Pečeme s Ivou: Nejjednodušší recept na kváskový chléb, který se dá jíst denně, a nikdy se vám nepřejí
10. 8. 2023 Vaření
Chleba jíme každý den, a přece se nám nikdy nepřejí. Obzvlášť ten bez droždí, pomalu kynutý pouze žitným kváskem. Jeho chuť je úžasná, nenapodobitelná. Kdo takový kváskový chleba jednou ochutná, pamatuje si ji navždy. A přitom je tak snadné ho upéct! Základem je silný a zdravý žitný kvásek.
Když pekařka promluví...
Nabízím vám jeden z nejobyčejnějších receptů na kváskový chleba. Obyčejný recept, a přitom podle něj upečete fantastický chléb! Část recepturní mouky je nutné předkvasit v rozkvasu, aby se mikroorganismy namnožily, a pak už zaděláte těsto. Po pár hodinách vytahujete z trouby kmínem vonícího krasavce s kaštanově hnědou kůrkou. Hmmm...!
Co budeme potřebovat na rozkvas do těsta?
- 30 g pravidelně krmeného kvásku
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 g vody
Vše spolu dohladka smícháme a zakryté necháme přibližně 10-12 hodin rozkvasit.
Mohlo by vás zajímat
Dále budeme potřebovat:
- 200 g vody
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g pšeničné chlebové (nebo hladké) mouky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
Jak budeme postupovat?
K vykvašenému rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto (alespoň 7-10 minut). Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny. Pak těsto stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.
Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a spojem nahoru chleba v ošatce dáme kynout do tepla (přibližně 1,5-3 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale rozhodně nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).
Chleba budeme péct v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždici) na 220-240 °C. Proto je třeba troubu včas zapnout, aby se nahřála ona i dlaždice (plech na pečení) v ní. Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup stěhování chleba do trouby. My vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečicí fólií, ometeme z něj zlehka mouku a svrchu několikrát nařízneme. Rozprašovačem na kytky celý chleba orosíme vodou a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).
Pečeme asi 45-55 minut (jak která trouba), po prvních 10 minutách pečení můžeme chleba ještě jednou orosit.
Drobečky z ošatky
- Časy kynutí, uvedené u kváskových receptů, jsou pouze orientační. Každý máme kvásek jinak silný, doma jiné teplo, časy se nesmí brát jako pevně stanovené.
- Při kynutí se řiďte očima, nosem a rozumem :) Pokud se vám chleba z nějakého důvodu povede méně než jindy, zkuste si vzpomenout, co jste udělali jinak, v čem byly okolní podmínky jiné.
- Z důvodu šetření elektrickou energií a také proto, že kváskový chleba vydrží chutný mnohem déle, než ten s droždím, pečeme najednou vedle sebe dva chleby. Z dvojnásobného množství těsta, kynuté ve dvou stejně velkých oválných ošatkách.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně krájet chleba? Poradíme, jakým nožem vám to půjde jako po másle
Proč nařezávat chleba před pečením? Řezy neslouží jen k ozdobě, ale i k odvodu páry
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 3 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 16 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 17 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 17 hodinami
Sýrové bulky
Přidáno 27. 4. 2024 11:39
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jaký je rozdíl mezi kvasnicemi a kváskem? Společnou mají pouze základní funkci
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Pečeme s Ivou: Jak snadno a efektivně založit domácí žitný kvásek na pečení chleba? Tento návod je praktický a zvládne jej každý