Připadám si jako přežraný hroznýš, říkal Karel Čapek po obědě v české hospodě. Jeho oblíbeným jídlem byly palačinky se špenátem
19. 5. 2023 Historie a zajímavosti
Světově proslulý český spisovatel Karel Čapek hodně cestoval a na cestách rád ochutnával místní speciality. Proto předpokládal, že i zahraniční turista v Praze nepůjde hned do muzea, ale zastaví se v hospodě.
Melancholie přežraného hroznýše
K české hospodě, tedy k obvyklému jídelníčku a způsobu servírování měl Karel Čapek spoustu výhrad.
V jednom z pravidelných fejetonů, které vycházely v nedělních Lidových novinách, si v roce 1923 postěžoval, že v jídle jsme zaostali v mladší době bronzové, kdy „kvetoucí tuk stékal po vousech hrdinů“.
„Vousy i hrdinství pominuly, jenom ten tuk stéká dál. Jsem stejně vzdálen vegetariánství jako pacifismu, abstinence… a jiných kulturních pověr; ale to výlučné masožravectví našich hospod, ten nedostatek invence, ta vepřová a hovězí masívnost mne skličují. Po takovém obědě mne přepadá melancholie přežraného hroznýše; mám vidiny, blouzním o misce brunátně zeleného špenátu, o kadeřavé světlosti salátových hlaviček, o jemných silicích šťavnatých plodů, o plynoucí vodě, oblacích na nebi, vánku vonném a svěžím, tak jako sní vězeň o svobodě.“
Mohlo by vás zajímat
Správná etiketa stolování
Čapek v českých hospodách i lepších restauracích postrádal ovoce a zeleninu. S nostalgií tak vzpomínal na dělníka, který v obyčejné pařížské hospůdce obědval salát.
Sám slavný spisovatel měl sice rád francouzskou nebo italskou kuchyni, nebyl v jídle nijak vybíravý, spokojil se s docela obyčejnými českými pokrmy. Dával ale přednost odlehčeným verzím jídel, doplněným čerstvou zeleninou a ovocem. Potrpěl si na správnou etiketu stolování a na vkusně prostřený stůl.
Svíčková pro Masaryka
Ve vile, kde žili Karel Čapek a jeho žena Olga Scheinpflugová, vařila služebná Alžběta Venhodová. Právě ta prostírala a servírovala i významným návštěvám, které si Karel Čapek zval na oběd. Častým hostem byl i prezident Masaryk a jeho syn Jan, jim Alžběta většinou připravovala svíčkovou.
Karel Čapek snídal poměrně pozdě, nejraději loupáky s máslem a slabou kávu se smetanou. Oběd byl u Čapků později, až kolem jedné hodiny. Z polévek preferoval vývary nebo slepičí kaldoun, hlavním jídlem byly někdy jen bramborové placky, rád měl ale i skopové maso na divoko a již zmíněnou svíčkovou omáčku, nepohrdl také koprovkou. Následovala káva a zákusek.
Večeře u Čapků byly hodně pozdní, až kolem 22. hodiny, tedy poté, co se z divadla vrátila paní Olga. Spisovatel si rád pochutnával na dobrých paštikách, favoritem byla pražská paštika s lanýži, ale i z husích jater.
Smažené palačinky se špenátem
Víte, co Alžběta Vendohová nejčastěji pro Karla Čapka připravovala? Palačinky plněné špenátem, obalené v trojobalu a osmažené.
Pokud byste chtěli vyzkoušet zamilované jídlo Karla Čapka, budete potřebovat:
- ¾ litru mléka
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- olej na smažení
- špetku soli
na náplň
- 1 lžíce oleje
- 500 g špenátu
- 3 jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
Nejprve si připravte špenátovou náplň (tu si můžete udělat i den dopředu). Špenát omyjte a vodu setřepte, cibulky a česnek očistěte, oloupejte a nakrájejte nadrobno, špenát na nudličky.
Na pánvi rozehřejte lžíci oleje, nasypte cibuli a osmahněte dozlatova. Přidejte česnek, nechte krátce rozvonět a přidejte špenát. Osolte, opepřete, nechte podusit, vmíchejte vejce a nechte ho ztuhnout.
Směs na palačinky dobře promíchejte a prošlehejte, rozpalte na pánvi olej a upečte tenké palačinky. Potřete je náplní, zaviňte, obalte je v trojobalu a usmažte. Servírujte s bramborem nebo jen se zeleninovým salátem.
Zdroje informací:
lidovky.cz: Karel Čapek: Hlas nevlastenecký
itesco.cz: Karel Čapek a jeho kuchyně: Co rád jedl a jak stoloval slavný český spisovatel?
dotyk.cz: Jaké jídlo miloval Karel Čapek: Udělejte si jeho vynikající rychlé palačinky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Trojobal na obalování řízků: Geniálně jednoduchá klasika je svou chutí nepřekonatelná
Jídelní rozmary slavných: W. A. Mozart začínal den horkou čokoládou a miloval smažené játrové knedlíčky podle tohoto receptu
Jídelní rozmary slavných: Zita Kabátová „vyrostla“ na hustých polévkách, maso měla občas a milovala zadělávané drůbky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nakrájet větší množství cibule krok za krokem. Jde to rychle a bez slz
Kuřecí polévka kaldoun se žemlovými knedlíčky: Recept podle babičky Dášky miluje celá rodina. Příprava je snadná, chuť božská
Jídelní rozmary slavných: Zpěvačka a herečka Ljuba Hermanová ráda vařila a na její houbové karbanátky se stávaly fronty