Fytoterapeutka Monika Poledníková radí, jak na sběr a využití jarních léčivých bylinek: Jitrocel je dobrý na dýchací cesty, popenec na trávení
26. 4. 2023 Domácnost
Léčivé byliny mají největší sílu právě teď na jaře, kdy se příroda probouzí po zimním spánku. Louky, zahrádky i lesy nám přináší spoustu možností, jak zregenerovat organismus, očistit tělo a také se připravit na další zimu nasušením bylinek do zásoby. O to, jaké jarní bylinky sbírat a s jakými problémy nám mohou pomoci, se s námi podělila fytoterapeutka, výživová poradkyně a masérka Monika Poledníková.
Fytoterapie jako šetrná metoda léčby mnoha obtíží
Odborná léčba bylinami neboli fytoterapie je jemnou a holistickou metodou, která má svá pravidla, stejně jako je tomu u užívání léků. Jsou při ní využívány terapeutické účinky bylin, stromů i keřů, které jsou známé už po celá staletí a jsou na nich postaveny i základy klasické medicíny. Oslovili jsme zkušenou fytoterapeutku Moniku Poledníkovou, která radí, jak na sběr, sušení i využití jarních léčivých bylin.
Mohlo by vás zajímat
Které jarní bylinky můžete bez obav sbírat?
Při sběru bylinek v jakémkoli období platí pravidlo, že co neznám, nebo nemohu s jistotou určit, raději nesbírám. Monika Poledníková dále pro Toprecepty.cz radí: „Léčivé bylinky je třeba sbírat v čistém prostředí, daleko od od měst, továren, skládek a silnic. Po bylinkách bychom neměli šlapat, nevytrhávat je s kořeny a sbírat jen tu část, kterou potřebujeme a víme, že využijeme. Pokud nám jde o kořen rostliny, sbírat vždy jen brzy na jaře, než se příroda začne probouzet, nebo na podzim, až zase usne. Bylinky je nutné co nejdříve spotřebovat nebo nasušit.“
Jak vypadají následující jarní léčivé bylinky, najdete v galerii pod článkem.
Pampeliška lékařská
„Mladé pampeliškové listy jsou skvělé při jarní očistě organismu, na regeneraci jater, zdravý žaludek i pro získání více energie. Pampeliška působí také jako přírodní antibiotikum a podporuje činnost ledvin, žlučníku a srdce,“ radí Monika Poledníková. Mladé květy jsou skvělé na výrobu pampeliškového medu, který nám poslouží v chladných podzimních a zimních dnech.
Podběl lékařský
Květ této bylinky sbíraný na jaře se v lidové medicíně využívá při léčbě střevních zánětů, žaludečních potíží, ateroskleróze, nechutenství a revmatismu. Obklady z listů podle bylinkářky pomáhají při zánětech žil, popáleninách a kožních problémech. Fytoterapeutka však varuje: „S podbělem opatrně. Ve vyšších dávkách může být toxický pro játra.“
Plicník lékařský
Už název bylinky napovídá, pro který orgán přináší plicník úlevu. Expertka na bylinky kromě pozitivních účinků při léčbě kašle, průdušek a zápalu plic vyzdvihuje i jeho chuť obohacující bylinkový čaj.
Jitrocel kopinatý
Jitrocel je podle Moniky skvělým pomocníkem při chřipce, zánětu průdušek, očistě organismu a působí také močopudně. Čerstvé listy jsou ideální pro výrobu léčivého sirupu proti kašli. Jak na jeho výrobu? 5 lístků rozetřete se 4 lžícemi vody v hmoždíři a zahřejte při nízké teplotě. Postupně přidávejte med, dokud nedosáhnete sirupové konzistence. Po vychladnutí se jitrocelový sirup užívá každou hodinu po 1 lžičce.
Popenec obecný
Pro některé plevel, pro jiné skvělá pochoutka v zeleninových salátech nebo lék na kašel a trávicí obtíže. „Silný odvar můžete zkusit využít na defekty na kůži nebo příliš suchou pokožku po zimě. Pomáhá rovněž hojit rány a jizvy,“ upřesňuje odbornice.
Mohlo by vás zajímat
Jak na sušení jarních bylinek?
Základním pravidlem pro správné sušení bylinek je jejich sběr za slunného a suchého dne, nejlépe v ranních či dopoledních hodinách, a odběr pouze zdravých, neporušených částí rostlin. „Sušení by mělo probíhat rychle, u listů a jemných květů při nízké teplotě do 35 °C,“ dodává expertka. Ideálním místem pro sušení je síto umístěné do prostoru, kde proudí vzduch, bez přístupu přímého slunce. Důkladně prosušené bylinky je třeba skladovat v uzavíratelné čisté sklenici na suchém a temném místě.
Fytoterapeutka upozorňuje i na ztrátu prospěšných látek při delším skladování: „Čím dříve bylinky zkonzumujeme, tím více účinných látek z nich dostaneme. Zpracováváním a sušením se účinné látky ničí, proto je vhodné sušené rostliny nejpozději do roka spotřebovat, pak už nemají žádné nebo mají jen minimální terapeutické účinky.“
Mohlo by vás zajímat
Příprava čaje z léčivých bylinek
Každá bylinka potřebuje speciální péči, abychom z ní dostali maximum prospěšných látek. „Na jaře se sbírají hlavně natě, listy a květy, které se jen zalijí horkou vodou a vyluhují. Kořeny a kůra, jejichž sběr probíhá v jiných obdobích, se musí vařit a délka varu závisí na druhu rostliny,“ říká na závěr odbornice.
Zdroje informací:
MonikaPolednikova.cz: Fytoterapeutka Monika Poledníková
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nemáte zahrádku? Nevadí, čerstvé jarní bylinky vypěstujete i bytě! Jak na to?
Fytoterapeutka Monika Poledníková radí, jak na sběr a využití jarních léčivých bylinek: Jitrocel je dobrý na dýchací cesty, popenec na trávení
Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13