Příběh pizzy Havaj: Ananas na placku s rajčaty a šunkou vymyslel kdysi Řek a rozhádal tak celý svět
14. 1. 2024 Historie a zajímavosti
Zatímco Italové považují vznik pizzy Havaj za jeden z největších prohřešků spáchaných vůči jejich gastronomii a vlastně i celému národu, jiní na ni nedají dopustit. Hlavně děti tuto neobvyklou pizzu zbožňují. Kombinaci rajčatové omáčky, šunky a sladkého ananasu ale neodolají i mnozí dospělí.
Co je pizza Havaj
Pizza Havaj neboli Hawaiian je jedním nejkontroverznějších jídel světa. Klasická pizza s rajčatovým základem, šunkou a mozzarellou je totiž předmětem mnoha sporů, a to kvůli jedné, pro pizzu netypické, ingredienci, a sice kostičkám ananasu z konzervy.
Dnes ji najdete v nabídce spousty pizzerií po celém světě, s výjimkou těch, které si zakládají na autentické italské kuchyni. Pro Italy je totiž pizza s ananasem doslova zločinem a většina z nich by ji nikdy nevzala do úst.
Je však třeba podotknout, že pizza Havaj se za šedesát let své existence stala takovým hitem, že ji i v mnohých restauracích přímo v Itálii vzali na milost, aby se zavděčili turistům.
Mohlo by vás zajímat
Cesta pizzy z Itálie do Ameriky
O pizze Havaj by se dalo říct, že je taková světoběžnice. Speciální verzi italského pokrmu totiž vymyslel Řek. Šlo o jistého Sama Panopoulose, který si v polovině 20. století otevřel se svými bratry v Kanadě ve městě Chatham v Ontariu restauraci, kde nabízel klasické občerstvení v podobě palačinek a hamburgerů.
Na počátku šedesátých let však navštívil italskou Neapol (kolébku pizzy) a rozhodl se ji péct i ve svém podniku. Pizza už v tu dobu frčela, podávala se ovšem obložená žampiony, slaninou nebo feferonkami.
Panopoulos ale rád experimentoval, nabízel třeba i amerikanizované verze čínských jídel, jako je sladkokyselé kuře, jehož součástí je rovněž ananas, rozhodl se proto zariskovat i s pizzou.
A tak v roce 1962 na jednu pizzu přidal společně se šunkou ananas z konzervy. Moc od toho sice nečekal, neobvyklá kombinace sladkého a slaného mu však zachutnala a zákazníkům rovněž, a tak ji zařadil na stálé menu. Podle konzervovaného ananasu značky Hawaiian navíc svou pizzu pojmenoval.
Mohlo by vás zajímat
Dodnes budí vášně
Věhlas pizzy Hawaiian (nebo také pizzy Havaii či Havaj) se zakrátko rozkřikl, brzy ji tak začaly nabízet i další restaurace nejen v Kanadě, ale i v USA. Zatímco v Americe pizza slavila úspěch, v Evropě, respektive v Itálii, vyvolala téměř zděšení.
Snad žádné jídlo tolik nerozděluje společnost jako pizza Havaj. Dohadovali se kvůli ní i mnohé významné osobnosti a obhajoval ji dokonce i samotný kanadský premiér Justin Trudeau.
A i když její tvůrce Sam Panopoulos již před šesti lety v požehnaném věku 83 let zemřel, jeho vynález budí vášně stále, a to nejen ve světě, ale i u nás, naposledy třeba v říjnu minulého roku.
Tehdy na pop-upu italské kuchyně nazvaném Pizza! Pizza! jistý stánek vyjádřil svůj odpor pizze Havaj tím, že stanovil její cenu schválně na astronomických 10 000 Kč. Za ni už by si slavnou pizzu objednal jen opravdu hodině velký ctitel.
Náš tip: Chcete-li si udělat domácí pizzu, možná vám přijde vhod tento video recept .
Zdroje informací:
Bbc.co.uk: It’s the food choice that seems to divide the world
Wikipedia.org: Hawaiian pizza
Gozney.com: Pineapple Pizza - History of the controversial Hawaiian Pizza
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vláčná a křupavá pizza jako z pizzerie: Připravit těsto je snadné i pro kuchařského začátečníka, při pečení je nejdůležitější správná teplota
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Proslulý italský restauratér šokoval, když pochválil pizzu Havaj s ananasem. Znesvětil jsi národní tradici, rozčilovali se někteří
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejoblíbenějších druhů pizzy. Mezi všemi vede pizza rozmarná. Víte, která to je?
Pinsa není pizza: Slaná římská placka je méně kalorická, ale úžasně vláčná, nadýchaná a křupavá, dochucuje se až po upečení
Toskánský salát panzanella byl původně jídlem pro chudé dělníky. Dnes se považuje za lahůdku!