Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš
12. 6. 2021 Vaření
Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S příjemnými chvilkami strávenými „venku“ je také spojeno jiné stravování. Co si uvařit na chalupě? Využijte sezónní potraviny i zbytky ze spíže!
Jednoduše a chutně
Na chalupě nebo na chatě dost často nemáme takové kuchyňské vybavení nebo tolik surovin jako doma. Takže experimentujeme a vaříme z mála a obvykle i šetříme nádobí. Oblíbená jsou proto jídla z jednoho hrnce; guláše, pokrmy připravené rychle v pánvi nebo u ohně. Ostatně, kdo by nemiloval třeba smaženici z čerstvě nasbíraných hub nebo u táboráku do křupava opečené, řádně začouzené špekáčky? Na tyhle dvě dobroty vám asi recept dávat nemusíme, obojí máte zcela jistě dávno v malíčku. Pojďte si s námi dnes připravit něco jiného. A jelikož už rostou houby, začneme vynikajícím houbovým gulášem.
Mohlo by vás zajímat
Houbový guláš
Na houbový guláš budete potřebovat 900 g očištěných čerstvých hub (praváky, modráky, křemenáče, kozáky, klouzky…), dále 80 g sádla nebo oleje, 120 g cibule, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 stroužky česneku, kmín, sůl, 40 g hladké mouky a asi půl litru masového nebo zeleninového vývaru. Postupujte tak, že houby nakrájíte na větší kousky a cibuli nadrobno. V hrnci rozehřejte tuk a cibuli na něm osmažte do světle žluta. Pak přidejte kmín, utřený česnek, papriku, houby a sůl a za občasného míchání je duste doměkka. Jakmile bude šťáva částečně vysmahnutá, zaprašte houby moukou, osmahněte a hned podlijte vývarem a dolijte vodou. Duste do požadovaného zhoustnutí. Podle chuti můžete guláš na talíři doplnit kopečkem kysané smetany. Podávejte s čerstvým chlebem.
Mohlo by vás zajímat
Šťavnatý špíz se slaninou
Pokud už jste špekáčků přejedení, zkuste si nad ohněm udělat lepší delikatesu; špíz z vepřového nebo kuřecího masa se slaninou. Potřebujete po půl kile masa, cibule, slaniny a paprik. Cibuli oloupejte a nakrájejte na silnější kousky, asi 4x4 cm. Papriky omyjte a spolu se slaninou a masem nakrájejte na kousky také asi 4x4 cm. Střídavě napichujte na kovové špízy papriku, cibuli, maso a slaninu. Maso musí obklopovat z jedné strany slanina a z druhé cibule. Právě tahle sestava zajistí šťavnatost a chuť. Jakmile máte hotovo, připravte si marinádu z oleje, grilovacího nebo jiného vámi oblíbeného koření a soli. Touto směsí špíz potřete, zabalte do alobalu a opékejte nad ohněm do změknutí. Pak alobal sundejte a opečte vše dokřupava. Případně můžete špízy opéct rovnou i bez alobalu, jen dejte pozor, aby bylo maso kompletně propečené, ale ne vysušené. Výhodou přímého pečení na ohni je, že můžete špíz průběžně potírat marinádou a tak jej stále ochucovat. Hotový pokrm podávejte s chlebem a hořčicí.
Mohlo by vás zajímat
Chalupářská omeleta
Recept na chalupářskou omeletu vznikl kdysi dávno jako „z nouze ctnost“. Na chalupě byly prostě jen vajíčka od slepic od sousedů a chipsy. A z tohoto „mála“ vzniklo vlastně fantastické jídlo. Na jeho přípravu vám budou stačit pouze dvě suroviny; balíček klasických chipsů a 3 vejce. Vajíčka rozšlehejte v míse a přisypte do nich menší balíček chipsů. Nechte chvilku odstát, řádně promíchejte a směs vlijte na pánev s rozehřátým olejem. Omeletu smažte z obou stran dozlatova. Podávejte s nadrobno nakrájenou cibulí promíchanou s kečupem. Cibule díky kečupu ztratí svoji pálivost a dohromady se tenhle mix skvěle k omeletě hodí. Jak vidíte, i na chalupě se dá vařit velmi chutně, a přitom nijak zvlášť složitě!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Houbová královna imunity: Ve staré Číně se hlívou ústřičnou dokonce i platilo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30