Jak na dokonalý drůbeží kaldoun? Poctivý vývar z drůbků a orestovaná zelenina dodají polévce skvělou silnou chuť
21. 9. 2022 Vaření
Sytá, hustá polévka s jemnou chutí, obsahující mimo jiné i výživné drůbeží vnitřnosti, se tradičně podává v období svatomartinských slavností. Kaldoun však nemusí být jen husí a už vůbec ne podávaný jen jeden týden v roce. Jak na dokonalou polévku z drůbků, kterou si zamilují i děti?
Z čeho se dá kaldoun uvařit?
Základem kaldounu jsou drůbeží vnitřnosti (drůbky), odřezky z drůbeže a silný vývar, do kterého lze použít skelet stejného zvířete nebo kosti zbylé po vychutnání si pečeně. Tradičně se kaldoun dělá z husy nebo kachny, ale není výjimkou ani kuřecí, slepičí nebo krůtí verze. Z prvních dvou zmíněných druhů drůbeže je však nejchutnější. Výborná je i polévka z králičích vnitřností, které ovšem nejsou tak dostupné jako drůbeží, nemáte-li vlastní zdroj.
Mohlo by vás zajímat
Polévka vhodná pro děti
Podle portálu healthline.com, zaměřeného na zdravotní benefity potravin, jsou drůbeží vnitřnosti skvělým zdrojem nejen kvalitních bílkovin, ale také vitamínů A, B12, kyseliny listové, železa, selenu, hořčíku, zinku a mnoha dalších látek přispívajících ke zdravému růstu a vývoji dětí. Někteří malí strávníci by však mohli mít problém s konzistencí vnitřností v polévce nebo se samotným sdělením, co se v pokrmu nachází. Těm nabídněte vývar bez kousků drůbků, avšak se skvělými játrovými knedlíčky, které ke kaldounu neodmyslitelně patří.
Jediný recept na původní kaldoun neexistuje
Jelikož je původ polévky z drůbků nejasný, neexistuje ani přesný recept na tradiční kaldoun. Jedná se spíše o typ polévky, která má vždy stejný základ, tedy drůbeží vnitřnosti (žaludky, srdíčka, ledvinky, játra, plíce), ořezy (kůže, tuková vrstva se zbytky masa a konce křídel) a kosti a krk pro silnější vývar. Dále do kaldounu patří kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), cibule, česnek, koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, sůl), jíška z másla a hladké mouky.
Kaldoun však lze obohatit i o další zeleninu, zjemnit ho smetanou nebo ozvláštnit muškátovým oříškem či hladkolistou petrželkou. Také vložka do polévky není předem určená. Nejčastěji se však podává se širokými nudlemi nebo játrovými či žemlovými knedlíčky.
Jak na dokonalý kaldoun?
- Nejprve uvařte silný vývar z dobře omytých drůbků, kostí a ořezů, ke kterému přidejte také mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek, koření a sůl. Suroviny zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a během vaření při nižší teplotě sbírejte sražené bílkoviny, které by vývar zakalily. Vývar bude potřebovat probublávat alespoň 2 hodiny.
- Je-li vývar moc mastný, seberte z jeho povrchu přebytečný tuk. Chcete-li se zbavit většiny tuku, nechte vývar nejprve vychladnout a sražený tuk jednoduše odstraňte lžící.
- Oberte maso z kostí a drůbky nakrájejte na menší kousky. Vyvařenou zeleninu můžete přidat do polévky, ale pro lepší výslednou chuť použijte další syrovou kořenovou zeleninu.
- Tajemství dokonalé chuti spočívá nejen v silném vývaru, ale také zelenině, kterou orestujete na másle. Použijte mrkev, petržel a celer ve stejném množství, menší cibuli a stroužek nebo dva česneku. Kořenovou zeleninu nastrouhejte nahrubo, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Máslem, na kterém se bude restovat zelenina, nešetřete, neboť se z něj vytvoří jíška. Hezky bude vypadat polévka také pokud zeleninu nebudete strouhat, ale nakrájíte ji na tenké nudličky.
- Jakmile bude zelenina orestovaná do světle hnědé barvy, zaprašte ji moukou a krátce orestujte.
- Zalijte horkým vývarem, povařte 15 minut a přidejte drůbky s masem. Společně vařte ještě asi 5 minut a dochuťte podle potřeby solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- V poslední fázi lze kaldoun zjemnit trochou smetany a posypat nadrobno nakrájenou hladkolistou petrželkou.
- Do polévky přidejte uvařené nudle nebo knedlíčky, které také vařte zvlášť.
Zdroje informací:
healthline.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý trojobal? Máme pro vás 5 tipů, díky kterým bude křupavá kůrka neodolatelná
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Netradiční zavářky a vložky do polévek: Zkusili jste kapří knedlíčky, masový puding nebo bylinkové kapání?
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí