Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chilli je rostlina, která nás chce zabít svým obranným mechanismem, a přesto ji milujeme. Proč?
Zdroj: Jill Wellington, Pixabay.com

Jsou červené, šíleně pálivé - a i tak je řada z nás naprosto zbožňuje. Jak je to možné? Pálivost chilli papriček je ve skutečnosti obranným mechanismem rostliny, která nedokáže vyprodukovat jed. Rostliny obyčejně produkují jed kvůli ochraně semen před zvířaty, a tím si zachovávají možnost reprodukce. Proč tedy chilli netráví, ale jen pálí a co takovou chuť způsobuje?

Ochrana před savci

Chilli papričky jsou pěkně "vychytralé" rostliny. Zatímco je pro ně přínosné, aby jejich semena konzumovali ptáci, následně roznášeli, a tak pomáhali paprikám se množit, jiná zvířata, hlavně savci (tedy i člověk), papričky žvýkají, a tím semena ničí. Proto se tato rostlina vyvinula tak, aby se právě před savci mohla chránit, ale zároveň neubližovala ptákům. Co to znamená? Že namísto jedu, který produkují jiné plodiny, a který by mohl zabít nejen nevítané savce, ale i právě i ptáky, jsou chilli papričky "pouze" pálivé. Opeřencům to totiž nevadí a savce odrazuje. Panuje všeobecné přesvědčení, že semínka chilli jsou ta nejpálivější část rostliny, to je však mýtus. Ve skutečnosti je to bílá dřeň (známá jako placenta), která semínka uvnitř papričky drží na místě a pálí, lidově řečeno, jako čert.

Proč chilli pálí?

Proč mají chilli papričky ostrou chuť, to jsme si vysvětlili, ale co přesně ji vyvolává? Chilli papričky totiž ve skutečnosti nejsou pálivé. Jak tedy přimějí tělo myslet si, že jsou? Klíčem je chemická látka produkovaná rostlinami zvaná kapsaicin. Tato chemická látka se váže na naše receptory vnímající teplo. Ty tak při konzumaci chilli vyšlou falešný signál do našeho nervového systému, kterému "nakukají", že v naší puse jako kdyby hořelo. Na kapsaicinu je zajímavé to, že je pro nás jako chemická látka zcela neškodný, ale ten samotný falešný poplach dokáže naše tělo reagovat způsoby, které jsou reálně nepříjemné, třeba otokem.

Tento účinek se neomezuje pouze na naše ústa. Po pikantním jídle nás může bolet i v břiše, protože pocit pálivosti vnímají i naše útroby. Navíc je velmi dobře známé, jak bolestivé to může být, když si po manipulaci s chilli promnete oči. Pálení je tak efektivní, že se výtažek z chilli používá dokonce i jako zbraň v pepřovém spreji. Kapsaicin působí po celém těle, takže s ním zacházejte s respektem. Zvláště, pokud po manipulaci s chilli přijdete do styku s malými dětmi

Proč mají lidé rádi chilli?

Poslední "záhadou" tak zůstává, proč máme chilli rádi, když nám vlastně ubližuje. Ukazuje se, že právě chemická látka, která nás má zastavit od konzumace chilli, je zároveň také důvod, proč si ho tolik z nás užívá. Znamená to, že je kapsaicin neúčinný? Nikoliv. Jak bylo zmíněno výš, kapsaicin má chránit semínka hlavně proto, aby zajistil rozmnožování a další generaci rostlin. Ironií je, že právě díky pálivé chuti člověk chilli cíleně pěstuje, a k šíření rostliny tak přispívá výrazně víc než ptáci.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více