Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňkový / broskvový sirup

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 281 kJ /
4 608 kcal
Bílkoviny11,52 g
Tuky2,44 g
Vláknina26,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 17 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 121,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme, dáme do hrnce, přisypeme polovinu cukru a necháme cca 30 minut odpočívat (pustit šťávu). Krok 2: Pak přilijeme vodu a vše vaříme na mírném ohni do úplného změknutí. Netrvá to dlouho, jen krátce, protože ovoce používáme hodně zralé a navíc ho budeme mixovat. No a kdo chce, může si dát práci nejen s odpeckováním, ale i s oloupáním slupek. Ovoce po uvaření rozmixujeme dohladka, přecedíme (propasírujeme) přes jemný cedník a dáme opět do hrnce, kam přidáme druhou polovinu cukru a scezenou šťávu z citrónů. Krok 3: Dle vlastního uvážení můžeme místo citrónů použít kyselinu citronovou. Jestliže jsme se rozhodli pro broskvový sirup, doporučuji okyselit o něco více, jelikož broskve nejsou chuťově tak výrazné jako meruňky. Krok 4: Po přidání cukru a citronové šťávy (kyseliny) zahříváme sirup na cca 80, maximálně 90 stupňů (aby nezačal sirup želírovat) a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Krok 5: Pak horkým sirupem naplníme čisté a suché sklenice, vše uzavřeme čistými víčky a dáme sterilovat na 80 stupňů na 15 minut. Krok 6: Hotové sirupy uložíme v temnu a suchu (sklep, komora), odebíráme dle potřeby, ředíme vodou či sodovkou, přidáváme do čaje místo cukru či medu nebo používáme například jako přeliv na zmrzliny, palačinky.

Zveřejněno 17. 7. 2020

Poznámka autora recepty73

Sirup je chutná, rychlá a snadná varianta, jak zatočit s ovocnými přebytky ze zahrady.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meruňkový / broskvový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K3NG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meruňkový / broskvový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K3NG

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

MamlajdaD: ...též zdravím a děkuji:-K:-K:-K ...já mám tedy nejraději na zahnání žízně vodu;-), ale využití je široké a sirupů vyexpeduji každým rokem litry:-8

Dobrý nápad na využití hodně zralého ovoce! :yes::-D Zdravím!:-K:-K:-K

Suroviny:
meruňky, cukr krupice, voda, citron

Přidat fotografie receptu