Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich radí, jak na dokonalé vejce natvrdo, naměkko a na hniličku. Roli hraje i teplota vajec před vařením
13. 3. 2023 Vaření
Uvařit vejce se zdá jako jednoduchá disciplína, ale i ta má svá pravidla, při jejichž dodržení bude výsledek přesně podle vašich představ. Vyzkoušeli jsme na 10 čerstvých vejcích velikosti M, jak při optimálních podmínkách vypadá žloutek a bílek po minutách vaření.
Příprava vajec hraje zásadní roli
Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro Lifee.cz radí: „Pokud se chystáte vařit vejce jak natvrdo, tak naměkko i na hniličku, vyndejte je pár hodin před samotnou přípravou z lednice, aby měly pokojovou teplotu.“ Tento krok se vyplatí nevynechat hned ze dvou důvodů. Jednak se vejce po uvaření snadněji oloupou a také se bude dát více spolehnout na dobu vaření, která je nutná pro požadovanou konzistenci žloutku i bílku.
Vejce musí být ve vodě celá ponořená a do vody se může přidat lžička octa, která zajistí, že skořápka nepopraská ani v případě, že se vejce nestačila ohřát na pokojovou teplotu. Zdeněk Pohlreich pro tyto účely používá trik se solí, které přidává do vody několik lžic. „Sůl totiž zabrání popraskání vajec, pokud jste je dali vařit přímo z lednice. Navíc skořápka se po uvaření krásně loupe,“ vysvětluje šéfkuchař.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit dokonalé vejce?
Když vložíte vejce do studené vody, jako se to dělá ve spoustě domácností, velmi špatně se vám bude odhadovat okamžik, kdy je vejce hotové přesně tak, jak potřebujete. Vejce tedy vložte do vroucí vody a ihned poté začněte stopovat čas. Po uplynutí stanovené doby vejce vyjměte a ihned zchlaďte pod proudem studené vody. To zajistí nejen okamžité zastavení vaření i uvnitř vejce, ale také se bude lépe loupat skořápka.
Vejce naměkko
Vejce naměkko má mít po zanoření lžičky mírně tekutý žloutek, ale tuhý bílek. Podle Zdeňka Pohlreicha by doba vaření neměla překročit 4 minuty.
Vejce na hniličku
Tato úprava vyžaduje 7 minut varu. Bílek je v tomto stádiu zcela tuhý, žloutek na krajích začíná tuhnout, ale uprostřed je stále měkký.
Vejce natvrdo
Ideální vejce natvrdo, které má uvařený tuhý žloutek, se vaří 9 – 10 minut. Delší vaření způsobuje vysušení a zešednutí žloutku.
Další úpravy vařených vajec
Zastřené, ztracené nebo pošírované vejce
Všechny tři názvy znamenají stejnou úpravu vejce, které je základem pro pokrm známý jako vejce benedikt. Do vroucí vody dejte trochu octa, který se postará o rychlé sražení bílku. Pomocí naběračky vytvořte ve vodě vír a do něj opatrně rozklepněte vejce. Bílek se sám obalí kolem žloutku, který uvnitř zůstane tekutý. Zastřené vejce vařte 3 minuty, po kterých je vyjměte naběračkou a ihned servírujte.
Vejce do skla
Pod tímto termínem se neskrývá nic jiného než vejce naměkko zbavené skořápky, které se osolí, opepří a posype čerstvými bylinkami, nejčastěji pažitkou.
Mohlo by vás zajímat
Od kdy mohou děti jíst vejce?
Podle PharmDr. Margit Slimákové se mají vejce vařená natvrdo zařazovat už s prvními masovými příkrmy, tedy kolem 6. měsíce života. Kvůli vyloučení alergie na žloutky a bílky je dobré vyzkoušet nejprve samotný žloutek a poté samotný bílek. Pokud se neobjeví reakce, je možné podávat vařená vejce celá, rozmačkaná se zeleninou.
Zdroje informací:
lifee.cz
margit.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Šmrncovní omeleta po italsku: Upečte si frittatu podle zásad profesionálů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Tři tipy pro dokonalé vaječné plátky: Poradíme, jak snadno krájet uvařená vajíčka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich radí, jak na dokonalé vejce natvrdo, naměkko a na hniličku. Roli hraje i teplota vajec před vařením
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jak správně skladovat vejce a jak poznat, zda jsou ještě čerstvá? Pomůže jednoduchý trik se sklenicí a vodou