Rajčatová šťáva

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: do hodiny Zavařeniny 22 názorů

Suroviny

hodně zralá až přezrálá,ale zdravá červená rajčata
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Omytá rajčata překrájíme na menší kusy, dáme do hrnce a šťouchadlem na brambory pár krát promačkáme, aby pustila šťávu. Slabým varem za častého promíchávání vaříme pod pokličkou cca 20 minut.

  2. Po částečném zchladnutí rozmixujeme ponorným mixérem a poté propasírujeme od slupek a semínek přes hustý cedník.

  3. Šťávu naplníme malinko pod okraj do čistých zavařovacích sklenic a zavíčkujeme.

  4. Na plech s vyšším okrajem naskládáme naplněné sklenice, podlijeme cca 2 cm vody a dáme sterilovat do předehřáté trouby na 3/4 výkon (mám plynovou) na 20 minut. Chladné uložíme na tmavé a chladnější místo.

  5. Takto připravenou šťávu můžeme použít na polévku a omáčku. Po naředění a dochucení dle svých chutí můžeme také použít jako šťávu k pití.

Poznámka

Rajčatovou šťávu dělám každý rok. Recept na ni jsem tady nenašla.

Letos jsem měla z cca 5kg rajčat 4,2l hotové šťávy. Tentokrát jsem do hrnce k rajčatům před vařením navíc přidala trochu soli a ve vajíčku na luhování čaje pár hřebíčků, kousek celé skořice a nové koření.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rajčatová šťáva

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    jar11:Děkuji za komentář i hodnocení:-KBazalka s rajčaty krásně ladí a moc hezky provoní celou kuchyň:-*Já ráda používám i čerstvou rozmarýnku:-)

    Odpovědět

  • jar11 jar11

    Dobrý den,
    myslím, že se i na Severní Moravě letos podařila všem zahrádkářům docela slušná sklizeň rajských,šťávu dělám také, na zimu je to výborná věc.I já letos trošku experimentovala. Do šťávy dávám jenom trošku soli a sterilizuji, letos jsem při redukci přidala větvičku bazalky / pak odstranila/, krásně vše provonělo. Uvidím ještě jak se osvědčí po otevření v zimě.Drahušce jsem přidala bodík a chválím. Hezký den všem.

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Petra:NE !!!

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    sikulka7: Chytré věci od chytrých lidí ano, ale tohle to zrovna není. :) Ano, teplo ničí zdraví prospěšné látky. Ale mikrovlnka stejně tak jako obyč. trouba. Věřte si čemu chcete, ale do pusy si mě neberte. Stejně tak bych mohla říct něco já o vás, co by se vám nelíbilo. Ale neudělám to, protože nemám tu potřebu.

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Petra:líbí se mi vaše sebevědomí, asi jste příliš mladá, co? Neučte mě znát hoax, nejsem blb.Vím, co vím, třeba k tomu časem dojdete. Učte se a čtěte chytré věci od chytrých lidí. Končím debatu, máte svoji pravdu a já taky. Přeju vám hodně štěstí ve vaší nevinnosti.

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    sikulka7: Také se nechci dohadovat, ale nemůžete věřit všemu, co si přečtete. Říká se tomu hoax...

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Petra: nechci se s vámi dohadovat, ale četla jste někdy, co udělá mikrovlnka třeba s vodou?Taky ji mám doma, používala jsem ji k ohřívání potravin, ale teď už skutečně jen vyjímečně. Když jsem si přečetla,jak všechno ničí, dávám si pozor.:-S

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    sikulka7: Mikrovlnka to zničí stejně tak, jako jiný tepelný zdroj...

    Odpovědět

  • pilatka3 pilatka3(neregistrovaný)

    To jsem netušila, tak si ji všichni pořizují. Tak to asi začnu používat myčku a klasik troubu.:-//

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Ach jo, mikrovlnka zničí všechno dobré, co v potravinách je. Je to škoda. :-S

    Odpovědět

  • pilstka3 pilstka3(neregistrovaný)

    Já všechna rajčata rozmixuji, dám do sklenic,uzavřu a zavařím v mikrovlnce. Jsou pak použitelná na přípravu různých pokrmů. Stačí prolét přes cedník, nerozmixovaná semínka se zachytí. Hlavně tak zpracuji ta popraskaná.:-))

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Tak tohleto je nejlepší návod k zavařování:yes:. Až seženu sud, nakoupím hafo rajčat a jdu do toho! Dávám bodík:-8;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    No, také si dovolím se svou troškou do mlýnice:-)
    Pokud byste těch rajčat měli opravdu hafo, tak v Itálii naskládají sklenice (proložené pytli, že aby se nepotloukly až začnou poskakovat) do 200 litrového sudu, zalejí to vodou, nahoru dají syrový zemák, zadeklují, pod sudem zatopí a když je ta brambora k jídlu, tak je vymalováno...

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Chci přidat radu k zavařování. Celý život zavařuju v zavařovacím hrnci po babičce. Letos jsem vyzkoušela novou metodu - někde jsem to vyčetla - v myčce na nádobí.Je to úžasně jednoduché, naskládám sklenice do myčky a zapnu program. Už jsem takto zavařila plno kompotů a okurek, zatím drží.:-O:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • georgie georgie

    Anna Kocikova: Děkuji za radu, určitě vyzkouším zavařování v papňáku.:-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: rajčatová šťáva rajčatová šťáva recept stava z rajcat recept na rajčatovou štávu rajčatová šťava recepty šťáva z rajčat - recept rajčatova štava jak udelat recepty rajčatova šťáva jak udělat rajčatovou šťávu rajčatový stava recept rajcatova stava rajčatova štava a zdraví zavarovani rajcatove stavy rajcatovastava rajcatova stava zavarovani recept na stavu z rajcat šťáva z rajčat recept račatová šťáva domácí rajčatová šťáva rajčata štáva

Zapomněl/a jsem heslo