Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Nejjednodušší recept na kváskový chléb, který se dá jíst denně, a nikdy se vám nepřejí
Zdroj: Iva Trhoňová

Chleba jíme každý den, a přece se nám nikdy nepřejí. Obzvlášť ten bez droždí, pomalu kynutý pouze žitným kváskem. Jeho chuť je úžasná, nenapodobitelná. Kdo takový kváskový chleba jednou ochutná, pamatuje si ji navždy. A přitom je tak snadné ho upéct! Základem je silný a zdravý žitný kvásek.

Když pekařka promluví...

Nabízím vám jeden z nejobyčejnějších receptů na kváskový chleba. Obyčejný recept, a přitom podle něj upečete fantastický chléb! Část recepturní mouky je nutné předkvasit v rozkvasu, aby se mikroorganismy namnožily, a pak už zaděláte těsto. Po pár hodinách vytahujete z trouby kmínem vonícího krasavce s kaštanově hnědou kůrkou. Hmmm...!

Co budeme potřebovat na rozkvas do těsta?

  • 30 g pravidelně krmeného kvásku
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 150 g vody

Vše spolu dohladka smícháme a zakryté necháme přibližně 10-12 hodin rozkvasit.

Dále budeme potřebovat:

  • 200 g vody
  • 250 g pšeničné chlebové mouky
  • 100 g pšeničné chlebové (nebo hladké) mouky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)

Jak budeme postupovat?

K vykvašenému rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto (alespoň 7-10 minut). Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny. Pak těsto stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.

Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a spojem nahoru chleba v ošatce dáme kynout do tepla (přibližně 1,5-3 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale rozhodně nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).

Chleba budeme péct v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždici) na 220-240 °C. Proto je třeba troubu včas zapnout, aby se nahřála ona i dlaždice (plech na pečení) v ní.  Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup stěhování chleba do trouby. My vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečicí fólií, ometeme z něj zlehka mouku a svrchu několikrát nařízneme. Rozprašovačem na kytky celý chleba orosíme vodou a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).

Pečeme asi 45-55 minut (jak která trouba), po prvních 10 minutách pečení můžeme chleba ještě jednou orosit.

Drobečky z ošatky

  • Časy kynutí, uvedené u kváskových receptů, jsou pouze orientační. Každý máme kvásek jinak silný, doma jiné teplo, časy se nesmí brát jako pevně stanovené.
  • Při kynutí se řiďte očima, nosem a rozumem :) Pokud se vám chleba z nějakého důvodu povede méně než jindy, zkuste si vzpomenout, co jste udělali jinak, v čem byly okolní podmínky jiné.
  • Z důvodu šetření elektrickou energií a také proto, že kváskový chleba vydrží chutný mnohem déle, než ten s droždím, pečeme najednou vedle sebe dva chleby. Z dvojnásobného množství těsta, kynuté ve dvou stejně velkých oválných ošatkách.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více