Kompoty z horkovzdušné trouby

isindy Kuchařka:

Zavařeniny 11 názorů

58
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Suroviny

Pevné nepřezrálé ovoce:
broskve (já tentokrát dělala broskve)
Nálev:
1 l vody
25 dkg cukru písek/krystal
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším hrnci zahřejeme 4l vody, přidáme 1kg cukru - cukr se lépe rozpustí, není ale třeba vařit.

  2. Celé ovoce (blumy, třešně) či vypeckované ovoce (broskve, meruňky, švestky) poskládáme do sklenice, zalijeme teplým nálevem a zavíčkujeme. Používám jednorázově víčka Omnia, nikoli šroubovací, ale pokud máte kvalitní šroubovací s nepoškozenou a nezpuchřelou gumou, klidně je možné použít i ta.

  3. Na plech dáme sklenice (mně se vešlo 12 sklenic), podlijeme trochu vodou, stačí cca 1,5-2cm a dáme do předehřáté trouby na 160°C na 20 min.

  4. Poté sklenice vyndáme, necháme trochu zchladnout, otočíme víčkem dolů a necháme takto úplně vychladnout.

Poznámka

Na 36 sklenic jsem spotřebovala cca 10l nálevu, takže necelé 3dcl nálevu/1 sklenici. Pokud si tedy připravíme nejprve ovoce do sklenic, dá se celkem jednoduše vypočítat, kolik nálevu budeme potřebovat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kompoty z horkovzdušné trouby

  • scarlet scarlet

    Prosím Vás, nemáte někdo zkušenost jak zavařit v horkovzdušné troubě maso a paštiky? Jak dlouho a na jakou teplotu? Díky moc za jakoukoliv radu. :-K

    Odpovědět

  • Mirka Benešová Mirka Benešová(neregistrovaný)

    Díky za recept, pravě zavařuju blumky :)!!!:-K www.toprecepty.cz/recept/14013-kompoty-z-horkovzdusne-trouby/

    Odpovědět

  • pazderka83 pazderka83

    Zavarovala jsem poprve v zivote, tak jsem to zkusila podle Vaseho receptu. Zapekla jsem v elektrice na 180°C 30min. Tak jsem zvedava jake budou po otevreni :-p :-K

    Odpovědět

  • Biton Biton

    Super recept! Už jsem podle něj zavařovala několikrát! ;-):yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    Aničko, otázka je, jak na plynu odhadneš 180°C, možná tam bylo víc °C a tím se více "povařily", změkly ztratily trochu objem a pevnost a zmáčkly se k sobě....:-( není nutný horkovzduch, určitě jde i normální elektrika s čidlem teploty, jen přidat cca 20°C...na plynu jsem mívala v troubě kdysi zmatky, pekla si, jak chtěla...:-(:-//

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Troubu mám jen plynovou:-/ale zkusila jsem to:yes:Měla jsem meruňky,ale byly takové nějaké plané:-Sskoro bez chuti,tak jsem přidala více cukru;-)Nevím,ale asi jsem udělala něco špatně,nevím co,po zavaření jsou všechny meruně natlačené pod víčkem na sobě:-/asi je jim zima:-DNevadí-použiju do knedlíků na páře:-*Foto přikládám a bodík posílám+6:yes:přeci takový receptík nemůže za to,že nemám horkovzduch;-):-))

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    spagetka: jasně :-), ono to samozřejmě jde i bez horkovzduchu, jen v tom případě bych zvýšila teplotu na 180°C.
    Díky, špagi.:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já to dělám taky v troubě, ale horkovzduch nezapínám, připadá mi, že je na to škoda ventilátoru ;-)
    Jo vidíš a hned dám bodík :-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    jo, a nálev - já vím, že to taky jde, dát tam ovoce, do toho cukr podle chuti, zalít vodou....a je hotovo, ale já to dělám takto - nevím proč, prostě jsem se to tak kdysi naučila a už to dělám rutinně;-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    Jani, já jsem to četla a netuším, v čem mají problém...možná mají chytřejší troubu, která hlásí i °C uvnitř...já mám jen klasickou diodu - svítí=hřeje, nesvítí=je vyhřáto na požadovanou teplotu, kterou jsem nastavila....takže jsem pustila troubu na horkovzduch nahoře i dole, počkala, až zhasne a pak tam šoupla plech, zavřela, nechala pořád těch 160°C na termostatu a dělala 20min. Chvíli svítilo (pochopitelně, otevřením se zchladilo), ale pak zase zhaslo a bylo OK.;-)

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Ivo, četla jsem si komentáře v podobném receptu. Zeptám se úplně hloupě:-8. Horkovzduchem je myšleno, že tam dáš ovoce ve sklenicích a zapneš horký vzduch? Já celý život zavařuji v troubě, zavařovací hrnec nemám. Taky nevařím nálev, do každé sklenice dám cukr tak od oka, podle ovoce-2-3 lžíce, ale nezapínám horký vzduch, jen pečení. Zkus si přečíst ty komentáře u toho podobného receptu, nějak tomu nerozumím, že se jim nevyhřála trouba?:-O

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo