Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Unsplash

Během chladných podzimních dnů nám chybí teplo a sluníčko. Venku jsou mlhy, někdy poprchává a večer se brzy šeří. V takových dnech máme chuť hlavně na jídla, která nás příjemně zahřejí.

Zahřívací polévky

Přesně takové jsou polévky - vybíráme si ty husté, které nás zasytí a naplní teplem. Vydatnou polévku si můžeme dát jako hlavní jídlo. K ní stačí ukrojit dobrý chléb

Polévky často připravíme celý hrnec. Když pak přijdeme z procházky, tak si jen ohřejeme další talíř. Chutě a vůně se mezitím ještě více prostoupí a ohřátá nám chutná ještě lépe. 

Článek z magazínu

Co dát do polévek

I když husté polévky můžeme vařit kdykoliv, chladné období je čas, kdy na ně máme mnohem větší chuť.
Připravujeme je z různých druhů zeleniny, na podzim máme k dispozici velký výběr.
Přidáme brambory, houby, někdy maso, smetanu nebo vejce. Vše dobře okořeníme a můžeme si za chvíli pochutnávat.

Krémové polévky

Husté podzimní polévky můžeme připravovat jako "krémové".

Základem krémových polévek bývá osmahnutá cibulka, někdy i česnek. K základu přidáme nakrájenou zeleninu - použijeme, co máme k dispozici např. cuketu. Polévku okořeníme podle chuti. Poté zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a povaříme.  A protože má být krémová, tak ji rozmixujeme tyčovým mixérem.

Na talíři ji dozdobíme zelenou petrželkou, pórkem nebo pažitkou. K některým polévkám se velmi dobře hodí rohlíkové krutonky - smažené kostičky pečiva, k jiným nám více chutnají opražená semínka (dýňová, slunečnicová a další).

Když dětem a některým dospělým připravíme krémovou polévku, často si na ní pochutnají a nevadí jim, že je ze zeleniny, o kterou jinak nestojí.  

Jakou si vybrat polévku pro zahřátí?

Dýňová polévka

Ve výčtu podzimních zahřívacích polévek nesmí chybět dýňová. Stejně jako rajčatová nás zahřeje už od pohledu. Však i oranžově zbarvené dýně jsou hezkou podzimní dekorací, která prozáří náš domov během pošmourných dnů.

Dýni (hlavně odrůdu Hokkaido) můžeme vařit společně s bramborami nebo mrkví, oblíbeným kořením je kari. Mrkev i kari ještě umocní výraznou barvu dýňové polévky.

Hustou polévku rozmixujeme a dochutíme. Na talíři ji ozdobíme opraženými dýňovými semínky a přidáme trochu smetany nebo jiného vhodného krému..

Rajčatová polévka

Tato polévka nás, stejně jako dýňová, zahřeje už od pohledu. Na její přípravu je výborný rajčatový 100% džus. Občas se dá výhodně koupit a určitě stojí za to se jím zásobit.

Fazolová polévka

Ať už použijeme světlé nebo tmavé fazole, polévka bude vydatná a zasytí nás. Tato polévka velmi dobře chutná s chlebem. Můžeme ji připravit s gulášovým kořením, česnekem a majoránkou.

Čočková polévka

Čočka je drobná luštěnina, proto polévku budeme mít rychle uvařenou. Ještě rychlejší bude příprava, když použijeme červenou čočku. Ochucená česnekem a majoránkou chutná tato polévka velmi dobře. Vaří se často s bramborami, může se přidávat i další zelenina.
Zahušťovat ji můžeme nastrouhanou bramborou nebo jemnými ovesnými vločkami, ty však mirně pozmění chuť polévky.

Hrachová polévka

Na polévku uvaříme buď sušený hrách nebo použijeme zelený mražený hrášek. Obě polévky budou výborné.
Polévka ze suchého hrachu dobře chutná okořeněná majoránkou a česnekem, na talíři ji posypeme osmaženými kostkami pečiva nebo doplníme uzeninou.

Houbová polévka

Můžeme použít houby sušené nebo mražené. Výborné jsou žampiony nebo hlíva ústřičná.

Zelná polévka

Do polévek využijeme ať už hlávkové nebo kysané zelí.

Brokolicová polévka

Brokolice je populární zelenina. Někdo ji má rád, někdo se jí vyhýbá. Když ji připravíme jako "krémovou", chutná obvykle všem.

Květáková polévka

Květák do hustých zeleninových polévek rozhodně patří. Zlepší jejich chuť a vůni a barevně je obohatí. Můžeme jej přidávat buď do zeleninových směsí nebo může být hlavní složkou polévky. 

Pórková polévka

Pórek dá skvělou chuť každému jídlu, hodí se všude, kam dáváme cibuli. Pórková polévka má jemnou chuť. Na talíři ji ještě můžeme posypat čerstvým jemně nakrájeným pórkem.

Koprovka

Tuto polévku s jemnou vůní kopru máme často spojenou s dětstvím. V každé rodině se vaří trochu jinak. Po koprové polévce můžeme podat něco sladkého - třeba koláč, šišky s mákem nebo kynuté knedlíky s ovocem.  

Bramboračka

Přidáváme do ní různé druhy zeleniny, často i sušené houby. A nesmí v ní chybět brambory.

Polévka gulášová

Gulášové koření, hlavně pokud je pikantnější, nás rozhodně rozehřeje. Když přijdeme do tepla a dáme si gulášovou polévku s pečivem, bude nám za chvíli krásně. 

Polévka masová

I tyto polévky se do výčtu podzimních polévek hodí.

Domácí chléb

K pořádné polévce patří dobrý chléb. Můžeme si ho sami upéct

Ještě něco pro zahřátí

S ochlazením přišel čas užít si různé zahřívací čaje. Pečený čaj nám krásně provoní podzimní dny
 

Tento tip je užitečný  (5x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům