Nakládané houby v octě

Zavařeniny Doba přípravy: 1,5 h 6 názorů

Zavařeniny Doba přípravy: 1,5 h 6 názorů

Suroviny 5 porcí

1 kg hub (nejlepší jsou mladé, tvrdé) – již očištěné a nakrájené
Nálev:
750 ml vody
750 ml běžného octa (nebo 600 ml vody + 900 ml jablečného octa)
20 g soli
30 g cukru
1–2 lžičky mletého koriandru (nemusí být)
Dále budeme potřebovat:
pepř celý
bobkový list
hořčičné semínko
křen (nemusí být)
cibule (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Vodu na nálev můžeme převařit a pak necháme zcela vychladnout.

    Očištěné a nakrájené houby opláchneme a dáme vařit do osolené vody s trochou octa. Povaříme bez pokličky cca 15-20 minut dle druhu (tvrdosti) hub. Poté je přelijeme do sítka a řádně několikrát propláchneme studenou vodou.

  2. Do každé skleničky přijde: 1 malý lístek bobkového listu, cca 4 kuličky pepře, cca 1/4 lžičky hořčičného semínka, 1 kolečko křenu, popř. i pár kousků cibule.

  3. Houby naskládáme do čistých a vyvařených sklenic, přelijeme studeným nálevem, aby byly zcela ponořené, ale aby hladina sahala asi centimetr pod okraj sklenice.
    (Pozn.: do jedné 370 ml skleničky se vejde cca 200-250 g hub).

  4. Zavíčkujeme čistými vyvařenými víčky a pak při 90-00 °C 20-30 minut sterilizujeme.

    Pozn.: pokud budeme sterilizovat v normálním hrnci, na jeho dno dáme utěrku, na ní položíme skleničky a pak napustíme vodu cca do úrovně poloviny skleniček. Hrnec přiklopíme poklicí a rychle přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu tak, aby se voda jen mírně vařila – probublávala. Nakonec sklenice z hrnce vyjmeme a dáme je na utěrku vychladnout (můžou stát i obráceně - na víčkách).
    Houby lze konzumovat nejdříve tři týdny poté.

Poznámka od kuchařky

Skleničky na zavařování jsou á 370 ml.

Komentáře k receptu Nakládané houby v octě

  • MamlajdaD MamlajdaD

    StandaCB: Zase jste mně překvapil tvrzením, že cibule v zavařených houbách na kyselo kvasí a dělá sliz, to jsem ještě opravdu neslyšela. A ani se mi za celé roky nikdy nestalo, aby mi houby, okurky, nebo i jiná zelenina zkvasily kvůli cibuli. Ocet ovšem používám kvasný, 8%, protože kupované jablečné octy mi nechutnají. Ale každý podle svého. Mějte se hezky!:-8

    Odpovědět

  • StandaCB StandaCB (autor receptu)

    MamlajdaD: Například: https://liberecky.denik.cz/zpravy_region/nejlepsi-houby-do-octa-nakladaji-borci-z-liberce-20130211.html A další: http://jdem.cz/fgq3w2
    Cibuli nedávám z prostého důvodu, že kvasí a dělá sliz.
    Jinak to růžové zabarvení dělá jablečný ocet.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    StandaCB: Zavařovala jsem houby prakticky celý život, ale tak do růžova? zbarvené jsem je nikdy neměla. Možná, že je to právě tím dlouhým varem. Nikdy jsem, jak píše i Eja57, tak dloho houby nevařila, jak je uvedeno v receptu. Opravdu stačí těch 5 minut. Navíc do sklenice pod houby patří určitě i pár koleček (nebo půlkoleček) syrové cibule a mrkve, houby jsou pak mnohem lepší. A tak bychom si o zavařování hub mohli ještě povídat, ale to základní jsem myslím řekla. Zkuste to s kratší dobou varu a hlavně s kratší dobou zavařování, uvidítě, že vám barva z kloboučků hub nálev neobarví. A nevěřte povídačkám o tom, že se s houbami musí zacházet jako s masem, to platí jen o syrových houbách a přípravě kuchyňských pokrmů z nich. Z toho možná pramení ta dlouhá doba varu i zavařování. U hub, zavařených v octovém nálevu to neplatí, tam je hlavním konzervantem právě ten ocet. A nenechte se odradit, a vkládejte recepty dál. ;-):-8:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    StandaCB: "měkkýše":-D no tak to ani náhodou - tak to radši nic....

    Odpovědět

  • StandaCB StandaCB (autor receptu)

    Eja57: Jasně, co člověk, to (jiný) recept. ;-)
    Jinak já nenakládám "měkkýše" :-D , ale pouze mladé, tvrdé houby. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Opravdu předvaříme 15-20 minut a ještě sterilujeme 30 minut:-O ? Mohu vědět důvod?
    ( Já houby předvářím tak 5 minut, horké houby + horký nálev, sterilace 10 minut a jsou výborné....)

    Odpovědět