

Rychlý krupicový svítek do polévky
Suroviny
- 2 vejce
- 4 polévkové lžíce krupice
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sušených bylinek (petrželka, pažitka apod.)
- olej
Postup přípravy receptu
V misce rozšleháme vejce, po částech přisypeme krupici a připravíme těstíčko. Osolíme a přidáme bylinky.
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, vlijeme připravenou směs, rozetřeme a osmažíme z obou stran.
Hotový svítek necháme zchladnout a nakrájíme na menší kostičky.Polévku přivedeme k varu, vložíme svítek a vaříme přibližně 7-10 minut.
Poznámka od kuchařky
Množství je orientační, důležitý je jen poměr - 1 vejce - 2 lžíce krupice.
Po osmažení je svítek tužší, ale povařením trochu nabyde a změkne.
Je to rychlá a jednoduchá vložka do polévek.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rychlý krupicový svítek do polévky
-
magdalenka: moc děkuji za vyzkoušení a těší mě, že jsi spokojená
-
Vyskúšané a chválim! Dala som hrubú krupicu, nie detskú, nechala som nabobtnať pred smažením. A do cestíčka som dala pažítku. Určite som nerobila naposledy, dnes som svítek dala do cesnačky, kde som využila vývar (odmastený) z kolena. Pridávam foto a ďakujem za recept!
-
Coleta: dakujem za informacie, pre mna velmi zaujimave.
-
magdalenka: Ahoj, já dávám hrubou krupici, tedy ne dětskou krupičku. Já nechávám nabobtnat. Pak peču na oleji a dělám placku silnou max. 0,5 cm. Já nejsem zvyklá ještě vařit. Dávám na talíř a zalévám vývarem.
Jinak u nás v rodině se dělá i svítek ke koprové omáčce. Dělá se stejně, ale nedělám na pánvi, ale v hrnci s poklicí. Opeču z obou stran, a poté zaleji vroucí osolenou vodou tak 0,5 cm nad svítek a přiklopím. Svítek nabobtná,pak rozkrojím na díly jako dost. Je to měkká příloha. Koprovka se k tomu dělá bez vývaru,zásmažky. Je to dost krajová záležitost, ale výborná. -
magdalenka: krupice se nemusí nechat nabobtnat, svítek se ještě potom vaří. Přiznávám, že jsem tomu moc nevěřila, měla jsem obavy, že se to rozvaří. Svítek jsem už dělala, ale klasicky ( s moukou a sněhem a pečený v troubě ) a ten se už nevaří, ale funguje to i takhle. Asi to není ten pravý svítek, ale je to dobré a určitě jednodušší a rychlejší.
Na pánvičce byl silný cca 0,5 -1 cm, nevím přesně.
Ve zbylé polévce zůstal i svítek a zůstal ve formě -
Mám dotazy, pretože som v živote žiaden svítek nerobila.
Po zamiešaní cesta nechať krupicu nabobtnať (ako to robíme pri krupicových haluškách)?
Akú krupicu? Mám detskú aj klasickú hrubú krupicu. Alebo je to jedno?
Aký hrubý je ten svítek na panvici?
Po uvarení ich necháme stáť v polievke? (To si domýšľam, že áno.)
Ďakujem!