Rebarborový koláč s krupicovou kaší

Hella Kuchařka:

Moučníky , Řezy, Řezy s ovocem, bublaniny 14 názorů

514

Suroviny

Na těsto:
210 g hladké mouky
70 g cukru
70 g tuku
1 vejce (stačí ale žloutek)
1 lžička prášku do pečiva
Na kaši:
330 ml (1/3 litru) mléka
3 lžíce krupice
1 lžíce cukru
Náplň:
300 g očištěné rebarbory
1 skořicový cukr
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolku dáme mléko a krupici, uvedeme do varu, pak přidáme cukr a uvaříme hustou krupicovou kaši, kterou dáme vychladit.

  2. Pak zpracujeme všechny suroviny na těsto a rozválíme na vymazaný menší plech (asi 25x30).

  3. Na těsto rozetřeme trochu prochladlou kaši a posypeme drobnějšími kousky reveně.

  4. Posypeme skořicovým cukrem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 min.

Poznámka

Ze zbylého bílku můžeme vyšlehat sníh, přidat lžičku cukru (někdy přidávám i trochu mletých ořechů) a rozetřít ho po 15 min. pečení na koláč a dopéct. Je to taková kombinace s http://www.toprecepty.cz/recept/4832-rebarborovy-k...

Pokud budete rebarboru kupovat, počítejte s tím, že 1/3 celkové váhy je odpad.

Zpracováváme pouze rebarboru trhanou do konce června, po této době už obsahuje větší množství škodlivých látek. Naše babičky kdysi říkali pro lepší zapamatování: Se svatým Jánem (24.6.), s rebarborou ámen.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rebarborový koláč s krupicovou kaší

  • janatka janatka

    Musím pochválit,nejdříve mě to hodně překvapilo jestli ta kaše bude na koláči k jídlu.Jenže koláč byl vynikající,musím jen chválit!!!!!!!Moc nám chutnal,u nás rebarboru máme moc rádi a mám zase jeden receptík do sbírky.Ten se snědl tak rychle,že druhý den jsem pekla zase.:-)Děkuji!!!:-p:-K

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    lukas: Já jsem své děti učila, že na jídlo se neříká „fuj“ a dokud neochutnáš, neříkej „mně to nechutná“. Ty nemáš rodiče:-?:no::no::no::no:

    Odpovědět

  • conkverka conkverka

    zkusila jsem vcera a je to nejlepsi rebarborovy kolac co znam:yes: dneska jdu delat dalsi,neb prvni je jiz snedeny..:-K

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    A co se stane,když do té krupicové kaše přidám ten vyšlehaný sníh? Nebude to moc křehký? Budu zkoušet,auž se těšim na novotu;-)

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Krupicovou kaši jako podklad můžeš dát pod jakékoliv ovoce. Pod rebarboru se má dávat něco do mléka (např. tvaroh) aby se zmírnil obsah kyseliny šťavelové (snad se to tak správně jmenuje), která má neblahý vliv na klouby, resp. kloubní chrupavku.

    Odpovědět

  • Jiřička Jiřička(neregistrovaná)

    Mám dotaz. Šel by koláč s krupicí a ovocem /třeba jablka, meruňky, hrušky atd.../ ? Reberboru nechtějí. Já bych si kousek dala. Jinak :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Heli, vynikající koláček!!:-p Dovolila jsem si přidat fotky s tou sněhovou čepicí. Dělala jsem z dvojité dávky, tak jsem ty bílky měla dva, i tak bych tam klidně dala větší vrstvu. Do sněhu jsem přidala špetku červeného, potravovinového barviva. Plus už jsem ti dala dávno. O tvých receptech nepochybuji;-)

    Odpovědět

  • Bagina Bagina

    S krupicovou kaší jsem včera dělala koláč prvně a mohu doporučit je opravdu výborný.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    S krupicovou kaší jsem také ještě nedělala, vyzkouším ;-)

    Odpovědět

  • Leni.smanky Leni.smanky

    Opravdu moc zajímavé.:-pUž se těším až to vyzkouším.Dávám bodíka.:yes:

    Odpovědět

  • Marta Marta

    zajímavé s tou kaší :-O:yes:, ukládám si do oblíbených na vyzkoušení a uvidíme :-p

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    Zajímavý recept, budu zkoušet brzy, už roste.:-D

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Tééda, tak to jsem z toho skákající jelínek!:-O Já to taky slyším poprvé s tou krupicí:-O:-p:yes::yes: To si ukládám a asi půjdu sousedovi v Petřvaldě krást rebarboru, až bude:-)):-D

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak jedla jsem už mnoho druhů koláčů, např. s vařeným pudingem,ale s krupicovou kaší jako nádivku jsem ještě nezkoušela. Zajímavá obměna. Určitě vyzkouším a dávám bodík, protože vypadá moc hezky:yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo