Britská pomazánka marmite: Chutná po kvasnicích, je plná vitaminu B a potěší i milovníky piva!
28. 8. 2021 Vaření
O britské pomazánce marmite se říká, že ji buď milujete, nebo nenávidíte. Už po prvním ochutnání budete vědět, zda se do ní zblázníte nebo ji už nikdy nevezmete do úst. Zlí jazykové tvrdí, že trochu připomíná rozteklý asfalt nebo lepidlo na boty. Chuťově je na tom ale mnohem lépe.
Britská pomazánka z kvasnic
Pomazánka marmite je jednou z nejslavnějších britských specialit a jakýmsi symbolem britské kuchyně. Prodává se rovnou již hotová ve sklenici a kromě toho, že je chuťově velmi zajímavá, jí nelze rozhodně upřít zdravotní benefity. Marmite se totiž vyrábí z kvasnicového extraktu, který se získává jako vedlejší produkt při vaření piva. Od roku 1936 do roku 1968 bylo podle webu Guinntiques.com dokonce možné sehnat speciální limitovanou edici marmite Guinness – kvasnicový extrakt vzniklý při vaření piva vyhlášeného irského černého piva Guinness. Pomazánka má trochu zvláštní konzistenci. Je téměř černá a trochu připomíná sójovou omáčku, je ale tužší a lepkavá. Připodobnění k asfaltu je tak možná trochu namístě. Kromě toho má poměrně výraznou, hodně slanou a lehce chlebovou chuť, která se dá přirovnat k polévkovému koření Maggi. Tu jí dodávají výtažky ze zeleniny a sůl.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbená nejen v Anglii
Historie výroby marmite sahá do roku 1902, kdy byla ve městě Burton nad Trentem v Británii založena první továrna. Objevena však byla již na konci 19. století, jak se píše na stránkách Bbc.com, a to zcela náhodou, když německý vědec Justus von Liebig zjistil, že pivovarské kvasnice lze koncentrovat a konzumovat. Kromě Velké Británie se pomazánka vyrábí i na Novém Zélandu a v Austrálii, kde se jmenuje Vegemite nebo Promite. Podobný je i švýcarský Cenovis a německý Vitam-R. Receptura na ně je však trochu jiná. Dnes se pravý marmite vyváží do mnoha zemí světa. U nás jej koupíte většinou v obchodech, kde mají britské potraviny.
Mohlo by vás zajímat
Zásobárna vitaminu B
Díky kvasnicím má marmite dostatek vitaminu B, dále obsahuje niacin (vitamin B3), thiamin (vitamin B1), riboflavin, vitamin B12 a kyselinu listovou. To dělá z pomazánky téměř dokonalou potravinu, která podle stránek Webmd.com pozitivně ovlivňuje hlavně nervový systém, zvyšuje výkon mozku a chrání před neurologickými poruchami, snižuje hladinu cholesterolu, chrání srdce a cévy a pomáhá při únavě a vyčerpání. Marmite je oblíbená hlavně mezi vegetariány a vegany, neboť jim dodává potřebné vitaminy. Navíc má poměrně málo kalorií. Nevýhodou je jen vysoký obsah soli.
Mohlo by vás zajímat
Na toast i do polévky
Nejlépe si marmite vychutnáte na rozpečených toastech. Ty se pak krájí na proužky, jimž se říká marmite soldiers (vojáčci). Někteří odvážlivci takové toasty ještě zdobí nakrájeným banánem, ale to už je opravdu hodně neobvyklá kombinace. Občas se přidává i do polévek a omáček místo polévkového koření pro zvýraznění chuti. Výborně ochutí i dušené pokrmy nebo mleté maso. Případně můžete marmite použít do jednoduché chuťovky - rychlých slaných rolek se sýrem. Potřebujete na ně hotové pizza nebo listové těsto rozválené na tenký plát. Ten potřete marmite a posypejte strouhaným sýrem čedar. Poté těsto srolujte a nakrájejte na menší kousky. Rolky dejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 receptů na brokolicovou polévku: Na zjemnění je skvělá smetana, nechte se inspirovat
Jak zachránit přesolené jídlo? Slanou chuť lze stáhnout
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 20 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jak využít pivo při vaření? Hodí se na křupavé těstíčko, ale i do moučníků
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové