Večeře do 30 korun na porci: Zkuste chalupářskou omeletu, jáhlovou kaši či pečená křidélka

7. 4. 2021 16:05

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Eliza Zdroj: Toprecepty, Eliza
Máte hluboko do kapsy, jste pár dní před výplatou, nebo z jiných důvodů potřebujete ušetřit? S trochou umu lze zvládnout syté a dobré teplé jídlo do 30 Kč na jednu porci; někdy se do této částky vejdou i porce dvě. Jenže vás nenapadá, co pořád vařit? Připomeňme si klasické recepty a naučme se i nějaké nové.

Bramborové lokše  

Pochoutek z brambor je opravdu nepočítaně. Stačí si vzpomenout na naše babičky, co všechno s nimi v kuchyni dokázaly; od placek přes knedlíky, kaše, polévky až po bramborové moučníky. Na levnou večeři si udělejte třeba typické slovenské lokše. Na jejich přípravu vám stačí jen 500 g ve slupce uvařených a vychladlých brambor, sůl a 100 g hladké mouky. Brambory nastrouháte najemno, smícháte s moukou a solí, těsto po částech vyválíte na placky asi 0,5 cm silné a opečete nasucho z obou stran na pánvi. Po upečení se lokše potírají omastkem, a pak se mohou jíst nasladko, třeba s povidly, nebo naslano, například se zelím. 

Chalupářská omeleta  

Tento recept vznikl kdysi dávno a předává se mezi jesenickými chalupáři. I v tomto případě vám budou stačit pouze dvě suroviny; balíček klasických chipsů a 3 vejce. Vajíčka rozšlehejte v míse a přisypte do nich menší balíček chipsů. Nechte chvilku odstát, řádně promíchejte a směs vlijte na pánev s rozehřátým olejem. Omeletu smažte z obou stran dozlatova. Doporučujeme podávat s čerstvou zeleninou, případně i s kečupem.

Nudle s mákem

Dobrota našeho dětství má stálé místo v kuchyni. Mák navíc patří mezi české superpotraviny, takže si nejen pochutnáte, ale zároveň tělu dodáte i porci vápníku, draslíku, železa a hořčíku. Recept je jednoduchý a najdete jej zde.

Kočičí svatba

Klasický staročeský pokrm nesmí v našem výčtu chybět. Hrách s kroupami, osmaženou cibulkou a kyselou okurkou je delikatesa i pro ty, kteří jinak dají přednost masu. Recept na klasickou kočičí svatbu najdete zde, ochutit jídlo můžete navíc ještě česnekem a majoránkou. .

Pečená kuřecí křidýlka

Kuřecí křidýlka koupíte zhruba kolem 50 Kč za kilo a nají se z nich celá rodina. Křidýlka stačí okořenit podle chuti, třeba česnekem, solí a uzenou mletou paprikou, a upéct. Vhodnou přílohou je chléb. Další možností je udělat křidýlka na smetaně a podávat je s těstovinami.

Květákový krém  

Jednoduché, levné, dobré a zdravé jídlo máte na stole do půl hodinky. Hustá sytá polévka navíc vypadá luxusně, a tak vůbec nebudete mít pocit, že jste se o něco ošidili. Základní recept najdete tady, polévku můžete při podávání doplnit krutony a čerstvými bylinkami. Krémové polévky se ostatně dají udělat i z jiných druhů zeleniny. Výtečný je dýňový krém, mrkvový nebo třeba z pečeného celeru. Polévky vás zahřejí, dodají vám tekutiny a vitamíny a ještě se skvěle najíte.

Hrachová, jáhlová nebo krupičná kaše

Kaše všech možných druhů patří také mezi zapomenutá, ale dobrá jídla. Třeba jáhly se dají zpracovat naslano i nasladko, krupicovou kaší s kakaem nebo skořicí se zavděčíte dětem a hrachová kaše s cibulkou a volským okem uspokojí i nenasytné jedlíky.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 36 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku

    Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku

    Čas večeře se blíží a vy nevíte, co dát rychle na stůl? Nebo očekáváte návštěvu a potřebujete…
    Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!

    Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!

    Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s rýžovými nudlemi, mungo klíčky, masem a bylinkami…
    Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?

    Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?

    Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá surovina pro vaření. Ať červené, nebo bílé, obojí…
    Co s velikonoční nadílkou? Uvařte polévku ze strouhaných vajec nebo zkuste vaječné řízky

    Co s velikonoční nadílkou? Uvařte polévku ze strouhaných vajec nebo zkuste vaječné řízky

    Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný, nemáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám…
    Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové

    Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové

    Je šťavnatá, plná bylin, másla a vajíček a tradičně se peče na Boží hod velikonoční. Sekanina,…
    Velikonoce po italsku? Šéfkuchař Sergio Bellini ukáže, jak na ně!

    Velikonoce po italsku? Šéfkuchař Sergio Bellini ukáže, jak na ně!

    Velikonoce jsou za dveřmi a určitě už přemýšlíte, čím byste si je letos obohatili a na čem byste si…
    Beránek, po kterém se jen zapráší: Rady a tipy, jak vybrat a správně zpracovat jehněčí maso

    Beránek, po kterém se jen zapráší: Rady a tipy, jak vybrat a správně zpracovat jehněčí maso

    Beránek je symbolem Velikonoc i jara; a to nejen ten upečený ze sladkého těsta. Jehněčí maso platí…
    Konec plýtvání: Jak si poradit s velkým množstvím vajíček po Velikonocích

    Konec plýtvání: Jak si poradit s velkým množstvím vajíček po Velikonocích

    Není třeba asi připomínat, že letošní Velikonoce budou jiné než ty předešlé. Kvůli řádícímu…