření, proto je po uvaření propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Skleněné nudle

Název upozorňuje, že tyto nudle ze škrobu (bramborový, tapiokový, luštěninový) a vody jsou průhledné, vypadají jako sklo. Lze je použít místo rýžových nudlí. Jsou přirozeně bezlepkové, což ocení ti, kdo si lepek ve stravě hlídají. Skleněné nudle můžeme bez vaření vložit do horkého oleje a osmažit. Nafouknou se a budou křehké a křupavé. Jsou takto výborné do salátů.

Soba nudle

Soba se vyrábějí z pohankové mouky a mají oříškovou barvu i výraznou chuť. Prodávají se ve svazečcích (1 svazek = 1 porce). Jejich přirozenou chuť skvěle podtrhne arašídová omáčka nebo pokrm s arašídy.

Udon nudle

Udon nudle se vyrábějí z pšeničné mouky a vody, jsou tedy bez vajec. Výborně je využijeme při přípravě polévek, ale lze je použít všude tam, kde nudle rýžové. 

Instantní nudle

Koupíme je nejčastěji lisované ve čtvercích pro jednu porci. Jsou výhodné v tom, že je jen zalijeme vroucí vodou a po změknutí scedíme, což je velmi rychlá a jednoduchá příprava. Patří sem tzv. kudrnaté nebo Ramen nudle. Hodí se jako součást zeleninovo-masových směsí nebo vložka do polévek typu Ramen.

Při vaření každého druhu těstovin se řídíme pokyny na obalu. Důležité je dodržet dobu varu. Vyzkoušejte podle našeho videa přípravu vietnamské polévky Pho Bo:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky