Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zachránit přesolené jídlo? Slanou chuť lze stáhnout

Sůl je nad zlato, to ví každé malé dítě. Neosolené jídlo není dobré, ale to se dá ještě hodně napravit. Co dělat v případě, pokud jídlo naopak přesolíme? Půjde přesolený pokrm ještě zachránit?

 

Jak vyzrát na přesolené jídlo?

Existuje mnoho způsobů, jak slanou chuť jídla trochu stáhnout, nabízíme některé z nich:

  • Zřeďte pokrm vodou a následně jej dochutíte kořením. Je to ta nejjednodušší a nejefektivnější věc, kterou můžete udělat. Pokud bojujete s přesolenou polévkou nebo omáčkou, přidejte studenou vodu a opět přiveďte k varu. Omíčku je nutné ještě trochu zahustit, aby nebyla po naředění řídká.

  • Vše ale nelze vyřešit tím, že se prostě jen přidá voda. Sůl je zrádná, její chuti ubývá velmi pozvolna, určitě pomaleji než ostatních chutí připravovaného jídla. Pokud nevaříte na poslední chvíli, je nejlepším řešením udělat si ještě jednu dávku téhož, bez soli a dalšího koření, a smíchat s jídlem přesoleným.

  • Některé omáčky jsou postaveny na jedné z hlavních surovin, potom situaci vyřešíte nastavením tím, co je pro ni charakteristické. Takže ji vyspravíte smetanou, mlékem, vínem, vývarem či pivem, podle druhu omáčky a toho, k čemu ji budete podávat. Po novém zahuštění je nutné omáčku důkladně provařit. To ostatně platí obecně, ať už nastavujete čímkoliv, přísady se musí dobře spojit.

  • Dalším jednoduchým a možná nejčastěji používaným způsobem je přidání jednoho nebo dvou oloupaných a nakrájených brambor do vařícího se pokrmu. Během varu brambory do sebe část soli ze svého okolí stáhnou. Povaříte je nakrájené asi 15 minut a pak je z hrnce vyjměte. Stejně zafunguje mrkev, petržel nebo starší chleba.

  • Přesolený vývar můžete zachránit povařením tří bílků, které do něj rozšlehané vlijete. Necháte je v polévce srazit a pak ji přecedíte. Nebo kombinace brambor a bílků - nejprve v polévce povaříte brambory a vyjmete je, pak v ní srazíte bílky a polévku přecedíte.

  • Další způsob, jak vývar zachránit, je namočit do polévky housku, která přebytečnou sůl nasákne. Pak ji opatrně vyjměte.

  • V polévkách či omáčkách můžete povařit i těstoviny nebo rýži.

  • Většinu přesolených omáček a také krémové polévky můžete zachránit přidáním sladké nebo zakysané smetany, popř. bílého jogurtu. Tyto nakyslé mléčné výrobky slanou chuť výrazně zjemní a výslednou chuť jídla budete vnímat jinak.

  • Mírnou slanost pomohou zamaskovat potraviny kyselé chuti - šťáva z citronu, dijonská hořčice, vinný ocet a další. Dejte si přitom pozor na množství, abyste neskončili s pokrmem, který je jak přesolený, tak kyselý.

  • Zkuste do příliš slané polévky ze zeleniny přidat větší množství nasekané čerstvé zelené petrželky, která nepříjemnou slanou chuť úspěšně zamaskuje.

  • Pokud jste to poněkud přehnali při solení polévky, pomůže prý do ní ponořit na lžičce kostku cukru. Když se cukr začne rozpouštět, z polévky ho vyjměte. Cukr pohltí nadbytek soli. Tento postup můžete i několikrát zopakovat, než dosáhnete požadované chuti.

  • Pokud se stane a do omáčky, polévky zvrhnete nedopatřením celou slánku, je opravdu nutné jídlo vylít, s tím se už dělat nedá bohužel nic.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky