Sezóna horkých polévek: Jak na perfektní celestýnské nebo fritátové nudle? Základem je dokonalé palačinkové těsto
22. 2. 2023 Vaření
Zima se stále nerozloučila, a tak si potřebujeme připravovat horké výživné polévky. Celestýnské a fritátové nudle patří mezi možnosti, jak polévky doplnit. Co mají společného s palačinkami?
Co vložit do polévky?
Horké vývary nám stále zpříjemňují dny. Můžeme do nich vkládat různé druhy zavářek, svítek, krutony, někdy se zase dá sáhnout po nudlích. Ale nejsou nudle jako nudle. Ty, o kterých je dnes řeč, jsou vlastně nakrájenou palačinkou.
Mohlo by vás zajímat
Co jsou celestýnské a fritátové nudle
Ačkoliv to zní podivně, skutečně mají jak celestýnské, tak i fritátové nudle základ v palačinkách. První písemný recept na tento druh nudlí můžeme najít zhruba na přelomu 19. a 20. století.
Tehdy se objevovaly v kuchařkách jako omeletové nudle. Tento název můžete najít třeba v Úsporné kuchařce prvorepublikové kuchařky Anuše Kejřové, ale i v Klasické české kuchařce Marie Janků-Sandtnerové. Tam je vložka do polévky uvedena jako omeletové nudle (fritátové).
Mohlo by vás zajímat
Jak se liší celestýnské a fritátové nudle
Oba druhy palačinkových nudlí se připravují naprosto stejně na pánvičce. Někdy se svinují podobně jako klasická palačinka do ruličky. Rozdíl spočívá až v následném dokončení vložky do polévky.
Pokud se rozhodneme pro přípravu celestýnských nudlí, palačinku pokrájíme na 4-5 cm dlouhé a půl centimetru široké proužky. Dají se na talíř, a následně zalijí polévkou.
Jestliže ale budeme chtít do polévky dát fritátové nudle, palačinky rozkrájíme na 5cm proužky široké 2-3 mm. Tyto proužky pak smažíme na tuku. Necháme je vychladnout. Pak chutnají krásně křupavě. Opět se na talíř dávají až před podáváním. Fritátové nudle změknou v tu pravou chvíli. Slovo frittata je italským výrazem pro omeletu. Celestýnské nudle jsou širší a neopékají se.
Co je třeba vědět k přípravě celestýnských a fritátových nudlí
Někdy se dohadujeme o tom, jakou mouku použít. Záleží to ale na osobních preferencích. Když sáhneme po hladké mouce, budou palačinky a tedy i nudle jemnější. Když zase zvolíme hrubou mouku, bude výsledek objemnější. Pro někoho je zase ideální „zlatý střed“ v podobě polohrubé mouky. Smažit můžete na oleji, másle, ale ideální pro chuť je sádlo.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit celestýnské nudle
Na přípravu si přichystejte: jedno vejce, asi 150 ml mléka, asi 70 g mouky, špetku muškátového květu, lžičku oleje a špetku soli. Dále tuk na pánvičku. Jak na to? Rozklepněte vejce do misky, přilijte mléko, olej a prošlehejte je. Přisypte mouku a opět prošlehejte. Výsledkem bude hustší palačinkové těsto. Přidejte muškátový oříšek a těsto osolte. Promíchejte a nechte půl hodiny odstát.
Pánev rozpalte a mírně ji potřete tukem. Odpočaté těsto promíchněte metličkou a na pánev nalijte jednu naběračku. Těsto rovnoměrně rozlijte po dni. Opečte palačinku z jedné stran do hnědo-zlaté barvy, obraťte a opečte i po druhé straně.
Pokud vám těsto připadá příliš husté, zřeďte je trochou mléka. Opečenou palačinku dejte na prkýnko, pevně ji zaviňte, jako v případě klasické palačinky, a následně nakrájejte na pruhy široké půl centimetru a 4-5 cm dlouhé.
Celestýnské nudle si můžete přichystat i takto.
Jak připravit fritátové nudle
Ze začátku se připravují fritátové nudle stejně jako ty celestýnské, tedy i ze stejného těsta. Připravte tedy těsto, jak je uvedeno výše, a usmažte z něj palačinky. Ty nakrájejte na proužky zhruba 2-3 mm široké a 5 cm dlouhé.
Pak můžete použitou pánev vytřít papírovou utěrkou. Nalijte na pánvičku olej a rozpalte plotýnku. Postupně v rozehřátém oleji osmažte palačinkové proužky. Jde to velmi rychle. Na vylovení si vezměte děrovanou naběračku a hotové nudle nechte okapat na papírové utěrce.
Fritátové nudle si můžete připravit i podle tohoto receptu.
Náš tip: V obou případech můžete přidat do těsta bylinky, které máte po ruce. Poslouží petrželka, celerové listy, pažitka. Když nemáte čerstvé, poslouží i sušené. Můžete zvolit i jiné bylinky, jako je tymián, bazalka, nebo třeba majoránka.
Zdroje informací:
Marie Janků-Sandtnerová, Klasická česká kuchařka, XYZ, 2021
Anuše Kejřová, Úsporná kuchařka, Paseka, 1990
https://www.kucharkaprodceru.cz/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Palačinky jako pro královský dvůr! Jak na těsto, aby byl výsledek skutečně perfektní
Vývar z vepřových kostí si zaslouží péči. Pečené kosti a pomalé tažení mu dodají sílu a fantastickou chuť
Poctivý vývar, základ podzimního jídelníčku. Jak ho ozvláštnit? Zkuste noky nebo svítek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12