Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 nejlepších gulášů: Dáte si klasický „hospodský“, pálivý, se špekem nebo na pivě?
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Ačkoliv jde o původní maďarský pokrm, tohle jídlo už u nás dávno zdomácnělo a také jsme si je přetvořili k obrazu svému. Guláš navíc i patří k podzimu. Skvěle zahřeje a dodá nám energii. Vyberte si z našich nejoblíbenějších receptů.

Dobrota od pastevců

Guláš neboli gulyás je původní pokrm maďarských pastevců. Nakrájené masové kostky se společně s cibulí a paprikou dusily v kotlíku nad ohněm, ale šlo a v Maďarsku stále jde spíše o polévku. Česká verze, tak jak ji známe my, odpovídá spíše maďarskému perkeltu. Každopádně, základ zůstává stejný. V klasické úpravě jde o hovězí maso, nejčastěji kližku, dušené s hromadou cibule a nejčastěji mletou paprikou. Tyhle tři recepty přesně toto zadání splňují, byť je každý trochu jiný. Zkuste verzi bez mouky, se zahuštěním moukou, anebo luxusnější dobrotu nejen pro „lázeňského šviháka“.

S uzeninou, na pivě

Bramborový guláš neboli buřtguláš je rychlá a vydatná variace večeře za málo peněz. Když se ale udělá dobře, nemá to chybu! Pokud ovšem stále trváte na masové variantě, ochutnejte guláš na černém pivě nebo na víně. Alkohol při vaření z jídla vyprchá, ale jeho chuť tam zůstane. Takový guláš pak máš šmrnc!

Bez masa

Máte rádi chuť papriky a konzistenci husté omáčky, ale upřednostňujete jídla bez masa? Žádný problém! Guláš je skvělý i v houbové či luštěninové variaci! Zkuste jej třeba z cukety, fazolí nebo čočky. Základ, tedy cibule a mletá paprika, může zůstat stejný, a zbytek je už jen na vaší fantazii. Inspirovat vás mohou následující recepty:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více