Tajemství chuti pravé maďarské gulášové polévky: Kromě kvalitního masa potřebujete i dobrou papriku!
15. 1. 2022 Vaření
Nejlepší gulášovka je ta ohřívaná! S čerstvým chlebem nebo bagetou nahradí hlavní jídlo a krásně zahřeje na těle i na duši. A hodí se i jako ranní „vyprošťovák“ po bujarém večírku.
Putování gulášovky Evropou
Kdyby polévky měly křestní list, jako místo narození té gulášové by bylo uvedeno Maďarsko. Dokonce i význam maďarského slova „gulyás“ jasně napovídá, odkud pochází dnes po celém světě oblíbené jídlo. Jak se dočteme na eat-the-world.com, „gulyás“ v překladu znamená pastevec dobytka. Již ve středověku vařili pastevci dobytka v pusztě (maďarské stepi) masovou polévku v kotlíku na otevřeném ohni. Kromě již zmíněných pastevců byla vydatná gulášová polévka běžným jídlem venkovských obyvatel. Vyšší vrstvy společnosti ji objevily až koncem 18. století, kdy si Uhersko v rakousko-uherské monarchii chtělo zachovat svou kulturní identitu i po kulinářské stránce. V 19. století se maďarská gulášová polévka dostala do dalších zemí rakousko-uherské monarchie a postupem času se stala tradičním hospodským pokrmem, který dnes nesmí chybět na žádném jídelním lístku. Do německé kuchyně gulášovka doputovala až během první světové války.
Mohlo by vás zajímat
Co v ní nesmí chybět
Zatímco o původu maďarské gulášové polévky není pochyb, názory na její složení se liší. Podle webu eat-the-world.com potíže s rozhodováním začínají už u pultu s masem: jaké maso to má být? Obecně vzato, rozhodnutí záleží pouze na osobním vkusu, ale Maďaři dělájí gulášovku jedině z hovězího. V jiných zemích je velmi oblíbené i vepřové maso. Pro ušlechtilejší verzi gulášové polévky použijte zvěřinu. Můžete si však připravit i dietnější varianty, třeba z krůtího masa. Pro přípravu klasické maďarské gulášové polévky je nepostradatelnou ingrediencí také cibule, kmín a samozřejmě mletá paprika od sladké po pálivou, chuť a barvu dodá i čerstvý červený paprikový lusk – vše samozřejmě pravé maďarské! Často se přidává bobkový list a jalovec.
Vařte pomalu, spotřebovávejte dlouho
Existuje nespočet receptů na tu „správnou“ maďarskou gulášovku, ale všechny se shodují v jednom: vařte pomalu! Maso se musí vařit několik hodin při střední teplotě (dnes se k její přípravě dají využít také pomalé hrnce). Blogerka Emmi doporučuje litinový kastrol, který dobře ukládá i rozvádí teplo. Určitě se vyplatí si tuto pochoutka uvařit do zásoby – ta nejlepší je totiž ohřívaná. Pokud náhodou zbyde, dejte ji do sáčku nebo do krabičky a zamrazte. V mrazáku vydrží půl roku.
Ta nejlepší gulášovka
Na 4 porce budete potřebovat 400 g hovězího masa, 1 cibuli, 2–3 stroužky česneku, 20 g sádla, sůl a pepř, 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku, 1 lžičku sladké mleté papriky, 1 lžičku pálivé mleté papriky, ½ lžičky kmínu, 200 ml červeného vína, 1 ¼ l vody, 2 malé bobkové listy a 300 g brambor. A jak na to? Nejprve nakrájejte hovězí maso na malé kostky, cibuli a česnek nadrobno. Na másle osmahněte maso, dochuťte solí a pepřem. Přidejte cibuli a česnek a opékejte asi 2 minuty, přičemž maso otáčejte. Přidejte rajčatový protlak, mletou papriku a kmín a promíchejte. Podlijte červeným vínem a zredukujte na polovinu. Přidejte vodu a bobkový list a přiveďte polévku k varu. Poté přikryjte a na mírném ohni vařte asi 45 minut. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kousky. Vmíchejte je a znovu vařte nejméně 45 minut, dokud hovězí maso nezměkne. Pro správnou pikantnost můžete přidat i chilli papričky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kuře na paprice: původní jídlo maďarských pastevců jsme si zamilovali i u nás. Víte, jak se správně dělá?
Dejte to k ledu! Máslo, ořechy, sýry... Víte, co vše se dá zamrazit a jak to správně udělat?
Malá řeznická abeceda: Jak si správně vybrat hovězí na pečení a co dělat s veverkou?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13