Domácí nudle a flíčky

toprecepty.cz Kuchař:

Těstoviny 29 názorů

510

Suroviny

350 g hrubé mouky
2 vejce
1/8 l vody
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnku rozbijeme vejce, přidáme vodu a vmícháme tolik mouky, aby bylo těstíčko husté (tekutina se pak nerozlévá po vále). Na vál prosijeme zbytek mouky a přilijeme do ní těstíčko. Rukama vypracováváme tuhé těsto tak dlouho, dokud není lesklé a nechytá se válu. Těsto nesolíme (placky by pak vlhly).

  2. Těsto rozdělíme na 3 díly, z každého uděláme bochánky, přikryjeme je utěrkou a necháme 30 minut odležet. Pak z každého bochánku vyválíme 1-2 mm silnou placku (podle druhu těstovin, které budeme chtít dělat) a přeneseme na válečku na čistou utěrku a necháme při pokojové teplotě schnout. Několikrát je obrátíme, aby schly rovnoměrně. Placky také nesmějí přeschnout, při krájení by se drobily. Pokud je nemůžeme hned krájet, přikryjeme je utěrkou případně i položené na sebe.

  3. Usušené placky rozkrojíme ostrým nožem na polovinu, obě půlky položíme na sebe a nakrájíme z nich 3 cm široké pruhy. Ty pak poskládáme na sebe a krájíme nudle podle potřeby (vlasové do polévky velmi tenké, široké nudle 5 mm široké). Na flíčky vyválíme placky 2 mm silné a když oschnou, stáčíme je do válečku 5 cm širokého. Z válečku krájíme nejprve pruhy a ty potom pokrájíme na čtverečky.


  4. Vaření:
    350 g těstovin vaříme nejméně ve 3 l vody a 50 g soli. Těstoviny dáváme do vroucí vody a hned je zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Čerstvé těstoviny vaříme 4-5 minut. Uvařené ochutnáme, jsou-li provařené a široké nudle a flíčky přecedíme, omastíme máslem a dobře promícháme, aby se nelepily.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí nudle a flíčky

  • Kessi Kessi

    katkak: Tak tak, je to opravdu 125ml a jsou výborné. Někdy to chce přidat dvě lžíce mouky, ale to podle vajíčka a každý si to musí odhadnout sám. Vyzkoušela jsem už několikrát a jiné dělat nebudu.

    Odpovědět

  • bookmen bookmen

    jarda Kadic:

    S vodou je to přesně tak jenom trošku do skořápky. V itálii jsem se naučil dávat trochu olivového oleje. Ale opravdu tak malou kávovou lžičku.
    :yes:

    Odpovědět

  • Božena Božena(neregistrovaná)

    DĚLÁM PŘESNĚ PODLE TOHOTO RECEPTU, který mám po babičce. Nudle se vždy podařily /má praxe: 50 let/.:yes:

    Odpovědět

  • katkak katkak(neregistrovaný)

    To by mě zajímalo,kdo to dělal opravdu podle tohohle receptu. 1/8 l vody je trochu moc ne? :-//:no: (to je 125 ml)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Zuzka: Já dělám z polohrubé,sestra z hrubé a myslím,ze výsledek je stejný;-) dělám většinou z jednoho vajíčka a mouku dávám od oka.Vodu jen,co se vejde do půlky skořápky:yes:

    Odpovědět

  • Iva Iva(neregistrovaná)

    vladimir1950@seznam.cz:no jo,ješitnej chlap:-p mě taky přeschly,taky stačí postřikovač na kytky,jde to jedna báseň

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka(neregistrovaná)

    Chci se zeptat,zda máte někdo zkušenost s tím,jestli je lepší na domácí nudle mouka hrubá nebo polohrubá,nudle jsem nikdy nedělala,ale chtěla bych je vyzkoušet.Děkuji za odpověď :-)

    Odpovědět

  • vladimir1950@seznam.cz vladimir1950@seznam.cz(neregistrovaný)

    plotna:Já Ti poradím protože jsem chlap a také mně nudle přeschly a nechtěl jsem je vyhodit tak jsem přemýšlel a dostal jsem dobrý nápad.napařovací žehličkou jsem nad nimi tak 5 milimetrů vysoko přejel a oni zvlhly a já je normál pokrájel.a co se v mládí naučíš když nevýš jak dál zeptej se chlapa on Ti poradí.Vlk

    Odpovědět

  • Pavlík Pavlík(neregistrovaný)

    Vejce mám, válet se mám kde taky, ale nemám tu co by mě utáhla na vařené nudli tak je jdu vyrobit...ale běda vám jak se mi nepovedou...běda vám.Hezký den Pavlík.:-))

    Odpovědět

  • zapadak zapadak(neregistrovaný)

    Bac:hloupost, krásný lesklý těsto se udělá to mně věř kamaráde.35 lek praxe ve vaření mluví samo za sebe.:-)

    Bac:

    Odpovědět

  • pablo pablo(neregistrovaný)

    je to hokna

    Odpovědět

  • Dáša Dáša(neregistrovaná)

    tak nudle jsem dnes dělala a to poprvé...trochu jsem si ulehčila práci, protože těsto za mě vyhnětala domácí pekárna ;-) akorát jsem dala jen jedna vejce, protože jsem se překoukla a naštěstí vše dopadlo dobře :-p takže chválím a uvidíme, co na to řekne rodinka, já jsem moc spokojená ;-)

    Odpovědět

  • Bac Bac(neregistrovaný)

    Pokud to má být 1/8 litru vody, je to blbost. Vznikne "kaše" a ne těsto, které se dá vyválet.:-((:no::no:

    Odpovědět

  • Nina.Angels Nina.Angels

    Nudle byly moc dobré, použila jsem je do drožďové polévky ;) Bodík letí ;)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Souhlasím s Maris i Lusi,uvařit nudle zvlášť,než se člověk naučí odhadnout množství nudlí.;-):-K

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo