Naložte si houby do octa. Získáte dokonalou pochutinu, která se hodí k steaku i do polévky
20. 8. 2021 Vaření
Patříte k nadšeným houbařům? Pokud se můžete přiřadit i do skupiny těch úspěšných a vracíte se z lesa s přeplněnými košíky, určitě přemýšlíte, co s houbami udělat, aby vám vydržely co nejdéle. Jednou z nejlepších možností je jejich naložení do octa. V takové formě je to přímo delikatesa.
Nejlepší způsob uskladnění
Houby se sice dají sbírat celý rok, ale pokud si netroufnete na méně známé druhy a do košíku sbíráte jen ty s hnědou sametovou hlavičkou, je vaše sběračská sezona omezena. A vzhledem k tomu, že někdy se zkrátka nedaří a houby nerostou, vyplatí se mít nějaké uložené do zásoby. Nejčastější formou skladování hub je sušení nebo mrazení, dají se i zavařovat jen do nálevu vody a soli nebo naložit pouze do soli. Když je ale naložíte do octového nálevu, nejen že si je uchováte na delší čas, ale navíc získáte pikantní pochoutku, kterou můžete v zimě podávat k masu i ji využít do různých pokrmů. Houby stačí těsně před použitím jen propláchnout vodou, aby se odstranil typický slizký nálev. Vynikající jsou třeba do rizota, k dochucení smetanových omáček nebo nakyslých houbových polévek, jako je například kulajda. Vzhledem k tomu, že jsou houby hůře stravitelné, nedoporučuje se je jen dávat dětem do tří let a lidem s chorobami ledvin, žaludku, žlučníku a střev. Myslete i na to, že i když si nakládáním houby uskladňujete na delší dobu, doporučuje se je sníst do dvou let od zavaření.
Mohlo by vás zajímat
Chce to malé hříbečky
Do octa je možné naložit téměř všechny druhy hub. Vynikající jsou malé hříbečky, ale vůbec všechny druhy hřibovitých hub, václavky, ryzce, klouzky, lišky nebo mladé žampiony. Vždy je lepší dávat do sklenice jen jeden druh. K nakládání se hodí tvrdší druhy hub. Důležité je hlavně vybírat mladé a zdravé houby, které jsou pevnější. Ty staré a rozměklé raději nechte v lese, případně si je nasbírejte a použijte do smaženice. Pokud se chystáte houby naložit, je lepší na ně vyrazit v ranních hodinách. Má to svůj význam, a to nejen proto, že by vám je mohli vysbírat jiní houbaři. Ráno jsou totiž houby ovlivněny nočním chladem, a tolik se tedy nekazí. Vzhledem k tomu, že houby podléhají zkáze velmi rychle, je třeba o ně po sběru pečovat. Ihned je očistěte a uložte nejlépe do košíčku, aby se nezapařily. Nakládejte je nejdéle do 24 hodin od sběru a do té doby je uchovávejte na vzdušném a chladném místě.
Mohlo by vás zajímat
Před sterilováním povařit
K nakládání do octa jsou ideální malé houbičky, které je možné uložit do sklenic celé. Pokud máte trochu větší, ale kvalitní houby, nejprve je rozpulte nebo nakrájejte na menší kousky. Poté dejte očištěné houby do sítka, propláchněte je vodou a nechte okapat. Před naložením je nutné houby povařit. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu (na 1 litr dejte asi 1 lžičku soli). Můžete do ní přidat i lžičku kyseliny citronové nebo lžičku octa. Do vody vložte houby a povařte je na mírném plamení asi 3-5 minut, některé tvrdší (hřibovité) houby potřebují i 10 minut. Pěnu vzniklou při vaření průběžně odstraňujte lžící. Povařené houby propláchněte v cedníku pod proudem studené vody, aby se zchladily.
Připravte si čisté a vysterilované sklenice. Vložte do nich okapané houby buď samotné, nebo je můžete prokládat blanšírovanou cibulí nakrájenou na kolečka či jinou zeleninou. Vhodná je mrkev, celer, paprika, feferonka, květák, přidat můžete i česnek. A nyní přichází to hlavní, tedy nálev. Ten může být sladkokyselý nebo jen kyselý. Příprava je stejná, jen v kyselém se vynechá cukr. Na základní nálev na 1 kg hub potřebujete 3,5 dl vody, 1,5 dl 8% octa, 1 lžičku soli, 30 g cukru nebo sladidla. Záleží i na tom, jaké používáte houby, na hřiby můžete přidat trochu víc octa (cca 2-3 dl). Do nálevu pak vložte koření – bobkový list, hořčičné semínko, nové koření, pepř, koriandr nebo jalovec. Vše svařte a ještě horkým nálevem zalijte houby ve sklenicích. Sklenice zavíčkujte a sterilujte v zavařovacím hrnci při teplotě 100 °C přibližně 30 minut. Pak sklenice vyjměte a nechte vychladnout. Skladujte je na temném a chladném místě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Umíte správně zavařovat kompoty? Poradíme vám, na co myslet, aby byl výsledek dokonalý
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12