Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nebojte se zveřiny! Zkuste jelení steak nebo kančí se šípkovou a nebudete litovat
Zdroj: Edward Taylor, Unsplash.com

Odjakživa bylo maso ze zvěře ulovené ve volné přírodě ceněnou surovinou v gastronomii a po staletí také hlavním zdrojem obživy. Jak se civilizace vyvíjela, stávala se zvěřina stále vzácnějším potravinovým zdrojem.

Zvěřina je lahoda

V současné době běžný občan ČR zvěřinu příliš nekonzumuje, dává přednost jiným druhům masa. Jedním z důvodů může být také její obtížnější dostupnost. Je to ale právě zvěřina, která patří k masům nejlahodnějším a také nejsnáze stravitelným. Její hlavní předností je především vysoký obsah bílkovin a zároveň nízký obsah tuku, který přitom sice znamená snížený obsah cholesterolu, přesto stačí k zachování role tuku jako nositele chuti. Dále je zvěřina ceněna pro vysoký obsah fosforu, železa a zejména vitaminů A a B. Nezanedbatelný je také obsah nenasycených mastných kyselin a aminokyselin. Díky těmto nutričním hodnotám předčí maso hospodářsky chovaných zvířat. Podle odborníků na výživu je zvěřina vhodná také pro dietní kuchyni.

V kulinářství je zvěřina ceněna díky druhově velice rozmanité nabídce. Můžete si vybrat maso jak srstnaté tak i pernaté zvěře. Mezi nejvyhledávanější druhy patří jelení zvěřina. Maso z jelení zvěře má hrubší pevnou strukturu, vyznačuje se tmavě červenou barvou a intenzivní chutí. Jelení zvěřina má charakter vláknitého libového masa. Stejně jako ostatní druhy zvěřiny splňuje současné představy o zdravém stravovacím stylu.

Se šípkovou, nebo se zelím?

Populární je i u nás samozřejmě kančí. Maso z divočáka se dá zpracovat mnoha způsoby, díky filmu Slavnosti sněženek jsou známé především dva: kančí se šípkovou omáčkou a kančí výpečky se zelím. Připravit se z něj ale dá i vynikající guláš, který je snad ještě lepší, než hovězí klasika a kančí kýta je samozřejmě skvělá i opékaná na rožni. Divočák je možná postrach, když rozzuřeně dupe po lese, na talíři se ho ale bát vůbec nemusíte.

Bažant a lá bažant

Pokud vás víc láká okřídlené masíčko, vyzkoušejte bažanta! Připravovat kuře a lá bažant je celkem běžné, ale jak na skutečné divoké ptactvo? Můžete upéct třeba na česneku, jablkách a čerstvých bylinkách, podlévat jej vínem a na talíři k němu pak přidat smetanovou houbovou omáčku. Inspirujte se v následujících receptech:

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více