Sušená rajčata v olejové lázni
Sušená rajčata se stávají oblíbenou součástí našich jídelníčků. Využijete je v teplé i studené kuchyni, ale pochutnat si na nich můžete i samostatně. Pokud takto zpracujete přebytky vyzrálých domácích rajčat, připravíte si lahůdku pro zimní sezónu.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 13 846 kJ / 3 309 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,57 g |
Tuky | 290,79 g |
Vláknina | 38,54 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 153 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 133,78 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Správně usušená rajčata mají pokroucené, zkrabacené okraje, ale nešustí jako např. usušené hříbky. Pakliže se stane, že je přesušíme, nic hrozného se neděje, zalijeme je horkou vodou a necháme cca 2 minutky nabobtnat a dále pokračujeme dle návodu. Samozřejmě že je necháme na sítku okapat.
Zkuste, je to veliká dobrota a určitě vyjde levněji, než předražená v obchodě.
Olej samozřejmě použijeme do různých zeleninových či těstovinových salátů nebo k marinování masa.
Ze 2 kg čerstvých rajčat je cca 260 g sušených.
Pokud sušíte v sušičce, plata je dobré po nějakém čase prohazovat.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 8. 2018 17:02
Výborný recept. Maličko jsem ho upravil ,čerstvou bazalkou i česnekem. Nemá chybu. Díky.
29. 8. 2017 19:36
Tak hotovo nalozeno
jen si myslim, ze jsem je asi moc vysusila, priste to necham v susicce kratsi dobu
pridala jsem vzdy do sklenice par kousku domaciho cesneku
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
![:-p :-p](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
12. 8. 2017 13:50
Loni jsem zkoušela váš recept poprvé a teď dodelavam letošní první várku. Rajčata jsou vynikající. Jen ta výtěžnost by mohla být větší
Rajčata jsem nevazila, ale z pěti plat sušičky mám čtyři sklenky (cca 300 ml). Tak snad ještě bude úroda, protože jinak to máme na chvíli! Diky za recept!
![:-p :-p](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
3. 9. 2015 21:36
jahoda: jakou máte sušičku? Zrovna budeme kupovat a tak uvítán řady...
![:-8 :-8](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/9.png)
17. 9. 2013 16:19
rebeka: No, jestli do zimy vydrží..
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
17. 9. 2013 13:33
Jana Remkova: díky moc za realizaci rcp a fotečku
snad si v zimě pochutnáš
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
17. 9. 2013 13:06
Jana Remkova: Jani, to není tvoje chyba, že rupla. Mohla být malinko naprasklá, ani to nemusíš vidět pouhým okem a pak je jasné, že při horké tekutině praskne. Já už taky radši všechno plním ve dřezu ![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
17. 9. 2013 13:04
Takže hotovo..Uffffff, to bylo něco
. Samozřejmě, jak jsem nalívala horký olej, třebaže jsem měla skleničky umyté v horké vodě, mi praskla jedna sklenička
. Ještě, že jsem je pro jistotu plnila ve dřezu
. Ale zachránila jsem ji!!! přidávám foto a moc díky za recept.
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-( :-(](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/17.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-p :-p](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
15. 9. 2013 09:43
Bože holka, od včerejška hledám takový recept, ty ho tu máš a nic neřekneš!
Aby tě husa kopla babo jedna!! ![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-O :-O](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/21.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
23. 8. 2013 17:44
WS:
budu držet palce
jsem ráda, že vás to neodradilo
![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
![:yes: :yes:](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/28.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
23. 8. 2013 17:40
Děkuju, i tak teda byla dobrá, to ne že ne, trošku chutnala jako grilované
zkusíme znovu, jednou na to určitě kápnem
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
23. 8. 2013 17:07
WS: no, jak píšu.. olej má mít teplotu až téměř k bodu varu... jestli vám to zčernalo, měl jste je asi přesušená, jinak nevím, proč by se tak stalo
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
23. 8. 2013 16:52
Malá otázečka - jak má být olej horký? jen teplý? zkoušeli jsme to totiž napoprvé s vařícím
a ano, prskalo to, bublalo...a rajčátka byla smažená, doslova
některá až do černa...![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
21. 9. 2012 00:01
Trošku přesněji o sušení v troubě pro ty co nemají sušičku je zde http://www.kucharka-recepty.com/susena-rajcata-v-o...
12 hodin není třeba, to jsou už přesušená příliš. Nezapomínejte při sušení troubu POOTEVŘÍT, stačí např. vložit nůž, jen na škvírku - aby vevnitř necirkulovala odpařovaná voda a nezpomalovala sušení.
Sušit je také dobré stejně veliké kousky, abychom nemuseli řešit různou dobu sušení (je dobré stejně zkontrolovat průběžně jak to jde, jestli nám např. trouba nehřeje víc vzadu než vepředu a případně plech otočit)
jinak sušená rajčátka to je super věc
12 hodin není třeba, to jsou už přesušená příliš. Nezapomínejte při sušení troubu POOTEVŘÍT, stačí např. vložit nůž, jen na škvírku - aby vevnitř necirkulovala odpařovaná voda a nezpomalovala sušení.
Sušit je také dobré stejně veliké kousky, abychom nemuseli řešit různou dobu sušení (je dobré stejně zkontrolovat průběžně jak to jde, jestli nám např. trouba nehřeje víc vzadu než vepředu a případně plech otočit)
jinak sušená rajčátka to je super věc
11. 9. 2012 16:31
Karol: suš.. já jsem sušila celou noc
ale výsledek stál za to![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-// :-//](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/8.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
![:-D :-D](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/24.png)
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 5 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 7 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 18 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Právě bylo uvařeno:
Cuketový fofr perník s ovocem
Mistrova uvařil před 3 hodinami
Kuře à la kachna na zelí
zutro uvařila před 4 hodinami
Hovězí plátek s hořčicovou omáčkou
BANIK9 uvařila před 5 hodinami
Rajská omáčka
romanadasa uvařila před 6 hodinami
Buřtguláš samotáře Rermora
Elivet uvařil před 6 hodinami
BeBe řez s kávovým krémem
Misinka91 uvařila před 7 hodinami
Špekáčky na kyselém zelí a pivu (bez kečupu)
Jitka J. uvařila před 7 hodinami
Moravský vrabec
Arasidka uvařila před 8 hodinami
Bezinkový sirup
Arasidka uvařila před 8 hodinami
Domácí kmínový chleba
machyrk uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Další recepty
Tématické fráze: sušení rajčat sušená rajčata recept sušena rajčata sušení rajčat v sušičce sušená rajčata v oleji recept jak usušit rajčata recept na sušená rajčata v oleji sušení rajčat v troubě sušená rajčata v troubě jak sušit rajčata recept na sušená rajčata jak naložit sušená rajčata jak spravne susit rajcata jak dlouho sušit rajčata v sušičce sušená rajčata v oleji sušené rajčata recepty bez masa sušená rajčata v sušičce jak sušit rajčata v sušičce jak použít sušená rajčata recept sušená rajčata
Suroviny: rajče, olej olivový, ocet, sůl, sušená bazalka, koření oregáno sušené, tymián sušený, koření provensálské, česnek sušený
Sušená rajčata v olejové lázni
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M7zG
96 názorů