Večeře do 30 korun na porci: Zkuste chalupářskou omeletu, jáhlovou kaši či pečená křidélka
7. 4. 2021 Vaření
Máte hluboko do kapsy, jste pár dní před výplatou, nebo z jiných důvodů potřebujete ušetřit? S trochou umu lze zvládnout syté a dobré teplé jídlo do 30 Kč na jednu porci; někdy se do této částky vejdou i porce dvě. Jenže vás nenapadá, co pořád vařit? Připomeňme si klasické recepty a naučme se i nějaké nové.
Bramborové lokše
Pochoutek z brambor je opravdu nepočítaně. Stačí si vzpomenout na naše babičky, co všechno s nimi v kuchyni dokázaly; od placek přes knedlíky, kaše, polévky až po bramborové moučníky. Na levnou večeři si udělejte třeba typické slovenské lokše. Na jejich přípravu vám stačí jen 500 g ve slupce uvařených a vychladlých brambor, sůl a 100 g hladké mouky. Brambory nastrouháte najemno, smícháte s moukou a solí, těsto po částech vyválíte na placky asi 0,5 cm silné a opečete nasucho z obou stran na pánvi. Po upečení se lokše potírají omastkem, a pak se mohou jíst nasladko, třeba s povidly, nebo naslano, například se zelím.
Mohlo by vás zajímat
Chalupářská omeleta
Tento recept vznikl kdysi dávno a předává se mezi jesenickými chalupáři. I v tomto případě vám budou stačit pouze dvě suroviny; balíček klasických chipsů a 3 vejce. Vajíčka rozšlehejte v míse a přisypte do nich menší balíček chipsů. Nechte chvilku odstát, řádně promíchejte a směs vlijte na pánev s rozehřátým olejem. Omeletu smažte z obou stran dozlatova. Doporučujeme podávat s čerstvou zeleninou, případně i s kečupem.
Mohlo by vás zajímat
Nudle s mákem
Dobrota našeho dětství má stálé místo v kuchyni. Mák navíc patří mezi české superpotraviny, takže si nejen pochutnáte, ale zároveň tělu dodáte i porci vápníku, draslíku, železa a hořčíku. Recept je jednoduchý a najdete jej zde.
Mohlo by vás zajímat
Kočičí svatba
Klasický staročeský pokrm nesmí v našem výčtu chybět. Hrách s kroupami, osmaženou cibulkou a kyselou okurkou je delikatesa i pro ty, kteří jinak dají přednost masu. Recept na klasickou kočičí svatbu najdete zde, ochutit jídlo můžete navíc ještě česnekem a majoránkou. .
Mohlo by vás zajímat
Pečená kuřecí křidýlka
Kuřecí křidýlka koupíte zhruba kolem 50 Kč za kilo a nají se z nich celá rodina. Křidýlka stačí okořenit podle chuti, třeba česnekem, solí a uzenou mletou paprikou, a upéct. Vhodnou přílohou je chléb. Další možností je udělat křidýlka na smetaně a podávat je s těstovinami.
Květákový krém
Jednoduché, levné, dobré a zdravé jídlo máte na stole do půl hodinky. Hustá sytá polévka navíc vypadá luxusně, a tak vůbec nebudete mít pocit, že jste se o něco ošidili. Základní recept najdete tady, polévku můžete při podávání doplnit krutony a čerstvými bylinkami. Krémové polévky se ostatně dají udělat i z jiných druhů zeleniny. Výtečný je dýňový krém, mrkvový nebo třeba z pečeného celeru. Polévky vás zahřejí, dodají vám tekutiny a vitamíny a ještě se skvěle najíte.
Mohlo by vás zajímat
Hrachová, jáhlová nebo krupičná kaše
Kaše všech možných druhů patří také mezi zapomenutá, ale dobrá jídla. Třeba jáhly se dají zpracovat naslano i nasladko, krupicovou kaší s kakaem nebo skořicí se zavděčíte dětem a hrachová kaše s cibulkou a volským okem uspokojí i nenasytné jedlíky.
Témata
Mohlo by vás zajímat