Jak se jedlo ve středověkém podhradí? Na jídelníčku byly nejen obilné kaše, ale i úhoř, hlemýždi a různé nekynuté placky
9. 9. 2023 Historie a zajímavosti
O středověké kuchyni máme občas zkreslené představy. Na jedné straně se dočítáme o opulentních hostinách na královských dvorech a v sídlech šlechty, na druhé o obilných a luštěninových kaších, které byly nejčastějším jídlem v podhradí. A jak se jedlo v době vrcholného středověku ve 13. a 14. století?
Labutí krky byly pro panstvo
Pravdou je, že i šlechta musela šetřit a zbytečně nerozhazovat peníze. Nadívané labutí krky, dušené veverky a jemné maso telecí či kůzlečí nebyly na jídelníčku každý den a šlechtici se museli spokojit s „obyčejným“ vepřovým masem nebo se zvěřinou, která byla hojně k dispozici.
V podhradí zase nebyly na jídelním repertoáru jen kaše. Většina tamních obyvatel si také dávala maso, i když ne tak často, většinou jednou do týdne. Jedlo se většinou jen dvakrát denně, ráno a večer.
Mohlo by vás zajímat
Co se urodilo a ulovilo
Nejdůležitějším aspektem středověkého stravování napříč společenskými vrstvami byla sezónnost. Sníst se mohlo jen to, co se urodilo, nebo ulovilo. Základem byly obiloviny a maso.
Příprava jakéhokoli jídla musela být jednouchá, protože „sporákem“ bylo otevřené ohniště. Maso se tedy dalo opékat na rožni nebo se mohlo vařit v nádobách zavěšených nad ohništěm. V těch se také vařily různé kaše.
Mohlo by vás zajímat
Kaše na všechny způsoby
Obilné kaše byly nejčastějším jídlem středověkých rodin. Obilí se dalo uchovávat a bylo všeobecně dostupné. Proso, ječmen, pšenice, oves či pohanka se rozdrtily, namočily do vody nebo mléka a vařily do změknutí.
Do obilné kaše se většinou zamíchalo čerstvé nebo sušené ovoce. Kromě jablek a hrušek to byly lesní jahody či borůvky, rozšířené na našem území byly také moruše.
Důležitou součástí stravy byly luštěniny. Šlo o hrách, čočku a boby, které se nejprve namáčely, pak se z nich vařila kaše. Vítaným zpestřením jídelníčku byla pučálka, naklíčený hrách, který se opekl a jedl naslano nebo nasladko.
Mohlo by vás zajímat
Chleba a polévky
Zapomenout nesmíme na chleba a placky. Bílý chléb byl vzácnější, protože základem byla pšeničná a jemněji namletá mouka. Horší žitná nebo hrubě mletá pšeničná mouka našla uplatnění v chudších domácnostech.
Kromě kváskového chleba se pekly i rychlejší nekynuté placky z mouky a vody. Chléb a placky se přikusovaly k masu, ke kaši i k polévkám.
Vařily se také různé husté polévky, do kterých se přidávala dostupná zelenina, tedy cibule, česnek, mrkev či celer, ale i zbytky tvrdého chleba. Sůl byla drahá, proto se nejen polévka ochucovala různými bylinkami.
Mohlo by vás zajímat
Co běhalo na dvoře
Běžné byly samozřejmě ryby, často úhoři, které panstvo nemuselo, protože šlechta dávala přednost pstruhům. Na talíři bývali také raci či hlemýždi, a to nejen v postní době.
Chov slepic, koz a krav byl důležitý. Rodina měla pravidelně čerstvá vejce, ale i kozí či kravské mléko, tedy surovinu pro výrobu másla, tvarohu a sýrů. Sýry se nechávaly usušit a často se k nim přidávalo různé tehdy dostupné koření – kmín, šalvěj, kopr i koriandr. Přebytky včetně masa poražených zvířat se pak prodávaly.
Tehdejší zemědělci také chovali prasata. Po zabíjačce se maso nasolilo a udilo, aby šlo delší dobu uchovat.
Náš tip: Typicky středověký recept k dispozici nemáme. Vyzkoušet ale můžete čočku na česneku a cibulce podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
curiavitkov.cz: Čas jídla: Stravování ve středověku
vitalia.cz: Petr Studnička o jídle ve středověku: co nebylo vysloveně zkažené, bylo „nezávadné“
koukalici.cz: Středověká kuchyně
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co se jedlo na Moravě v době příchodu Cyrila a Metoděje? Hospodyňky připravovaly kaše z luštěnin a chleba „solily“ popelem
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Historie zemědělství: Lidé v pravěku vědomě pěstovali nejprve ječmen a rýži. Když vyhubili mamuty, začali chovat hospodářská zvířata
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Ve starověkém Řecku bylo maso drahé, jedly se víc ryby. Sparťané vařili polévku z vepřové krve podobnou naší „prdelačce“
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Královské chutě: Český král Jan Lucemburský miloval francouzskou kuchyni, ale dopřával si i vařeného bobra se sladkou omáčkou