Krupicový svítek v mléce, to je slaďoučký dezert z krupice podle Sandtnerky. Žloutkový krém pozvedne chuť do nebeských výšin
12. 5. 2023 Vaření
Když se řekne svítek, možná si představíte ten, co se dřív dával do polévky a nahrazoval nudle nebo knedlíčky. Naši předkové si jej navíc vychutnávali i s omáčkou místo knedlíků a nebo nasladko se skořicí. Tento sladký krupicový nákyp byl nejlepší teplý a dokázal zahřát i na duši.
Svítek nejen do polévek
Na svítek si dnes pamatuje málokdo, naši předkové jej však připravovali běžně a poměrně často. Nebylo to vlastně ani tak těžké, neboť jako svítek se kdysi označovaly různé pokrmy. Většinou měl ale svítek podobu jakési nadýchané omelety nebo nákypu z vajíček, který se po upečení na pánvi nebo v troubě stáčel do ruličky jako palačinky. A protože se svinulo, říkalo se mu právě svítek.
Svítek se často dělal jako vložka do polévky. Pokud byste se podívali do slavné prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové, našli byste v ní celou řadu svítků do polévky – od piškotového, přes třený, bramborový, šunkový, jaterní, či houskový až po masový, zeleninový nebo dokonce mozečkový. Vždy však měl podobu jakési placky nebo „buchty“, která se připravovala z vajec a mouky a nakonec se nakrájela na kostičky nebo na proužky a podávala v již zmiňované polévce nebo omáčce.
Mohlo by vás zajímat
Sladký krupicový dezert
V minulosti byl svítek i oblíbeným dezertem. Krupicový svítek se vařil zejména v chudých rodinách, neboť krupice byla dostupnější než klasická mouka. V dřívějších dobách se navíc krupice vařila často jen ve vodě. Pokud se podařilo získat mléko, připravovala se v něm krupičná kaše, která se následně nechala ztuhnout a pak se nakrájela na kousky, které se smažily na másle, případně se nechaly podusit s cukrem a skořicí, dokud nevznikl křupavý zlatohnědý povrch.
Svítek podle Sandtnerky
Krupicový svítek měly v oblibě hlavně děti, neboť byl takovou vylepšenou zapečenou verzí krupicové kaše. A když se navíc nákyp zalil lahodným žloutkovým krémem, chutnal naprosto úžasně. Pokud vás tento netradiční starý dezert láká, můžete si ho připravit rovnou připravit podle receptu vyhlášené kuchařky Marie Janků-Sandtnerové.
Budete potřebovat: 300 g másla, sůl, citronovou kůru, 40 g cukru, 2 žloutky, 130 ml mléka, 120 g krupice, sníh ze dvou bílků, 750 ml mléka, 60 g cukru a vanilku nebo vanilkový cukr, 10 g másla a 10 g mouky na vymazání formy. Na krém si připravte: 125 ml mléka, 40 g cukru, 2 žloutky, kousek vanilkového lusku.
- V míse utřete máslo a sůl, pak přidejte cukr, citronovou kůru a žloutky a vše třete 15 minut. Do utřených žloutků, přidávejte po lžičkách krupičku, mléko a nakonec tuhý sníh z bílků.
- Menší dortovou formu nebo kastrol vymažte máslem, vysypejte moukou, těsto do ní rozetřete a svítek upečte v troubě rozehřáté na 170 °C dozlatova.
- Upečený prochladlý svítek nakrájejte na podélné dílky, dejte do větší nádoby, zalijte studeným mlékem smíchaným s cukrem a vanilkou, dejte vše na plotnu na mírný oheň a zahřívejte tak dlouho, až se všechno mléko do svítku vsákne. Pak přendejte svítek na mísu. Mezitím si připravte krém.
- Studené mléko nalijte do misky, přidejte do něj cukr, žloutky a vanilku a prošlehejte. Pak misku postavte na hrnec odpovídající velikosti, na jehož dno nalijete trochu vody, přivedete ji k varu a takto ve vodní lázni uvařte při mírné teplotě a za stálého šlehání hustší krém. Ještě horký krém pak nalijte na svítek a můžete podávat.
Náš tip: Milovníci krupice si mohou připravit klasickou krupicovou kaši podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Devatero druhů krůtího masa se hodí k přípravě mnoha receptů. Nechte se inspirovat
Retro okénko: Svítek se dával do polévky, do koprovky a pekl se i nasladko
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 1 hodinou
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 13 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Kokosové sušenky (cookies)
Přidáno 14. 6. 2024 14:16