Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slavná kuchařka Marie-Janků Sandtnerová učila hospodyňky vařit skromně i nápaditě
Zdroj: Wikimedia Commons, By neznámí - https://www.pressreader.com/ → https://i.prcdn.co/img?regionKey=4ElsgoQ7rR4yOICSonI+FA==, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78224476

Stejně jako teď vzhlížíme k některým kuchařským mistrům, měli lidé své kulinární hvězdy i za první republiky. Sice je nebylo vidět v televizi, ale jejich kuchařskou knihu musela mít doma každá pořádná hospodyňka. Nejslavnější z nich byla Marie Janků Sandtnerová.

Sandtnerku do každé dománosti

Už jste někdy slyšeli výraz Sandtnerka? Takhle familiárně se přezdívalo kuchařské knize, kterou napsala právě Marie Janků Sandtnerová a její oficiální název zněl Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů. Své první krůčky v kuchyni s ní absolvovaly nepříliš zkušené mladé dívky, pro inspiraci jí čas od času listovaly ostřílené kuchařky. Sandtnerka prostě byla hitem. Svým čtenářkám Sandtnerová poskytovala nejen recepty, jichž v knize najdete úctyhodných 1349, ale i spoustu cenných rad. Velkým plusem byla přehlednost receptů a řazení pro autorku typické – za postupem se vždy nacházel rozpočet ingrediencí pro určitý počet osob. A pokud některá hospodyňka tápala, našla tu i informace, jak vařit či péct maso, jakou použít mouku do kterého pečiva, nebo třeba rady, jak nejlépe zavařovat ovoce. To, že Sandtnerová přistupovala k své tvorbě zodpovědně, dokazuje, že se zabývala i oblastí zdravé výživy a své poznatky konzultovala s lékaři. Pravda, některé z jejích rad dnes již úplně nevyužijeme, třeba ty, jak zjistit teplotu v troubě papírkem, jinými se řídíme dodnes. No uznejte, není vám to trochu povědomé? „Je-li pečivo pečeno též uvnitř, ukáže nám tenké dřívko které do těsta vbodneme. Je-li dřívko suché, nejsou-li na něm částečky těsta, je pečivo propečeno též uvnitř.“ Tehdejší rčení „Sandtnerku do každé domácnosti“ tak rozhodně platí i dnes.

Nejlepší rady pro paní a dívky

Původ autorky zprvu žádné zářné budoucnosti na poli gastronomie nenasvědčoval. Narodila se totiž roku 1885 do rodiny pražského litografa Otty Sandtnera. Nástupem na školu se ale její životní dráha začala ubírat tím správným směrem. Po studiích na Městské vyšší dívčí škole totiž absolvovala vyhlášenou školu kuchařskou a hospodyňskou při Městské dívčí průmyslové škole a pak ještě kurz pro učitelky na školách kuchařských a hospodyňských školy Vesna v Brně. Vychovávat budoucí generace dokonalých hospodyněk jí její vzdělání vlastně tak trochu předurčilo. Vše ještě doplnila kurzem účetnictví, což jí umožnilo vést rodinný rozpočet. To dělala opravdu svědomitě a i v jejích knihách najdete mnoho rad jak neplýtvat a využít při vaření co nejvíce zbytků. Po studiích začala budovat svou učitelskou kariéru. A právě na přání svých žákyň z kurzu při Městské dívčí odborné škole v Praze 2 v roce 1924 vydala svou první a nejslavnější kuchařskou knihu. Sama autorka v předmluvě uvádí:  „... vydávám tiskem „Knihu rozpočtů a kuchařských předpisů“, v níž najdou rady a poučení nejen bývalé kursistky, ale i všechny hospodyně, které chtějí připraviti pokrmy chutné, levné a najisto správné. Kniha obsahuje nejen jídla jednoduchá a levná, ale též pokrmy pro bohatší stůl, aby vyhověla potřebě všech vrstev občanstva.“ To, že jsou její návody určeny jen paním a dívkám, dokládá, že ke svým čtenářkám promlouvá pouze v ženském rodě. Muži tenkrát v kuchyni zkrátka neměli co dělat.

Tak trochu česká Julia Child

V roce 1926 odcestovala podle článku Sandtnerka. Legendární kuchařka našich babiček a prababiček na webu Citarny.cz Sandtnerová načas do Francie, kde navštívila i slavnou kuchařskou školu Le Cordon Bleu, aby získala inspiraci z francouzské kuchyně. Právě touto svou francouzskou zkušeností Sandtnerová připomíná jinou populární kuchařku a propagátorku francouzské kuchyně, která naučila vařit Američany boeuf bourguignon neboli hovězí po burgundsku, Juliu Child. Sandtnerová sice nedosáhla světového věhlasu jako slavná a o pár let později žijící Američanka, ale co se týče přínosu české gastronomii jsou její zásluhy obdobné. A ostatně i ona napsala knihu věnovanou pouze francouzské kuchyni nazvanou Francouzská kuchyně: Pro zpestření jídelního lístku českých hospodyněk. I když máme v knihovničkách většinou jednu jedinou Sandtnerku, autorka ve skutečnosti kuchařek napsala mnohem víc. Jmenovat můžeme třeba 60 obědů a večeří jednoduchých i složitých, s výměrem potravin pro pět osob podle čtyř ročních období, Cukrovinky a pamlsky na vánoční stromeček a stoleček, Lesní plody a jejich úprava v domácnosti, Ryby: předpisy a rozpočty rybích pokrmů nebo Zeleniny a saláty. Pouze její hlavní kuchařská kniha ale dosáhla takové slávy, že byla vydána víc než sedmdesátkrát.

Kuchařské pokusy v laboratoři

Někdy ve dvacátých letech (rok není přesně znám) se Marie Sandtnerová provdala za poštovního ředitele Františka Janků, který se stal jejím blízkým spolupracovníkem a podílel se i na dalších vydáních jejích knih. Společně se manželé odstěhovali kousek za Prahu, do domku v Řevnicích. Kuchařské dovednosti Sandtnerové byly již tak vyhlášené, že sem na hostiny, které pořádala, jezdily i osobnosti jako třeba Vlasta Burian. Jak se píše v předmluvě k nejnovějšímu vydání její kuchařky nazvanému Klasická česká kuchařka, Sandtnerová měla v domě i svou speciální testovací kuchyň, tzv. laboratoř, kde pečlivě ověřovala všechny své receptury. Žádný ze svých předpisů tak neuveřejnila v knize, dokud ho několikrát důkladně nevyzkoušela sama nebo se svými žákyněmi. Díky tomu se ale na recepty ze Sandtnerky můžete plně spolehnout. Podle těchto předpisů se vždycky všechno povede! 

Komentáře

Capri12

23. 9. 2021 20:18

Nutno ale dodat, že Vlasta Burian měl osobního kuchaře Vàclava Trejbala. I on vydal vynikajicí kuchařku.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více