Rychlý krupicový svítek do polévky

maris Kuchařka: maris

Polévky 6 názorů

Suroviny

2 vejce
4 polévkové lžíce krupice
1/2 lžičky soli
1 lžička sušených bylinek (petrželka, pažitka apod.)
olej
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V misce rozšleháme vejce, po částech přisypeme krupici a připravíme těstíčko. Osolíme a přidáme bylinky.

  2. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, vlijeme připravenou směs, rozetřeme a osmažíme z obou stran.
    Hotový svítek necháme zchladnout a nakrájíme na menší kostičky.

  3. Polévku přivedeme k varu, vložíme svítek a vaříme přibližně 7-10 minut.

Poznámka

Množství je orientační, důležitý je jen poměr - 1 vejce - 2 lžíce krupice.

Po osmažení je svítek tužší, ale povařením trochu nabyde a změkne.

Je to rychlá a jednoduchá vložka do polévek.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 72 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rychlý krupicový svítek do polévky

  • maris maris(autorka receptu)

    magdalenka: moc děkuji za vyzkoušení a těší mě, že jsi spokojená:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Vyskúšané a chválim! Dala som hrubú krupicu, nie detskú, nechala som nabobtnať pred smažením. A do cestíčka som dala pažítku. Určite som nerobila naposledy, dnes som svítek dala do cesnačky, kde som využila vývar (odmastený) z kolena. Pridávam foto a ďakujem za recept!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Coleta: dakujem za informacie, pre mna velmi zaujimave. :-K

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    magdalenka: Ahoj, já dávám hrubou krupici, tedy ne dětskou krupičku. Já nechávám nabobtnat. Pak peču na oleji a dělám placku silnou max. 0,5 cm. Já nejsem zvyklá ještě vařit. Dávám na talíř a zalévám vývarem.

    Jinak u nás v rodině se dělá i svítek ke koprové omáčce. Dělá se stejně, ale nedělám na pánvi, ale v hrnci s poklicí. Opeču z obou stran, a poté zaleji vroucí osolenou vodou tak 0,5 cm nad svítek a přiklopím. Svítek nabobtná,pak rozkrojím na díly jako dost. Je to měkká příloha. Koprovka se k tomu dělá bez vývaru,zásmažky. Je to dost krajová záležitost, ale výborná.

    Odpovědět

  • maris maris(autorka receptu)

    magdalenka: krupice se nemusí nechat nabobtnat, svítek se ještě potom vaří. Přiznávám, že jsem tomu moc nevěřila, měla jsem obavy, že se to rozvaří. Svítek jsem už dělala, ale klasicky ( s moukou a sněhem a pečený v troubě ) a ten se už nevaří, ale funguje to i takhle. Asi to není ten pravý svítek, ale je to dobré a určitě jednodušší a rychlejší.
    Na pánvičce byl silný cca 0,5 -1 cm, nevím přesně.
    Ve zbylé polévce zůstal i svítek a zůstal ve formě:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Mám dotazy, pretože som v živote žiaden svítek nerobila.:-8
    Po zamiešaní cesta nechať krupicu nabobtnať (ako to robíme pri krupicových haluškách)?
    Akú krupicu? Mám detskú aj klasickú hrubú krupicu. Alebo je to jedno?
    Aký hrubý je ten svítek na panvici?
    Po uvarení ich necháme stáť v polievke? (To si domýšľam, že áno.)
    Ďakujem!

    Odpovědět

Tématické fráze: svítek do polévky jak se dělá svítek svítek do polévky recept svitek do koprovky keupicovy svitek do polévky jak připravit svítek do polévky recept

Zapomněl/a jsem heslo