Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snídaňový hit: Raw ovesná kaše! Zdravé a chutné jídlo se připraví (skoro) samo
Zdroj: Alisha Hieb, Unsplash.com

Snídat ovesné vločky, například ve formě kaše, je skoro to nejlepší, co můžete udělat. Zdravá, vydatné a chutné jídlo vám po ránu dodá energii a blahodárně působí i na chod trávícího a správný rytmus vylučovacího ústrojí. Problém je, že instantní kaše jsou často plné přidaných cukrů a většina z nás nemá čas chystat si každé ráno teplou snídani. Řešením je raw ovesná kaše, která se připraví (skoro) sama, je stejně zdravá a výživná a navíc si ji můžete vzít kamkoliv s sebou! Poradím, vám, jak na ni.

Ovesná kaše dělá hezké ráno

To nejlepší, co můžete v chladných podzimních a zimních měsících snídat, je ovesná kaše. Miska horkých vloček vařených v mléce a dochucená třeba čokoládou, oříškovým máslem a ovocem, je prostě vynikající, vydatnou, přesto dietní snídaní, která navíc blahodárně působí na lidský organismus. Tip: Pokud chcete kaši bohatší na proteiny, při vaření do ní rozklepněte vejce. A chcete-li jí sladší, rozvařte v ní rozšťouchaný banán.

Ovesná kaše působí blahodárně na srdce i mozek, podporuje zdravé trávení, reguluje krevní tlak a zlepšuje hladinu cukru v krvi, navíc dokáže zasytit na celé dopoledne, pokud si ji "vymazlíte". Problém ale je, že ne každý má na teplou snídani každé ráno čas a instantní ovesné kaše často obsahují přidaný cukr a jejich častá konzumace tak může přispět k nechtěnému přibírání na váze. I to se ale dá vyřešit - zkuste raw ovesnou kaši, snídaňový hit, který je v zahraničí znám pod názvem "Over night oats".

Doslova přeloženo to znamená "vločky přes noc", což dost napovídá o způsobu přípravy této lahodné snídaně. Chystá se totiž večer před konzumací, kdy se do větší skleničky vloží vločky s odpovídajícím množstvím mléka. Vločky mléko přes noc v chladničce nasají a ráno jsou krásně měkké a vláčné. Pravda, ochudíte se sice o ten teplý element snídaně, ostatní benefity ovesné kaše ale zůstávají zachovány. Navíc je u raw ovesné kaše výhodou, že se v uzavíratelné skleničce dá přenášet, takže pokud ráno spěcháte, můžete si takto nachystanou snídani v klidu vzít i do práce.

Do kaše se už při přípravě dá přidat mnoho dochucovadel - třeba med či javorový cukr pro oslazení, kakao pro čokoládovou příchuť, nebo semínka a oříšky, které přes noc rovněž změknou. Pokud patří k veganům, můžete si tuto kaši pohodlně připravit i s použitím rostlinného mléka, efekt je stejný. K hotové kaši pak jen ráno před servírováním přidáte čerstvé ovoce - a je to dokonalé! Můžete kombinovat různé chutě podle vlastní obliby, my přinášíme náš oblíbený recept, který chuťově připomíná tyčinku Snickers.

RECEPT: Raw ovesná kaše s příchutí Snickers

Co budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku ovesných vloček Tip: Použijte jemné ovesné vločky, snadněji se v mléce rozmočí
  • 1 hrnek mléka, může být i rostlinné
  • 1 menší banán
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička arašídového másla
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžička medu
  • Volitelné: 1 nasekané vypeckované datle

Postup: 

Do uzavíratelné skleničky, může být například zavařovací, nalijeme mléko a nasypeme vločky. Dobře promícháme lžící. Přidáme vidličkou rozmačkaný banán, skořici, kakao a med. Opět dobře promícháme. Nakonec přidáme datle, které slouží k doslazení kaše. Pokud datle nemáte, nebo vám nechutnají, nahraďte je extra lžičkou medu. Skleničku dobře uzavřeme a dáme na noc odpočívat do lednice. Tip: Při servírování můžeme kaši poklást ještě jedním čerstvým banánem, případně ji posypat kousky nasekané vysokoprocentní čokolády.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

CstavaDobreta

27. 11. 2022 17:18

Velmi inspirující recept pro výživnou a chutnou snídani. Jediné, co mu chybí, je nutnost opražení vloček na sucho. Také je velmi vhodné vynechat kravské mléko. Osobně jsem jedl pouze namočené vločky a výsledkem byly střevní křeče. Obilí bez tepelné úpravy v kombinaci s laktózou je pro lidské trávení nepřijatelné. Recept má prostě zásadní chybu.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více