Na štíhlý pas platí pták! 3 snadné a chutné recepty z krůtího masa, díky kterým zhubnete

10. 1. 2021 12:07

Vaření Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecepty.cz, Dzungila Zdroj: Toprecepty.cz, Dzungila
Pokud toužíte po štíhlém pasu a vyrýsovaném břiše, chce to omezit tuky a naopak přidat proteiny. Obě věci v jednom zvládne krůtí maso, které je nízkotučné, neobsahuje mnoho kalorií, ale je bohaté na bílkoviny. Máme pro vás tři snadné, lahodné a i rychlé recepty, které jsme si sami v rámci novoroční diety oblíbili.

Krůtí koskty na zázvoru a kurkumě s hnědou rýží

Kurkuma je koření, které známe především jako součást kořenící směsi zvané kari. I samotná je ale vynikající. Je totiž zdravá - působí protizánětlivě - a jídlo také krásně obarví. Štiplavý zázvor zase pomáhá posílit imunitu a jídlu dodá říz.

Co budeme potřebovat:

  • 500 gramů krůtích prsou
  • 1 střední cibuli
  • kokosový olej
  • 4 lžíce hovězího vývaru nebo půl kostky bujonu
  • čerstvý zázvor
  • kurkumu
  • sůl a pepř

Postup: V hlubší pánvi rozpálíme kokosový olej a přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme ji zesklovatět. Poté přidáme oloupaný a pokrájený zázvor a přisypeme kurkumu. Stáhneme plamen, abychom koření nespálili. Do směsi přidáme krůtí maso nakrájené na kostky a orestujeme. Poté přilijeme hotový vývar, případně přidáme půl kostky bujonu a zalijeme vodou, bujon dobře rozmícháme. Můžeme dosolit a opepřit.

Maso necháme pod pokličkou dusit do změknutí, občas promícháme nebo dolijeme vodou - šťáva z masa smíchaná s vývarem a kořením by měla mírně zhousnout, ale ne se úplně zdrcnout. Hotové jídlo podáváme nejlépe se zdravější hnědou rýží, kterou vaříme spolu s hřebíčkem.

Klasiky ze školní jídelny: Tradiční křenová omáčka, jemná i řízná zároveň

Klasiky ze školní jídelny: Tradiční křenová omáčka, jemná i řízná zároveň

Krůtí stehno pečené se zeleninou a brambory

Pečení krůtího masa vyžaduje trochu času, aby maso nebylo tuhé, ale stojí to za to. Tento recept navíc obsahuje brambory a zdravou kořenovou zeleninu a všechny přísady se pečou hezky pospolu, takže si navzájem předají výtečné chutě a vůně.

Co budeme potřebovat:

  • 1 krůtí stehno
  • 6 středních brambor nebo 4 velké
  • 1 velké cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 střední mrkev
  • 100 gramů anglické slaniny
  • 100 gramů hub (ideálně sušených)
  • 50 gramů másla
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl a pepř

Postup: Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na plátky, slaninu nakrájíme na kostičky. Obojím dáme do pekáče a přidáme nové koření, bobkový list a rozmarýn. Na tuto "peřinku" položíme očištěné krůtí stehno, podlijeme vodou a při teplotě 180°C pečeme v zakrytém pekáčku asi hodinu.

Po hodině pekáč vyndáme z trouby a přidáme do něj očištěnou a na delší plátky pokrájenou mrkev, celer a oloupané a na kostičky pokrájené brambory. V tuto chvíli přidáme i oloupané a nakrájené stroužky česneku. A přidáme také sušené houby, které jsme si dříve namočili, aby nám změkly. Osolíme, opepříme, maso poklademe kousky másla a pečeme již nezakryté, dokud brambory a zelenina nezměknou.

Vrhněte se na přebytečná kila: Jednoduchý návod, jak začít rychle a efektivně hubnout

Vrhněte se na přebytečná kila: Jednoduchý návod, jak začít rychle a efektivně hubnout

Krůtí závitky s kysaným zelím

Kysané zelí je zázrak. Je plné vitamínu C a vlákniny a pro dlouhověkost a tuhý kořínek se doporučuje jíst alespoň jednu porci denně. Pokud ho ale jen tak samotné zrovna nemusíte, zkuste ho zakomponovat to dietních krůtích závitků!

Co budeme potřebovat:

  • 500 gramů krůtích prsních řízků
  • 150 gramů kysaného zelí
  • 50 gramů slaniny
  • 80 gramů másla
  • 1 velkou bramboru
  • 1 střední cibuli
  • 200 ml kuřecího vývaru nebo 1 kostku bujonu
  • sůl a pepř

Postup: V míse smícháme na kostičky pokrájenou slaninu s kysaným zelím, opepříme a směs krátce podusíme. Po vychladnutí do měsi přidáme uvařenou, oloupanou a nastrouhanou bramboru, a tak vytvoříme nádivku do závitků. Řízky rozklepeme, opepříme, mírně osolíme, poté naplníme nádivkou, stočíme do tvaru závitků a sepneme párátky, jehlami na maso, případně omotáme provázkem.

V hlubší pánvi rozpálíme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Na ní necháme závitky ze všech stran zatáhnout. Podlijeme je vývarem, případně přidáme bujón a adekvátní množství vody, ve které ho rozmícháme, a necháme pod pokličkou dusit, dokud maso nezměkne. Hotové závitky podáváme s vařeným bramborem, který můžeme přelít šťávou z dušeného masa.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář