Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Sváteční kaldoun je tradiční česká polévka, která se často podává při slavnostních příležitostech. Její bohatá chuť vychází z kvalitního vývaru, nejčastěji z drůbežího masa, který je zahuštěn smetanou a doplněn jemnou zeleninou. Její neodmyslitelnou součástí jsou dva druhy knedlíčků.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 538 kJ / 845 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 37,14 g |
Tuky | 35,73 g |
Vláknina | 11,21 g |
Cholesterol | 768 mg |
Sodík | 884 mg |
Sůl | 2,06 g |
Sacharidy | 90,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do kovového vajíčka dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit.
Krok 2: Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) vcelku. Uvařené maso i zeleninu pak vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme.
Krok 3: Na játrové knedlíčky vše smícháme dohromady. Na žemlové knedlíčky pokrájíme pečivo na drobné kostičky, zalijeme mlékem s rozmíchaným vejcem a necháme nasáknout. Pak přidáme vše ostatní.
Krok 4: Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě. Taktéž těstoviny předem uvaříme.
Krok 5: Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou vařenou zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku.
Krok 6: Přilijeme vývar, provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10 minut.
Krok 7: Poté vlijeme do vývaru větší část smetany a ve zbylé smetaně rozmícháme žloutek.
Krok 8: Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny, pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem.
Krok 9: Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou. Nakonec ozdobíme nakrájenou petrželkou.
Zveřejněno 11. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xLX9
Moje poznámka
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xLX9
Nejnovější recepty
Linecké pro zamilované
Přidáno před 8 hodinami
Čočková polévka s bulgurem
Přidáno před 8 hodinami
Slaný koláč s hráškem
Přidáno před 9 hodinami
Barevná srdíčka s perníkovou příchutí
Přidáno před 9 hodinami
Utopenci pro zamilované
Přidáno před 9 hodinami
Jednohubky pro zamilované
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Banánky v čokoládě z mrazáku podle Terezy z Peče celá země: Jednoduchý recept zvládne každý, výsledek je lepší než originál
Jakou mouku na štrúdl? Jen s jednou dosáhnete dokonalé konzistence, pak už záleží jen na vás, jakou zvolíte náplň
Devět způsobů, jak zahustit polévku bez mouky: Skvělé jsou pohanka, jáhly i luštěniny, tvrdý sýr dodá další rozměr chuti
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koblihy
taxiotik@seznam.cz před 9 hodinami
Nejlepší pudinkáče
jitulela před 9 hodinami
Švestkové řezy s tvarohem
sally3 před 10 hodinami
Jednoduché kynuté těsto na cokoli - slané i sladké
Salajda před 10 hodinami
Voňavý tvarohový koláč s jablky
káťa před 10 hodinami
Strakonické "štrúdle"
káťa před 10 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
káťa před 10 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
káťa před 10 hodinami
Řezy Černá růže
káťa před 11 hodinami
Buchta Rafaelo
káťa před 11 hodinami
Tématické fráze:
kaldoun pavel vítek,
kaldoun,
zavářka do kaldounu,
těstoviny do kaldounu,
vipprostreno,
knedlíčky do kaldonu,
kaldoun podle pavla vitka,
kaldoun pavla vítka,
šoulet pavla vítka,
kalgoun,
kaldoun vítek,
kaldoun recept,
co je to kaldoun,
pavel vítek facebook,
co je kaldoun,
vipprostreno recepty,
kachní kaldoun s knedlíčky,
pavel vítek kaldoun,
kachní polévka ze smetanou,
kuřecí kaldon od pavla vítka
Suroviny:
droby kachní,
pepř,
koření nové koření,
cibule,
zelenina kořenová,
hrášek,
květák,
sůl,
játra,
česnek,
majoránka sušená,
vejce,
strouhanka,
pepř,
sůl,
rohlík,
mléko,
vejce,
ořech muškátový,
petrželka,
máslo,
sůl,
těstoviny,
smetana,
žloutek,
ořech muškátový,
mouka hladká,
máslo
Komentáře (32)