Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už je to dva týdny, co Matějská pouť 25. února opět po roce opět otevřela své brány. Vyrazili jsme se tedy podívat, za kolik si tam letos můžete dát žužu, cukrovou vatu, langoš a jiné občerstvení. A moc dobré zprávy to nejsou, raději za zábavou vyrazte až po obědě a po výplatě!

Tradice stará více než 400 let

Tradice Matějské pouti je dlouhá. V archivech Národní knihovny o ní najdeme zmínky už z roku 1595. Původně šlo dokonce o první jarní pouť nejen v Praze, ale v celé Evropě. Matějská, jak už název napovídá, byla oslavou svátku sv. Matěje, který připadá na 24. února, a původně šlo spíše o náboženskou slavnost, proto se také konala v okolí kostelíka v blízkosti Hanspaulky.

Později, jak se měnil charakter pouti a z náboženské se stala spíše zábavní, návštěvníků přibývalo a původní místo už nestačilo. Stánky a různé zábavní atrakce se postupně posouvaly až k nynějšímu Vítěznému náměstí, tedy na "Kulaťák". V roce 1963 se pouť přesunula ke Stromovce do areálu Výstaviště Praha Holešovice, kde je dodnes.

Přes 100 atrakcí a desítky stánků

Celkově stánků s občerstvením včetně různých kavárniček je letos na pouti kolem padesáti,“ řekla pro Toprecepty.cz za pořadatele Eva Kočková. Ceny se od loňska zvýšily. „Zdražení je v řádech pěti až desetikorun,“ doplnila Kočková s tím, že v nabídce je klasické občerstvení od klobásek přes cukrovou vatu až po žužu, popcorn nebo po letošní specialitu, a tou jsou bubble wafle

Podle Evy Kočkové se v předchozích letech staly nejoblíbenějšími langoše, cukrová vata a klobásy. Právě ty si zde odjakživa dává i Václav Kočka nejstarší, který Matějskou organizuje už od šedesátých let. „Tehdy ale stál rohlík padesát haléřů, dnes ho máte za pět korun, to se nedá srovnávat,“ zavzpomínal pro Toprecepty.cz Václav Kočka. 

Ceny, které svět neviděl 

A jak se to má letos s cenami? Připravte si pořádně naditou prkenici. Za rodinu můžete na pouti nechat klidně i několik tisíc. Nejlevnější atrakce totiž stojí 60 Kč, ceny občerstvení také stouply. Vstupné je v týdnu zdarma, v víkendu dáte 30 Kč za osobu.

Nejlevnější perníček pořídíte za 60 Kč, žužu vás vyjde také na 60 Kč, tradiční bonbonky Fialky stojí 50 Kč, želé mini pivo 20 Kč (nebo 3 kusy za 60 Kč), za langoš dáte od 80 do 120 Kč, za klobásu kolem stovky. Doporučujeme popojít trochu dál od vchodu, ceny u některých stánků s větší vzdáleností mírně klesnou. Na začátku dáte za langoš třeba 120 Kč, o kousek dál už stojí 80 Kč, jak můžete vidět v naší galerii. Podobně je na tom takzvaný francouzský nugát (měkký turecký med bez oříšků). Hned u vchodu jej mají za 60 Kč, dále pak za 50 Kč nebo menší balení za 25 Kč. 

Rekordy ale trhá cukrová vata, tedy chomáček z cukru a barviva. Vatu na špejli pořídíte za 50 Kč, cukrovou vatu v plastové krabičce pak i za 200-350 Kč, podle velikosti.  

A aby toho nebylo málo, ceny (někdy a někde) ovlivňuje i počasí a návštěvnost. U stánku, kde byla klobása za 120 Kč nám ji prodejce v mrazivé neděli, kdy bylo na Matějské jen minimum lidí, nabízel za 100 Kč.

Pouze u jediného stánku jsme viděli želé mini piva, a to těsně u hlavního vstupu vpravo. Naopak u druhého vstupu (nebo také na konci, pokud jdete hlavním vstupem) najdete zřejmě jediný stánek s ovocem v čokoládě

Zhruba uprostřed Matějské je stánek s bubble waflemi (ceny začínají na 149 Kč) a kolem několik stánků se španělskou specialitou churros. Langoše, klobásy, párky a perníčky jsou zde doslova na každém rohu. 

Na ceny dalších občerstvení se podívejte v naší galerii: 

Fotogalerie - Matějská 2023: Ceny občerstvení

Ukázat 55 fotografií


 

Zdroje informací:
www.matejskapout.cz
Wikipedie 

eXtra.cz 

 

Komentáře

Solacha

10. 3. 2023 12:01

Vzhledem k tomu, že tento stát zaručuje za hodinu práce nějakých 92 korun čistého tak je to drahé.

Durman

10. 3. 2023 09:46

To jsou trošku zveličené informace. Na fotogalerii jsou jiné ceny. Pivo ne za 60, ale za 45, cukrová vata za 50. Podle cen v galerii jsou ceny úplně normální, nezdají se mi nějak předražené, spíš dokonce trošku nižší, než je na podobných akcích obvyklé.

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více