Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí nudle a flíčky

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby sušení

25 min (20 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby sušení)

Není nad domácí těstoviny i když jejich výroba je pracná a fyzicky namáhavá. Zvláště, když chcete opravdu tenké vlasové nudle do dolévky, kterými se může každá kuchařka pochlubit.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 965 kJ /
1 426 kcal
Bílkoviny52,36 g
Tuky18,62 g
Vláknina10,50 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 206 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy256,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnku rozbijeme vejce, přidáme vodu a vmícháme tolik mouky, aby bylo těstíčko husté (tekutina se pak nerozlévá po vále). Na vál prosijeme zbytek mouky a přilijeme do ní těstíčko. Rukama vypracováváme tuhé těsto tak dlouho, dokud není lesklé a nechytá se válu. Těsto nesolíme (placky by pak vlhly). Krok 2: Těsto rozdělíme na 3 díly, z každého uděláme bochánky, přikryjeme je utěrkou a necháme 30 minut odležet. Pak z každého bochánku vyválíme 1-2 mm silnou placku (podle druhu těstovin, které budeme chtít dělat) a přeneseme na válečku na čistou utěrku a necháme při pokojové teplotě schnout. Několikrát je obrátíme, aby schly rovnoměrně. Placky také nesmějí přeschnout, při krájení by se drobily. Pokud je nemůžeme hned krájet, přikryjeme je utěrkou případně i položené na sebe. Krok 3: Usušené placky rozkrojíme ostrým nožem na polovinu, obě půlky položíme na sebe a nakrájíme z nich 3 cm široké pruhy. Ty pak poskládáme na sebe a krájíme nudle podle potřeby (vlasové do polévky velmi tenké, široké nudle 5 mm široké). Na flíčky vyválíme placky 2 mm silné a když oschnou, stáčíme je do válečku 5 cm širokého. Z válečku krájíme nejprve pruhy a ty potom pokrájíme na čtverečky. Krok 4: Vaření: 350 g těstovin vaříme nejméně ve 3 l vody a 50 g soli. Těstoviny dáváme do vroucí vody a hned je zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Čerstvé těstoviny vaříme 4-5 minut. Uvařené ochutnáme, jsou-li provařené a široké nudle a flíčky přecedíme, omastíme máslem a dobře promícháme, aby se nelepily.

TIP: Jak na domácí nudle - návod k přípravě

Zveřejněno 18. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí nudle a flíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1Y0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí nudle a flíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1Y0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

jarda Kadic:

S vodou je to přesně tak jenom trošku do skořápky. V itálii jsem se naučil dávat trochu olivového oleje. Ale opravdu tak malou kávovou lžičku.
:yes:

DĚLÁM PŘESNĚ PODLE TOHOTO RECEPTU, který mám po babičce. Nudle se vždy podařily /má praxe: 50 let/.:yes:

To by mě zajímalo,kdo to dělal opravdu podle tohohle receptu. 1/8 l vody je trochu moc ne? :-//:no: (to je 125 ml)

katkak: Tak tak, je to opravdu 125ml a jsou výborné. Někdy to chce přidat dvě lžíce mouky, ale to podle vajíčka a každý si to musí odhadnout sám. Vyzkoušela jsem už několikrát a jiné dělat nebudu.

Zuzka: Já dělám z polohrubé,sestra z hrubé a myslím,ze výsledek je stejný;-) dělám většinou z jednoho vajíčka a mouku dávám od oka.Vodu jen,co se vejde do půlky skořápky:yes:

vladimir1950@seznam.cz:no jo,ješitnej chlap:-p mě taky přeschly,taky stačí postřikovač na kytky,jde to jedna báseň

Chci se zeptat,zda máte někdo zkušenost s tím,jestli je lepší na domácí nudle mouka hrubá nebo polohrubá,nudle jsem nikdy nedělala,ale chtěla bych je vyzkoušet.Děkuji za odpověď :-)

vladimir1950@seznam.cz 13. 1. 2013 19:37
plotna:Já Ti poradím protože jsem chlap a také mně nudle přeschly a nechtěl jsem je vyhodit tak jsem přemýšlel a dostal jsem dobrý nápad.napařovací žehličkou jsem nad nimi tak 5 milimetrů vysoko přejel a oni zvlhly a já je normál pokrájel.a co se v mládí naučíš když nevýš jak dál zeptej se chlapa on Ti poradí.Vlk

Vejce mám, válet se mám kde taky, ale nemám tu co by mě utáhla na vařené nudli tak je jdu vyrobit...ale běda vám jak se mi nepovedou...běda vám.Hezký den Pavlík.:-))

Bac:hloupost, krásný lesklý těsto se udělá to mně věř kamaráde.35 lek praxe ve vaření mluví samo za sebe.:-)

Bac:

je to hokna

tak nudle jsem dnes dělala a to poprvé...trochu jsem si ulehčila práci, protože těsto za mě vyhnětala domácí pekárna ;-) akorát jsem dala jen jedna vejce, protože jsem se překoukla a naštěstí vše dopadlo dobře :-p takže chválím a uvidíme, co na to řekne rodinka, já jsem moc spokojená ;-)

Pokud to má být 1/8 litru vody, je to blbost. Vznikne "kaše" a ne těsto, které se dá vyválet.:-((:no::no:

Nudle byly moc dobré, použila jsem je do drožďové polévky ;) Bodík letí ;)

Souhlasím s Maris i Lusi,uvařit nudle zvlášť,než se člověk naučí odhadnout množství nudlí.;-):-K

Kupované stačí povařit v osolené vodě minutku, nechat chvilku dojít a ihned propláchnout studenou vodou.A jak říká Maris, zalít polévkou až na talíři.

Načíst další komentáře (13)

Tématické fráze:
nudle, domácí nudle do polévky recept, domácí těstoviny, vyroba domacich nudli, nudle recept, kráječ na nudle, recept na domácí nudle do polévky, domácí nudle do polevky od babicky, testo na domácí nudle do polévky, flíčky, vlasové nudle recept, flíčky recept, těsto na nudle, nudle do polévky od babičky, vyroba nudli domacich, vyroba nudli, recept na nudle, kráječ nudlí, domácí těstoviny recept, těsto na flíčky

Suroviny:
mouka hrubá, vejce, voda

Přidat fotografie receptu