Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!
Zdroj: Unsplash, Jakub Dziubak

Rýžový ocet je jednou z mnoha důležitých ingrediencí asijské kuchyně. Využijete ho ovšem i do receptů pocházejících z jiných koutů světa nebo do salátových zálivek. Jeho výhodou totiž je, že má jemnější chuť a tím pádem mnohem širší využití. A kromě toho je i zdravý!

Napříč celou Asií

Tento druh octa se používá v mnoha asijských zemích. Populární je nejen v Japonsku, odkud pochází již zmiňované sushi, ale třeba i v Koreji, v Číně či ve Vietnamu. Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže nebo rýžového vína. Zkvašením rýže vzniká rýžový alkohol a ten se pak dalším kvašením mění na kyselinu octovou. Rýžový ocet je vlastně rýžové víno, které prošlo delší fermentací. Rýžový ocet se rozlišuje na světlý, červený a tmavý. Světlý rýžový ocet je populární v Japonsku a chutí se nejvíce podobá běžnému octu. Je ale méně kyselý a má sladký nádech po lepkavé rýži. Černý a červený ocet se častěji používají v Číně a dalších východoasijských zemích. Červený rýžový ocet svou barvu získává z červené fermentované rýže a má výraznější sladko-trpkou chuť. Čínský černý rýžový ocet je sladší než bílý a červený a má i lehkou kouřovou příchuť. Vyrábí se z černé lepkavé (sladké) rýže nebo ze speciálního čínského rýžového vína huangjiu.

Pomůže zhubnout

Rýžový ocet výrazně prospívá i našemu zdraví a štíhlé linii. Podle webu Webmd.com neobsahuje skoro žádný tuk ani kalorie, místo toho je bohatý na aminokyseliny. Ty mají velký vliv na náš imunitní systém, snižují pocit únavy a dodávají nám více energie. Ocet je vhodný na různé detoxikační kůry. S jeho pomocí tak můžete snížit svou váhu i si pročistíte játra. Jak je uvedeno na webu Healthline.com, červený ocet pomáhá udržet hladinu cholesterolu v krvi v normálních hodnotách, tyto schopnosti má totiž právě červená fermentovaná rýže. Černá rýže je dokonce považována přímo za superpotravinu, která je zdrojem antioxidantů, esenciálních aminokyselin, vitamínů E a B, vlákniny, proteinů, kompletních sacharidů, zinku, vápníku, fosforu a železa.

Když nemáte rádi moc kyselé

O chuti rýžového octa by se dalo říct, že je spíš nasládlá a liší se podle toho, jakou variantu octa použijete. Navíc jsou některé druhy octa dochuceny. Většinou se do nich přidává sůl a cukr, takže se dají ihned použít na sushi. Někdy obsahuje rýžový ocet navíc i koření (např. zázvor, pomerančová kůra a hřebíček) či rýžové víno saké. Světlý ocet se také obvykle prodává ředěný vodou, podíl kyseliny octové je pak cca 4-5 %. Ochucený i neochucený ocet můžete klidně zaměnit. Pokud ovšem použijete ochucený ocet místo běžného, nezapomeňte z původního receptu odstranit 4 polévkové lžíce cukru a 2 čajové lžičky soli na 120 ml octa.

Do salátů i na maso

Světlý rýžový ocet se kromě sushi přidává třeba do nakládané zeleniny, ale také do marinád na ryby nebo na maso, neboť potlačuje silnější pachy ryb a masa. Vhodný je i do různých salátových zálivek nebo třeba při přípravě karamelizované cibulky. Z červeného a černého rýžového octa připravíte vynikající omáčku k namáčení, můžete jí ochutit také nudle, polévky a pokrmy z mořských plodů. I z těchto octů se připravují marinády na maso. Černý rýžový ocet se konzumuje také jako nápoj. Rýžový ocet, hlavně ten bílý/světlý, lze použít místo ostatních druhů octů. Jen je třeba upravit množství. Polovina polévkové lžíce klasického destilovaného octa odpovídá svou silou 1 polévkové lžíci rýžového octa. A pokud byste nevěděli jak ochutit rýži na sushi, tady máte recept: Na 1 hrnek suché rýže na sushi dejte 3 lžíce rýžového octa, 1 lžíci cukru a 1 lžičku soli. Ocet nejprve se solí a cukrem zahřejte, nechte rozpustit a pak teprve vmíchejte do rýže.

 

 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více