Chilli je rostlina, která nás chce zabít svým obranným mechanismem, a přesto ji milujeme. Proč?

2. 2. 2021 14:03

Ostatní Tomáš Knap

Zdroj: Jill Wellington, Pixabay.com Zdroj: Jill Wellington, Pixabay.com
Jsou červené, šíleně pálivé - a i tak je řada z nás naprosto zbožňuje. Jak je to možné? Pálivost chilli papriček je ve skutečnosti obranným mechanismem rostliny, která nedokáže vyprodukovat jed. Rostliny obyčejně produkují jed kvůli ochraně semen před zvířaty, a tím si zachovávají možnost reprodukce. Proč tedy chilli netráví, ale jen pálí a co takovou chuť způsobuje?

Ochrana před savci

Chilli papričky jsou pěkně "vychytralé" rostliny. Zatímco je pro ně přínosné, aby jejich semena konzumovali ptáci, následně roznášeli, a tak pomáhali paprikám se množit, jiná zvířata, hlavně savci (tedy i člověk), papričky žvýkají, a tím semena ničí. Proto se tato rostlina vyvinula tak, aby se právě před savci mohla chránit, ale zároveň neubližovala ptákům. Co to znamená? Že namísto jedu, který produkují jiné plodiny, a který by mohl zabít nejen nevítané savce, ale i právě i ptáky, jsou chilli papričky "pouze" pálivé. Opeřencům to totiž nevadí a savce odrazuje. Panuje všeobecné přesvědčení, že semínka chilli jsou ta nejpálivější část rostliny, to je však mýtus. Ve skutečnosti je to bílá dřeň (známá jako placenta), která semínka uvnitř papričky drží na místě a pálí, lidově řečeno, jako čert.

Zčernalé banány se dají zachránit. Můžete s nimi kouzlit nebo z nich připravit sladké překvapení

Zčernalé banány se dají zachránit. Můžete s nimi kouzlit nebo z nich připravit sladké překvapení

Každému se někdy stane, že nakoupí víc, než se v dohledné době zkonzumuje. U některých potravin to…

Proč chilli pálí?

Proč mají chilli papričky ostrou chuť, to jsme si vysvětlili, ale co přesně ji vyvolává? Chilli papričky totiž ve skutečnosti nejsou pálivé. Jak tedy přimějí tělo myslet si, že jsou? Klíčem je chemická látka produkovaná rostlinami zvaná kapsaicin. Tato chemická látka se váže na naše receptory vnímající teplo. Ty tak při konzumaci chilli vyšlou falešný signál do našeho nervového systému, kterému "nakukají", že v naší puse jako kdyby hořelo. Na kapsaicinu je zajímavé to, že je pro nás jako chemická látka zcela neškodný, ale ten samotný falešný poplach dokáže naše tělo reagovat způsoby, které jsou reálně nepříjemné, třeba otokem.

Smažený sýr jedli už za první republiky. Česká klasika začala jako levná náhražka řízků

Smažený sýr jedli už za první republiky. Česká klasika začala jako levná náhražka řízků

Smažený sýr před časem zabodoval v anketě Dáme jídlo a stal se šestým nejoblíbenějším jídlem Čechů.…

Tento účinek se neomezuje pouze na naše ústa. Po pikantním jídle nás může bolet i v břiše, protože pocit pálivosti vnímají i naše útroby. Navíc je velmi dobře známé, jak bolestivé to může být, když si po manipulaci s chilli promnete oči. Pálení je tak efektivní, že se výtažek z chilli používá dokonce i jako zbraň v pepřovém spreji. Kapsaicin působí po celém těle, takže s ním zacházejte s respektem. Zvláště, pokud po manipulaci s chilli přijdete do styku s malými dětmi

Proč mají lidé rádi chilli?

Poslední "záhadou" tak zůstává, proč máme chilli rádi, když nám vlastně ubližuje. Ukazuje se, že právě chemická látka, která nás má zastavit od konzumace chilli, je zároveň také důvod, proč si ho tolik z nás užívá. Znamená to, že je kapsaicin neúčinný? Nikoliv. Jak bylo zmíněno výš, kapsaicin má chránit semínka hlavně proto, aby zajistil rozmnožování a další generaci rostlin. Ironií je, že právě díky pálivé chuti člověk chilli cíleně pěstuje, a k šíření rostliny tak přispívá výrazně víc než ptáci.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílel již 1 kuchař

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Jarní sbírka potravin již tuto sobotu! Pomozte s Tesco, třeba i online!

Jarní sbírka potravin již tuto sobotu! Pomozte s Tesco, třeba i online!

Jarní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 24. dubna ve všech hypermarketech Tesco a…
Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?

Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?

Milujete lilek a zároveň máte rádi těstoviny? Pak určitě musíte vyzkoušet slavný italský pokrm,…
Tyto kuchyňské pomocníky, inspirované jarním obdobím, si zamilujete!

Tyto kuchyňské pomocníky, inspirované jarním obdobím, si zamilujete!

Není krásnějšího ročního období než jara. Okolní krajina se vybarvuje do odstínu pastelových barev…
Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!

Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!

Low carb neboli nízkosacharidové stravování u nás získává stále více příznivců. Není divu. Pokud je…
Alžběta II. snídá totéž, co vaše děti. Jakým dobrotám se britská královna naopak vyhýbá?

Alžběta II. snídá totéž, co vaše děti. Jakým dobrotám se britská královna naopak vyhýbá?

Královna Alžběta II. slaví úctyhodné 95. narozeniny! Jestlipak si šlechtična v tak slavnostní den…
Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně

Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně

Říká se jim jarní, někdy také letní, ale nejdůležitější je, že jsou čerstvé, nesmažené, zdravé a…
Proteinová dieta podle božské Marilyn: Syrová vejce ke snídani a steak k večeři

Proteinová dieta podle božské Marilyn: Syrová vejce ke snídani a steak k večeři

Blond kadeře, velké rudé rty a dokonalá postava. Marilyn Monroe dodnes platí za ikonu stříbrného…
Jídla ze zbytků: Co se zavadlou zeleninou? Využít se dá do sekané i do polévky

Jídla ze zbytků: Co se zavadlou zeleninou? Využít se dá do sekané i do polévky

Zelenina je docela drahá a zároveň taky choulostivá na skladování. Takže bychom jí měli nakupovat i…