Studené nudle na čínský způsob osvěží i nasytí. Nejlepší jsou s okurkami a lehce pikantním dresinkem
10. 8. 2023 Vaření
Když je teplo, na horká jídla moc chuť nemáme, saláty však ne každého dostatečně nasytí. Pokud zároveň milujete asijskou kuchyni, všechny vaše požadavky uspokojí studené nudle. Populární jsou v čínské i korejské kuchyni, což znamená mnoho různých ingrediencí a mnoho verzí pokrmu.
Nudle původem z Číny
Nudle jsou základem jídelníčku v mnoha asijských zemích, ať už jsou pšeničné, rýžové, pohankové nebo třeba tapiokové. Stejně jako italská pasta se liší délkou, tloušťkou nebo tvarem, přičemž různé nudle se používají do různých jídel a často jim dávají i název.
Nudle jsou původem z Číny a odtud se rozšířily do dalších asijských zemí. A právě z Číny pochází i jeden z populárních nudlových pokrmů – studené nudle.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou nudle nastudeno?
Pod pojmem studené nudle se ukrývá mnoho asijských specialit. Jde vlastně o souhrnný název pro jídla, které se vyznačují tím, že jejich hlavní ingrediencí jsou vařené nudle, ovšem podávané nastudeno s různými dalšími surovinami – zeleninou, masem a hlavně zálivkou, která má nudle ochutit.
A protože se zálivka obvykle nalévá na dno misky, je třeba pokrm hlavně důkladně zamíchat, aby se v ní všechny nudle dobře obalily.
Populární pouliční jídlo
Způsob přípravy nudlí je různý v různých částech Číny. Jinak připravují nudle v sečuánské kuchyni a jinak chutnají nudle šanghajské. I když si asijskou kuchyni spojujeme spíš s rýžovými nudlemi, v Číně se používají na tento pokrm spíš nudle pšeničné. Pokud se ale stravujete bezlepkově, můžete je vyměnit za rýžové nebo třeba pohankové soba nudle.
Za nejvyhlášenější jsou považovány nudle z města Čchung-čching v S’-čchuan (Sečuán), jež jsou známé jako xiao mian. Podávají se v teplé (s vývarem) i studené (s dresinkem) verzi, přičemž je doplňují různé druhy zeleniny a někdy i maso. V žádné verzi však nesmí chybět pálivé papričky nebo sečuánský pepř dodávající pokrmu šmrnc.
Malé jídlo na snídani či oběd
Tyto nudle jsou v této, ale i v jiných oblastech Číny oblíbenou pouliční specialitou hlavně díky tomu, že jsou poměrně levné. Jsou označovány jako tzv. „malé jídlo“ neboli „malé nudle“, často si je tu totiž dávají na snídani nebo jako rychlý oběd během dne.
Podobné nudle se připravují rovněž na Tchaj-vanu – tam se k nim servíruje dresink ze sezamové pasty tahini nebo z arašídového másla. V Číně je dochucuje sečuánský dresink, díky němuž jsou nudle ostré a hodně aromatické.
Originální recept na čínské studené nudle
Pokud byste rádi vyzkoušeli nějakou autentickou čínskou specialitu, je tento pokrm nyní v létě tím pravým. Můžete si do něj přidat vařené, smažené nebo pečené kuřecí maso, ale báječně chutná i ve vegetariánské variantě jen s okurkou a cibulkou. Jak tedy na něj?
Budete potřebovat: 1 lžičku drceného česneku, 1 lžičku sečuánského pepře, 1 badyán, 4 lžíce horké vody, 200 g čínských pšeničných nudlí (lze použít i rýžové nebo soba), 1 lžičku sezamového oleje, 1 lžíci světlé sójové omáčky, 1 lžíce černého rýžového octa (nebo klasického světlého), ½ lžičky cukru, sůl dle chuti, 2 lžíce oleje s chilli papričkami, ¼ lžičky sečuánského pepře, 150 g salátové okurky nakrájené na tenké nudličky, 1 šalotku nebo jarní cibulku nakrájenou nadrobno, 2 chilli papričky nakrájené na kolečka, čerstvý koriandr na ozdobu a nasekané pražené arašídy nebo sezam na posypání.
- Do malé misky dejte česnek, sečuánský pepř a badyán. Přidejte horkou vodu a nechte louhovat.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatek vody a uvařte v ní nudle podle návodu na obalu. Dávejte si pozor, abyste je nerozvařili. Nudle slijte a propláchněte je pod tekoucí vodou, aby vychladly. Přendejte je do velké mísy, přidejte sezamový olej a dobře promíchejte.
- Pak k nudlím přidejte nakrájenou okurku, šalotku a čerstvé chilli papričky nakrájené na kolečka.
- Vylouhovanou vodu s česnekem a kořením přeceďte a zalijte jí nudle. Přidejte zbylé ingredience na zálivku a dobře promíchejte. Hotové nudle posypejte koriandrem a nasekanými arašídy nebo sezamovými semínky.
Náš tip: Podle našeho video receptu si také můžete připravit smažené nudle na čínský způsob.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vietnamská kuchyně: Připravte si doma vlastní nudlový salát Bún bò Nam Bô. Takhle jednoduše se dělá
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Bao buns aneb Kynuté čínské „knedlíky“ s pikantní grilovanou panenkou. Plní se až po uvaření a těsto se předtím potírá olejem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
V létě chladné polévky osvěží a doplní důležité tekutiny i minerály. Navíc skvěle chutnají. Vyzkoušejme oblíbené recepty
Palačinky jianbing z čínského tržiště jsou tenoučké jako papír a plněné slanými krekry, křupavou slaninou a čerstvou zeleninou
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu