Holka u plotny radí: Velikonoční linecká vejce vypadají skoro jako pravá, fígl je ve správném vykrojení a závěrečném zdobení
27. 3. 2023 Vaření
Velikonoce se blíží a možná už přemýšlíte, co sladkého nachystat na stůl. Zkuste třeba snadná linecká vejce. Když je správně naplníte a jednoduše dozdobíte, na první pohled připomenou návštěvám i koledníkům ta pravá. A zkousnout se jistě bude chtít každý!
Sladké Velikonoce
Velikonoce jsou odjakživa spojeny také se sladkým pečením. U nás doma je poslední léta na stole vždycky makový beránek a mazanec, zadělaný pomocí kvásku omládku. Kromě toho ale pokaždé vymýšlím ještě i jiné moučníky.
Linecká velikonoční vejce jsou jednoduchá na přípravu a velmi pohledná na oko. Za chuť ručím, těsto mám léty vyzkoušené a povede se pokaždé. Linecká vejce navíc domov krásně provoní a navodí sváteční atmosféru. Nabízím vám dnes recept i tipy, jak dosáhnout co nejhezčího vzhledu.
Mohlo by vás zajímat
Linecká vajíčka
Na těsto budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru a 2 žloutky. Dále meruňkovou marmeládu (džem) na slepování a moučkový cukr na posypání.
Jak na to? Ze všech surovin zpracujte těsto. Pokud se drolí (záleží totiž na velikosti žloutku), můžete přidat lžíci mléka. Těsto nechte zabalené ve folii v chladu odpočinout nejméně hodinu, ale klidně i do druhého dne.
Pak je vyválejte na plát a vykrajujte tvary vajíček. Vždy do jednoho tvaru vykrojte kolečko na budoucí žloutek. Vajíčka skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 175 stupních asi 8 minut.
Nechte vychladnout a pak spodní polovinu vajíčka (tu bez výkroje) pomažte bohatě marmeládou. Horní polovinu vajíčka bohatě pocukrujte a až pak ji přilepte na spodní. Máte hotovo!
Moje tipy:
- Pro tento recept je lepší mít vykrajovátka ve tvaru vejce. Já jich mám několik, určitě se nyní dají koupit i na velikonočních trzích. Asi by šla vajíčka vykrojit i ručně, ale nebudou pak "jedno jako druhé".
- Otvor pro žloutek jsem vykrajovala pomocí plastové skleničky z "mini piva", které jsem letos koupila na Matějské (reportáž si můžete přečíst zde), jiné vykrajovátko vhodné velikosti jsem totiž neměla. Berte to jako inspiraci a použijte třeba štamprli.
- Džem jsem měla z Hamé, meruňkový se sníženým obsahem cukru. Je trochu řidší a nejsou v něm kousky ovoce, což je na "žloutky" vyloženě ideální. Samozřejmě můžete použít vlastní, jakýkoliv oranžový džem. Doporučuji natřít jím spodní korpusy opravdu bohatě (nebo alespoň v části otvoru), aby pak, až se dvě poloviny slepí, vypadal naplněný otvor skutečně jako žloutek.
- A to nejdůležitější: horní poloviny vajíček je nutné pocukrovat bohatě, ale hlavně zvlášť. Pokud byste obě poloviny nejdříve slepili a až pak cukrovali, cukr by překryl "žloutek" a vajíčka by nebyla tak hezká.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma
Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se… Číst více
Javorový sirup
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více
Jak zpracovat rakytník řešetlákový. Jeho plody jsou nabité vitamíny
Rakytník řešetlákový je poslední roky hitem zahrádkářů. Jeho plody jsou totiž velmi biologicky cenné. Dozrávají v průběhu září a října podle odrůdy.… Číst více
Jak používat květy a listy sedmikrásek. Oblíbené sirupy s léčivou silou a jedlé květy na talíři
Co sbíráme Na jaře sbíráme nejen květy s krátkou stopkou, ale i mladé listy, které používáme do salátů. Podle Encyklopedie léčivých rostlin (George… Číst více
Desatero častých otázek a odpovědí na téma černý bez a jeho zpracování. Recepty na bezový sirup a další využití
Kdy a jak dlouho kvete černý bez? Na co je dobrý sirup z květů černého bezu? Co léčí? Jak využít květy černého bezu? Jak se dělá sirup z černého… Číst více
Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
Jen tři suroviny stačí k tomu, abyste vytvořili… Číst více
Exotické ovoce od A do Z, díl II.: Jak chutná pithaya a čím jsou zvláštní baby banány?
Teplé slunné dny lákají ven a k chuti přijde… Číst více
Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
Jedním z osvědčených a šikovných způsobů konzervace bylin je konzervace cukrem. Vyrobit bylinkový sirup nebo med není složité, může to zkusit každý. … Číst více
Jak připravit kopřivový sirup. Oblíbené recepty na jednoduchý sirup zastudena i na sirup připravený vařením
Kopřiva - nepříjemná na dotyk i ceněná v lékárničce Kopřiva je vytrvalá a houževnatá rostlina, které se v přírodě raději vyhneme. I když jsou její… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co upéct na koledu: Je mnoho možností, jak obdarovat koledníky doma upečeným dárkem
Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 2 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 15 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29