Domácí rajčatový džus se hodí do smoothie, polévek i omáček. Ve slavném koktejlu Bloody Mary hraje spolu s tabascem hlavní roli
10. 8. 2023 Vaření
Sezónu rajčat je třeba využít na maximum. Během celého roku se rajčatová omáčka, protlak i směsi s další zeleninou spotřebují do mnoha pokrmů, hodí se však i zásoby domácího rajčatového džusu, který je skvělou a zdravou přísadou do smoothie nebo také základní surovinou pro míchaný koktejl s vodkou Bloody Mary.
Jak poznat zralá rajčata vhodná na džus?
Na rajčatový džus jsou ideální zralá rajčata, nikoli však přezrálá. Odrůdy rajčat se liší vzhledem i vegetační dobou, proto je třeba zralost ověřit více faktory.
Jedním z ukazatelů je barva, nikoli však jen odstín červené, který se také může lišit podle odrůdy, ale známkou zralosti je změna z matné barvy na lesklou. Nejlepší způsob testování je však hmatem a čichem.
Zralá rajčata lze velmi snadno oddělit od stopky bez jakéhokoli odporu. Na omak musí být rajče pevné, po mírném stisknutí však poddajné. Příliš měkká rajčata už jsou přezrálá, z tvrdých nedostanete tolik chuti a šťávy, jako z těch ideálně zralých. Vůně zralých rajčat je intenzivní.
Mohlo by vás zajímat
Rajčatový džus zastudena i zatepla
Výborný džus se dá připravit jednoduše bez tepelné úpravy, chcete-li však uchovat zásoby až na několik měsíců zavařením rajčatové šťávy, doporučujeme připravit jej zatepla.
Rajčatový džus bez vaření
Nemáte-li po ruce odšťavňovač jako nejrychlejší variantu výroby rajčatového džusu zastudena, rajčata zbavená „bubáků“ jednoduše nakrájejte na menší kousky, rozmixujte a nechte v cedníku vyloženém čistým plátýnkem nad hrncem přecedit. Následně ještě kroucením plátýnkem dostaňte ze zbytku dužiny co nejvíce šťávy.
Samotná rajčatová šťáva může být poměrně kyselá a je třeba ji dochutit krupicovým cukrem a zlehka osolit. Podle toho, zda je džus určený na pití nebo do pokrmů, lze přidat bylinky, koření a další dochucovadla.
Rajčatový džus zatepla
Pokrájená rajčata dejte bez přidané vody dusit při mírné teplotě asi na 15-20 minut společně s cukrem, solí, případně bylinkami. K rajčatům se hodí třeba tymián, rozmarýn nebo bazalka. Dále postupujte stejně jako u přípravy zastudena, tedy směs přeceďte přes plátýnko, které nakonec vyždímáte.
Rajčatový džus, který projde tepelnou úpravou, má silnější chuť a z rajčat se uvolní více šťávy. Pro delší trvanlivost se při vaření může přidat kyselina citronová a šťáva následně zavařit.
Mohlo by vás zajímat
Rajčatový džus do zásoby
Na 1 kilogram zralých rajčat zbavených „bubáků“ budete potřebovat 2 lžičky krupicového cukru (může být i třtinový), 1-2 lžičky soli, 1 lžičku kyseliny citronové a podle chuti také čerstvé bylinky. Dále si připravte sterilizované sklenice s víčky, které musí být suché, hrnec, cedník a čisté plátýnko.
Jak na to? Omytá rajčata vložte do hrnce společně se všemi surovinami, přiveďte k varu a za častého míchání při mírné teplotě poduste 15-20 minut. Směs nalijte do cedníku vyloženého čistým plátýnkem a nechte vykapat do hrnce. Následně ještě důkladně vyždímejte zbylou šťávu z plátýnka.
Ještě teplým rajčatovým džusem naplňte zavařovací sklenice tak, aby hladina byla asi 2 cm pod víčkem, pevně uzavřete a sterilizujte 20 minut při 90 °C.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít domácí rajčatový džus?
Rajčatový džus se dá pít samotný, hodí se do snídaňového zeleninového smoothie, je skvělým ochucovadlem polévek a omáček, dá se jím zvýraznit chuť nejrůznějších zeleninových i masových směsí, nebo z něj vyrobíte světoznámý míchaný alkoholický nápoj Bloody Mary [blady mery].
Kde vzal koktejl Bloody Mary svůj krvavý název?
Bloody Mary je jedním z nejznámějších koktejlů na světě díky velmi specifické ostré chuti. Původ receptů je zahalený tajemstvím a existuje několik různých verzí příběhu.
Podle nejzajímavější legendy má nápoj původ v Londýně na začátku 20. století a je pojmenovaný podle kruté královny Marie, která byla zodpovědná za popravy stovek protestantů. Krvavě červená barva nápoje má symbolizovat prolitou krev.
Prozaičtější teorie tvrdí, že nápoj Bloody Mary má kořeny ve 20. letech 20. století během prohibice v USA. Podle této teorie koktejl vznikl v New Yorku nebo v Paříži, kde barmani hledali nové způsoby, jak zakrýt nepříjemnou chuť domácího lihového alkoholu.
Existuje také verze příběhu, ve kterém koktejl vznikl v newyorském baru začátkem 20. století. Barman prý vytvořil první verzi drinku s vodkou a rajčatovým džusem, kterou pojmenoval "Bucket of Blood" [kbelík krve].
Ať už má Bloody Mary původ v jakékoli z těchto nebo mnoha dalších legend, stojí za to koktejl ochutnat, zejména jste-li milovníky ostře pikantních chutí.
Recept na Bloody Mary
Klasický koktejl Bloody Mary obsahuje poměrně nezvyklé ingredience, každá však v chuti hraje svou roli.
Na 2 koktejly budete potřebovat 300 ml rajčatového džusu, 100 ml kvalitní vodky, 1 lžíci citronové šťávy, 2 střiky worcesterové omáčky, pár kapek tabasca podle chuti, špetku soli a pepře. Na servírování si připravte led, brčko a obvyklé je drink podávat s mladým řapíkem celeru, který slouží jako koktejlové míchátko.
Všechny ingredience jednoduše důkladně promíchejte. S tabascem doporučujeme zacházet opatrně a použít nejprve velmi malé množství, které doladíte až po smíchání všech ingrediencí.
Bloody Mary se podává ve vyšších sklenicích s ledem, brčkem a jedním řapíkem celeru, který přečnívá přes okraj.
Zdroje informací:
Alphafoodie.com: How to make tomato juice
Thriftyfrugalmom.com: Making and canning tomato juice
Liquor.com: Bloody Mary
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recept na Campari Spritz: Hořkosladký koktejl jen ze tří ingrediencí je oficiálním drinkem festivalu v Karlových Varech
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Jak vybrat kvalitní odšťavňovač a kolik vás to bude stát? Důležitý je výkon i velikost plnicího otvoru
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12