Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na oblibě stromkové kultivary s bělavými, žlutými, zelenými i červenými plody, které můžeme sklízet postupně od června do srpna.
Kříženec mezi srstkou a černým rybízem je josta, ve které se spojily dobré vlastnosti obou plodin. Nemá typickou vůni černého rybízu, která může být někomu nepříjemná. Zpracování je totožné s rybízem a angreštem.
Jak zpracovat angrešt?
Plody angreštu mají tužší a hůře stravitelnou slupku. Obsahují mnoho minerálních látek, zvláště draslík, ale i fosfor, vápník, železo, sodík. Vitaminu C obsahuje víc než citrony, kromě něj také významné množství karotenu a vitaminy skupiny B. má močopudné a mírně projímavé účinky.
Angrešt skladujeme podobně jako rybíz v chladné místnosti 8-10 dní, v chladničce 6 týdnů i déle. Zmrazujeme ho v cukru nebo sirupu, jeho trvanlivost tím prodloužíme na 8-10 měsíců.
Nezralé plody jsou bohaté na pektin a ovocné kyseliny, čehož využíváme při výrobě kompotů, čatní, džemů a rosolů a pomáhají i u druhů, které mají pektinu málo. Plně vyzrálé plody používáme na moučníky, polévky, omáčky, mošty, víno a k přímé konzumaci.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzské řízečky
Přidáno před 1 hodinou
Palačinkové rolky
Přidáno před 2 hodinami
Cizrnové kari s květákem, cuketou a rajčátky
Přidáno před 4 hodinami
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 14 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno 17. 4. 2024 10:02
Květáková fritáta
Přidáno 17. 4. 2024 09:54
Přečtěte si Zobrazit více
Sezóna chřestu: Čerstvost poznáme při nákupu podle jeho ohebnosti a tvaru hlaviček, bílý chřest vydrží déle než zelený
Osvěžující pochoutka pro parné dny: Zapečený angrešt s podmáslím a drobenkou je připravený do půl hodiny
Náš život s celiakií aneb Jak jsem měnila pojišťovnu kvůli příspěvkům a co se vlastně pro celiaky nabízí
Komentáře