Během chladných podzimních dnů nám chybí teplo a sluníčko. Venku jsou mlhy, někdy poprchává a večer se brzy šeří. V takových dnech máme chuť hlavně na jídla, která nás příjemně zahřejí.
Polévky často připravíme celý hrnec. Když pak přijdeme z procházky, tak si jen ohřejeme další talíř. Chutě a vůně se mezitím ještě více prostoupí a ohřátá nám chutná ještě lépe.
Podzim je období polévek! Taková polévka je skvělým obědem či večeří, zasytí, zahřeje a může ji skoro každý, navíc to nezabere moc času, sníst ji, takže je ideální i pro workoholiky a vytížené…
Základem krémových polévek bývá osmahnutá cibulka, někdy i česnek. K základu přidáme nakrájenou zeleninu - použijeme, co máme k dispozici např. cuketu. Polévku okořeníme podle chuti. Poté zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a povaříme. A protože má být krémová, tak ji rozmixujeme tyčovým mixérem.
Na talíři ji dozdobíme zelenou petrželkou, pórkem nebo pažitkou. K některým polévkám se velmi dobře hodí rohlíkové krutonky - smažené kostičky pečiva, k jiným nám více chutnají opražená semínka (dýňová, slunečnicová a další).
Když dětem a některým dospělým připravíme krémovou polévku, často si na ní pochutnají a nevadí jim, že je ze zeleniny, o kterou jinak nestojí.
Dýni (hlavně odrůdu Hokkaido) můžeme vařit společně s bramborami nebo mrkví, oblíbeným kořením je kari. Mrkev i kari ještě umocní výraznou barvu dýňové polévky.
Hustou polévku rozmixujeme a dochutíme. Na talíři ji ozdobíme opraženými dýňovými semínky a přidáme trochu smetany nebo jiného vhodného krému..
Ať už použijeme světlé nebo tmavé fazole, polévka bude vydatná a zasytí nás. Tato polévka velmi dobře chutná s chlebem. Můžeme ji připravit s gulášovým kořením, česnekem a majoránkou.
Čočka je drobná luštěnina, proto polévku budeme mít rychle uvařenou. Ještě rychlejší bude příprava, když použijeme červenou čočku. Ochucená česnekem a majoránkou chutná tato polévka velmi dobře. Vaří se často s bramborami, může se přidávat i další zelenina.
Zahušťovat ji můžeme nastrouhanou bramborou nebo jemnými ovesnými vločkami, ty však mirně pozmění chuť polévky.
Tuto polévku s jemnou vůní kopru máme často spojenou s dětstvím. V každé rodině se vaří trochu jinak. Po koprové polévce můžeme podat něco sladkého - třeba koláč, šišky s mákem nebo kynuté knedlíky s ovocem.
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.