Zavařujeme broskve: Zkuste to s likérem amaretto nebo s obyčejným rumem. Neuděláte chybu!
5. 8. 2021 Vaření
Přemýšlíte zrovna, co udělat s množstvím broskví, které se vám urodilo na zahrádce či v sadu? Uložte si je na zimu do sklenic. Pokud vás už klasické marmelády a kompoty nudí, pojměte pro jednou zavařování trochu netradičně a ochuťte je kořením nebo aromatický alkoholem.
Dokonalá marmeláda s citrusy
Šťavnaté zralé domácí broskve jsou na zavařování přímo ideální. Mají dokonalou konzistenci do marmelád a také příjemné sladké a svěží aroma. Kromě toho si ale výborně rozumí s dalšími druhy ovoce, třeba s citrusy. Přidáním citronové šťávy k broskvím aspoň částečně vytvoříte opravdovou marmeládu, protože tak smí být, podle oficiálních označení, pojmenován jen výrobek z citrusových plodů. Ty další jsou buď džemy či kompoty, nebo souhrnně prostě zavařeniny. Ale zpátky k citrusům. Právě ty totiž dodají broskvím zajímavou trpkou pikantní chuť. Navíc se obejdete i bez pektinu. Budete potřebovat 1 kg vypeckovaných, oloupaných a na kousky nakrájených broskví, 600 g cukru, 4 lžíce citronové šťávy a 2 lžičky strouhané citronové kůry. Vše dejte do hrnce a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Vařte asi 25 minut, dokud džem nezhoustne, případně ještě přidejte citronovou šťávu. Přelijte do sklenic a sterilujte.
Mohlo by vás zajímat
Pokud vám kombinace broskví s citrusy chutná, můžete zavařenině dodat aroma pomocí pomerančového likéru Grand Marnier či Cointreau, vonících po pomerančové kůře a květech. Broskve zvýrazní i vůně skořice, zkuste ji přidat jako v tomto receptu. Máte-li rádi v marmeládě větší kusy ovoce, udělejte klevelu, jako se dělávala za časů našich babiček. Výhodou je, že se do ní nedává moc cukru, jen 200 g na 1 kg ovoce. Ovoce nejprve nakrájejte na větší kousky, dejte do hrnce a přilijte asi dvě a čtvrt lžíce octa a nechte odležet do druhého dne. Pro vůni dodejte skořici a hřebíček a vařte, dokud se ovoce téměř nerozvaří. Pak vmíchejte pět lžic rumu. Přelijte do sklenic a na chvíli ji obraťte dnem vzhůru.
Mohlo by vás zajímat
Naložené v sirupu
Broskve jsou vynikajícím ovocem na přípravu kompotů. Drží totiž hezky tvar a mají stále pěknou žlutou barvu. Lepší je zavařování se slupku, to zintenzivní jejich chuť. Kompotované broskve se pak navíc s oblibou využívají do mnoha moučníků, třeba do nepečených dortů nebo do jednoduchého dezertu, v němž se prokládají vrstvy broskví, sušenek a kysané smetany ušlehané se šlehačkou. Výborné jsou rovněž do palačinek, opět v kombinaci s kysanou smetanou. Kompot lze připravit s klasickým nálevem s nižším množstvím cukru, případně můžete ovoce zalít ve sklenici slaďoučkým sirupem. V prvním případě budou broskve svěžejší, v druhém budou výrazně sladké. Na sirup smíchejte 2 šálky cukru se 4 šálky vody (případně zvyšte množství, ale vždy se držte poměru 1:2. Cukr je možné nahradit medem. Jeho stačí nižší množství, na uvedené množství vody jen 1 a ½ šálku medu. Sirup ovoňte vanilkou, smíchejte suroviny a povařte. Pak dochuťte podle chuti mandlovým likérem Amaretto. Kompot je možné sterilovat i v horkovzdušné troubě při teplotě 160 °C asi 20 minut.
Mohlo by vás zajímat
Na domácí limonádu
Broskvová limonáda nebo ledový čaj jsou báječným letním osvěžením. Připravte si domácí s vlastnoručně vyrobeným sirupem. Na přípravě sirupu je nejpracnější to, že musíte pasírováním nebo mixováním dosáhnout co nejhladší konzistence. To vše odpadá, když zkusíte tuto verzi: V hrnci smíchejte 1 kg cukru s 1 l vody a do vzniklého sirupu ponořte čtyři broskve. Použijte nejlépe ty s červenou slupkou, aby měl sirup krásnou jasnou barvu. Nálev s broskvemi přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Dejte vychladnout. Broskve ze sirupu nevyndávejte, ale nechte je 1-2 hodiny odležet. Sceďte a přelijte do nádoby a uchovávejte v chladničce. Broskve nevyhazujte, použít je můžete do nějakého dezertu. Sirup se hodí nejen do nápojů, ale i na přelití zmrzlin, pohárů nebo do jogurtů. Pro zajímavější chuť jej můžete ovonět vanilkou, hřebíčkem, novým kořením nebo zázvorem. Vhodné jsou i bylinky jako třeba tymián či máta.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
Zpěvák Ben Cristovao je veganem z přesvědčení. Zvířata žijí v nekřesťanských podmínkách, říká slavný influencer
Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 10 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 12 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 23 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29