10 snídaní slavných: Královna Alžběta I. si dávala černé pivo, Einstein smažená vejce a Mozart kapouna!
22. 1. 2022 Historie a zajímavosti
Pokud začínáte ráno vydatnou snídaní, jste v dobré společnosti. Mnozí z největších politiků, umělců a vědců v historii ji považovali za nejdůležitější jídlo dne. A jak se můžete přesvědčit, jejich chutě nebyly zdaleka nudné.
Vejce na různé způsoby
1. Victor Hugo: Syrová vejce a studená káva
Během exilu na ostrově Guernsey francouzský spisovatel našel inspiraci pro některé ze svých neznámějších románů včetně Bídníků. Jak uvádí web mentalfloss.com, tak právě v této době si Victor Hugo vytvořil neměnné rituály. Brzy vstával, údajně hned po východu slunce, a než se pustil o práce, posnídal dvě syrová vejce a šálek studené kávy.
2. Albert Einstein: Míchaná vejce, med i houby:
Jeden z nejgeniálnějších mozků v historii měl nejraději vejce na různé způsoby. Einsteinova hospodyně Herta Waldowová vzpomíná, že „...pan profesor vždy jedl smažená vejce, nejméně dvě“, téměř každé ráno. K snídani si Einstein pochutnával také na žampiónech, které jedl i třikrát denně. Einstein také miloval med.
3. Claude Monet: Omeleta s bylinkami
Slavný impresionistický malíř o skladbě jídla přemýšlel, a jak uvádí mentalfloss.com, jídelníček podle plánoval podle ročního období. Den začínal bohatou snídaní, do které patřila klobása, toust, džem a především vaječná omeleta s bylinkami z vlastní zahrady. To vše zapil čajem a pak se věnoval malování.
4. Winston Churchill: Vejce, maso, grapefruit a toasty
Podle dailymail.co.uk britský premiér snídani rozhodně nepodceňoval. Požadoval, aby mu jídlo bylo podáváno na dvou podnosech: na jednom byly toasty, džem, máslo, káva, mléko, vejce a plátky studeného kuřete (případně jiného masa), na druhém grapefruit, sklenice pomerančového džusu a whisky se sodou! V průběhu snídaně si dopřál i ranní doutník.
Mohlo by vás zajímat
Někdo rád maso
5. Walt Whitman: Ústřice a červené maso
Básník a zakladatel moderní americké poezie si rád dopřával stravu bohatou na maso, a to k snídani. Ráno si Whitman podle mentalfloss.com pochutnával na ústřicích a hovězím mase. Byl přesvědčený, že právě hovězí maso je zdravá potravina! Nad dobrými radami svého přítele spisovatele Johna Burroughse, který jeho stravovací návyky kritizoval, jen mávl rukou. Burroughs mu doporučoval omezit příjem masa na malé množství jednou denně a nahradit tučnou snídani cereáliemi a ovocem.
6. Wolfgang Amadeus Mozart: Půl kapouna
I rakouský skladatel Wolfgang Amadeus Mozart preferoval ve svém jídelníčku bílkoviny. Podle historycollection.com nejčastěji začínal den dojídáním zbytků masa od večeře, rád si pochutnával na pečeném kapounovi, tedy tehdy oblíbeném vykastrovaném kohoutkovi.
7. Královna Alžběta I.: Dušené maso, černé pivo a chléb
Anglická panovnice 16. století podle mentalfloss.com měla ráda maso. K snídani požadovala dušené hovězí nebo skopové maso s chlebem. První jídlo dne pak vydatně zapila černým pivem.
Ráno nasladko
8. Mahatma Ghándí: Ovesná kaše, kakao a kozí mléko
Indický politik a bojovník za občanská práva se nejvíce proslavil dlouhými půsty. Dávno předtím, když ještě žil v Londýně, ale Ghándí začínal svůj den vyváženým jídlem. Podle dochovaných deníků si dopřával jednoduchou snídani z ovesné kaše, kozího mléka a kakaa.
9. Jane Austenová: Dort a čaj
Spisovatelka Jane Austenová byla zvyklá pracovat dlouho do noci, proto vstávala později a snídala až kolem desáté hodiny dopoledne. Jak uvádí web historycollection.com, na stole musel být čaj a kousek dortu, na kterém se máslem či cukrem rozhodně nešetřilo. Možná proto jsou její romány tak sladké!
10. Thomas Alva Edison: Jablečné knedlíčky
Když se budoucí slavný americký vynálezce a podnikatel ve dvadvaceti letech přestěhoval do New Yorku, jak píše mentalfloss.com, měl hluboko o kapsy. Nejlevnější snídaní v centru města byl horký jablečný knedlíček, v těstíčku zapečené jablko posypané cukrem a skořicí, a šálek kávy. Toto skromné jídlo si Edison tak zamiloval, že bylo jeho celoživotním snídaňovým favoritem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší dortový korpus: Poradíme vám, jak postupovat, aby se vždycky povedl na jedničku!
Chybí vám hospody? Uvařte si pivo doma! Tipy a rady pro začínající sládky
Špičkou dolů a dál od dveří lednice. Víte, jak nejlépe skladovat vejce?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28