Co upéct na Dušičky? Vynikající kynuté „dušičky“ a kosti sypané mákem báječně chutnají s medem nebo marmeládou
26. 10. 2023 Vaření
Přelom října a listopadu je časem, kdy lidé po celém světě vzpomínají na své blízké, kteří náš již opustili. V Americe mají Halloween, v Mexiku Dia de Muertos a my slavíme Dušičky neboli Svátek zesnulých. Kynuté dušičky a kosti jsou jednou z možností, jak si tento svátek připomenout.
Místo dýní pečivo
V současnosti skoro každou domácnost zdobí strašáci vyřezaní z dýní, pečeme dýňové koláče a pochutnáváme si na různých strašidelných pochutinách, ale na naše zvyky občas zapomínáme. První dva listopadové dny (tedy svátek Všech svatých a Památka zesnulých) u nás již od dávných dob patřily vzpomínkám na zemřelé.
Dodnes se dochovala jen tradice chození na hřbitov a zapalování svíček, v minulosti se s těmito svátky pojilo mnohem víc zvyků a dokonce k nim patřily i speciální pokrmy v podobě pečiva.
Mohlo by vás zajímat
Vzpomínka na zemřelé
Tradice těchto svátků sahá do dávných dob. Již staří Keltové věřili, že se v tyto pochmurné podzimní dny vrací duše zemřelých domů. Pro pozůstalé to pak byla příležitost zavzpomínat na své blízké, později se začaly pořádat průvody na hřbitovy, kde lidé zapalovali svíčky za spásu jejich duší a zdobili hroby květinami a věnci.
Kromě toho si lidé chtěli zemřelé naklonit různými oběťmi, proto jim nechávali zbytky od večeře na stole a jídlo se také nosilo na hroby. Lidé totiž věřili, že těmito dary pomohou vykoupit duše z očistce, a snažili se je také uplatit, aby mrtví zůstali tam, kde je jich místo.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční dušičkové pečivo
U nás se při příležitosti těchto svátků peklo speciální pečivo buď z chlebového těsta z žitné mouky nebo bílého rohlíkového těsta z pšeničné mouky. Pečivo mělo mnoho podob – od různých bochánků, pletýnek, pramenů ve tvaru písmena S, věnečků a rohlíků až po tvary připomínající kosti. Právě proto se mu říkalo „kosti“ a nebo také „dušičky“.
Rohlíky pro koledníky
Toto pečivo se pak dávalo i koledníkům, hlavně dětem, které na svátek Všech svatých chodily tzv. „po rohlíkách“, jak se této koledě říkalo. Odtud se také vyvinul pozdrav „Navšesvatýrohlíky“, jímž se o pečivo koledovalo. Kromě toho se dušičky a kosti dávaly i žebrákům u kostelů a pocestným nebo příbuzným a sousedům při úmrtí člena rodiny.
Na některých místech se v tyto svátky podávaly i jako poslední chod oběda. Pečivo mívalo různé velikosti, obvykle ale bylo zvykem dělat je velké, aby každý koledník dostal jen jeden kousek. Lidé totiž věřili, že čím více dětí obdarují, tím bude v následujícím roce větší úroda.
Recept na kynuté dušičky a kosti
Dušičky a kosti mohly být ze sladkého i slaného těsta. Někde se pekly i s náplní, třeba povidlovou, makovou nebo tvarohovou, dávalo se do nich i sušené ovoce. Obvykle šlo o pečivo kynuté, mohlo však být i z křehkého těsta. Pokud se rádi držíte starých tradic, můžete si připravit ty kynuté podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 190-200 g vody, 1 vejce, 60 g cukru, 70 g změklého sádla, 1 špetku soli, 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 15-17 g čerstvého droždí, strouhanou citronovou kůru, vejce na potření a celý mák na posypání.
- Plech vyložte pečicím papírem. Připravte si kvásek. Ve vlažné vodě rozmíchejte lžíci cukru, rozdrobené droždí a 2-3 lžíce mouky a nechte asi 20 minut kynout. K vykynutému kvásku přidejte zbytek surovin a uhněťte těsto. Zakryjte je a nechte 30-45 minut vykynout.
- Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na 16 dílků, z každého udělejte bulku a nechte 5 minut odpočívat. Poté z bulek vytvarujte „dušičky“ a kosti, případně vytvořte rohlíky, které můžete naplnit některou ze sladkých náplní, třeba povidlovou.
- Pečivo přendejte na připravený plech a nechte cca 30-45 minut dokynout. Potřete je rozšlehaným vejcem a případně ještě posypejte mákem. Pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 200-220 °C cca 15-18 minut dozlatova. Hotové jen lehce nasládlé pečivo můžete podávat s marmeládou nebo medem.
Náš tip: Při přípravě kostí a dušiček můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Rychlé nekynuté minikoláčky: Voní máslem a rumem a vydrží krásně vláčné nejméně tři dny
České kynuté buchty s tvarohovou náplní: Krásně nadýchané a provoněné vanilkou zachutnají každému
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Co upéct na koledu: Je mnoho možností, jak obdarovat koledníky doma upečeným dárkem
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků