Konjakové těstoviny jsou hit. Neobsahují skoro žádné kalorie ani tuky, zato jsou bohaté na vlákninu a pomáhají s hubnutím
17. 9. 2022 Vaření
Snažíte se shodit nějaké to kilo, ale nedokážete se vzdát příloh a přímo nadevše milujete těstoviny? Pokud jste se do hubnutí pustili s nízkosacharidovou dietou, určitě vás nadchnou konjakové těstoviny. Jsou dietní a navíc se vyrábějí v mnoha tvarech. Nahradí tak špagety, penne i nudle v polévce.
Konjak z Asie
Jako konjakové těstoviny se označuje speciální příloha vyrobená z konjakové mouky. Ta se získává z rostliny Konjac Amorphophallus, jejíž český název zní zmijovec indický. Tato asijská rostlina se již několik tisíciletí používá v Japonsku, kde se jí říká Konnyaku, posléze se dostala i do Číny, kde si ji začali cenit pro její léčebné účinky. Zpočátku byla tato rostlina považována za velmi vzácnou a cennou a mohli si ji dopřát jen japonští panovníci a jejich rodiny, pro obyčejné obyvatele Japonska se stala dostupnou až před 100 lety, kdy se začala pěstovat ve velkém. Známá je i u nás, ovšem pouze jako pokojovka, které se někdy přezdívá ďáblův jazyk, voodoo lilie nebo hadí palma.
Mohlo by vás zajímat
Výjimečná konjaková mouka
Dnes patří konjak v Asii k oblíbeným potravinám, neroste však všude a je poměrně náročný. Pěstovat se dá pouze ve vyšších nadmořských výškách, což přináší jednu výhodu. Díky tomu, že se vyskytuje spíš daleko od civilizace, nedotýká se ho žádné znečištění. Z konjaku se konzumují hlízy, které se podobají bramborám. Ty se suší a pak se rozemelou na prášek, jenž je označován jako konjaková mouka. Z ní se pak vyrábějí různé potraviny, hlavně konjakové nudle, ale třeba i konjaková rýže. Konjaková mouka se ovšem používá i do pečiva a může se přidávat rovněž do kaší a jogurtů.
Příloha hotová za pár vteřin
Těstovinám vyrobeným z konjaku se v Japonsku říká také shirataki, v Číně pak zase Moyu Noodles nebo Juruo Noodles. Vyrábí se snad ve všech tvarech jako klasické těstoviny – vybírat můžete mezi špagetami, penne, lasagnemi i vrtulemi, jako jsou fusilli. K dostání jsou také nudle připomínající ty asijské rýžové.
Navíc jsou shirataki velmi snadné na přípravu. Stačí je jen vytáhnout ze sáčku a ohřát. K dostání jsou i těstoviny s nálevem, ty je nutné propláchnout, neboť po otevření sáčku mají trochu nepříjemný odér. Ten se vařením nebo smažením ale ztratí. Nemají žádnou specifickou chuť, spíš tužší želatinovou konzistenci. Díky tomu jsou ale hodně univerzální a můžete je použít prakticky kamkoliv, třeba místo špaget s boloňským ragú nebo do thajského nudlového pokrmu pad thai.
Mohlo by vás zajímat
Těstoviny, po kterých zhubnete
Jednou z hlavních předností konjaku je to, že obsahuje značné množství vlákniny (až 95 %) glukomannan, která umí snížit pocit hladu, což při hubnutí rozhodně oceníte. Tato vláknina dokáže do sebe vstřebat velké množství vody, díky tomu nabobtná v žaludku a vy se budete dřív cítit najezení. Z toho důvodů se doporučuje během konzumace těchto těstovin pít hodně vody. Ne nadarmo se těmto speciálním těstovinám někdy říká slim pasta. Vláknina v nich obsažená navíc přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. A vhodné jsou i pro celiaky.
Konjakové těstoviny také obsahují velice málo kalorií. Zatímco ve 100 g konjakových těstovin je pouze kolem 9,56 kcal, ve 100 g vařených klasických špaget je kolem 140 kcal. Navíc v nich nejsou skoro žádné sacharidy. V jedné porci je kolem 2,4 g sacharidů, u běžných těstovin je to 36 g. A to už opravdu stojí za to je ochutnat. A kde nudle seženete? Často je nabízejí prodejny s asijskými potravinami nebo obchody se zdravou výživou.
Zdroje informací:
Thespruceeats.com
Kaloricketabulky.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Chcete v seniorském věku běhat za doktory nebo za vnoučaty? Držte se zdravého životního stylu. Poradíme vám, jak na to
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!
Vietnamská kuchyně: Připravte si doma vlastní nudlový salát Bún bò Nam Bô. Takhle jednoduše se dělá