Pět kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Maso je lepší osmahnout, nadýchanost zajistí sníh z bílků a pórek dodá šťavnatost
13. 3. 2024 Vaření
Už se těšíte, až budete na Velikonoce péct nádivku neboli hlavičku? Ti, kteří nemusí sladké, ji považují za možná úplně nejlepší velikonoční pokrm. Ačkoli jde vlastně jen o obyčejný nákyp z pečiva, je pár věcí, které byste si měli při její přípravě ohlídat, aby se opravdu povedla.
Slaná velikonoční delikatesa
Velikonoční nádivka je specialita, která je stejně důležitou součástí Velikonoc jako malovaná vajíčka, beránek nebo mazanec. Obvykle se jí říká nádivka, setkat se ale můžete si názvy hlavička, sekanina, sekanice, jeřábek, řežábek či velikonoční svítek. Připravuje se na Bílou sobotu nebo na Boží hod velikonoční. Ta nedělní byla v minulosti mnohem slavnostnější a bohatší, sobotní by měla být bez masa, neboť Bílá sobota je ještě postním dnem.
Velikonoční nádivka je specialita mnoha tváří a skoro každá rodina má na nádivku nějaký svůj vlastní recept, na který nedá dopustit. Základ je však vždy stejný a je pár surovin, bez nichž se nádivka zkrátka neobejde. Jaké to jsou a jak dosáhnout toho, aby byla nádivka krásně nadýchaná a chutnala skvěle?
Mohlo by vás zajímat
1. Pečivo předem opečte
Základní surovinou pro přípravu nádivky je samozřejmě pečivo. Obvykle se používají rohlíky nebo housky nakrájené na kostičky, klidně je ale můžete nahradit i toastovým chlebem nebo vekou, ty se aspoň krájejí jednodušeji. Pečivo je třeba namočit do nějaké tekutiny, aby změklo.
Obvykle se používá mléko, pro jemnější a lahodnější chuť můžete použít smetanu a výraznější chuti dosáhnete, když kostičky namočíte do vývaru. Pečivo se rovněž doporučuje před namočením lehce opéct na pánvi nebo na plechu v troubě. Díky tomu se pak po namočení do mléka úplně nerozmočí na kaši a v nádivce bude patrná krásná „pečivová“ mozaika.
2. Uzené dodá chuť
Velikonoční nádivce se někdy říká hlavička, to proto, že se do ní původně dávala vařené maso z telecí hlavy. To v novodobých receptech nahradilo maso uzené. To by mělo být pokud možno tučné, neboť tuk je nositelem chuti. Nejvhodnější je proto bůček, uzená krkovice nebo slanina. Maso nakrájejte na drobné kostičky a před přidáním do směsi pečiva je dobré je osmažit na pánvi na troše tuku. Bude mít pak výraznější chuť.
Chcete-li mít nádivku trochu dietnější, můžete použít nějaké bílé maso, třeba kuřecí, krůtí nebo králičí. Dřív se dokonce říkalo, že v nádivce by měly být tři druhy masa. Použít lze i jehněčí nebo třeba kůzlečí – zkrátka mladé maso, které k Velikonocům jako svátkům jara patří.
3. Máslo nebo jiný tuk
Tuk se do nádivky dostane částečně z opečeného masa, pro lahodnější chuť je ale do směsi lepší vmíchat i trochu másla. To můžete utřít se žloutky, které rovněž v nádivce musí být, neboť v ní fungují jako pojivo. Máslo lze přidat do směsi i rozpuštěné, případně je můžete nahradit i sádlem.
4. Bylinky zajistí krásnou barvu
Správná velikonoční nádivka musí jako typický jarní pokrm obsahovat i něco zeleného. Obvykle jsou to čerstvé jarní kopřivy, které jsou plné živin, použít lze ale i jiné volně rostoucí bylinky. Za starých časů to byly třeba listy kontryhele, popence, sedmikrásek či pampelišek. Ty ovšem můžete nahradit i nasekanou petrželkou, případně lístky mladého špenátu.
Výraznější chuť zajistí nasekaná jarní cibulka, pažitka či zelené části pórku. S pórkem je pak nádivka i o trochu šťavnatější. O lepší chuť se kromě bylinek postará i koření. Do nádivky kromě pepře patří i špetka muškátového oříšku. Pro větší pikantnost do ní můžete dát i sušený nebo prolisovaný česnek.
5. Sníh pro nadýchanost
Vejce jsou důležitou součástí nádivky i kvůli tomu, že jsou považována za symbol nového života a k Velikonocům tak neoddělitelně patří. Můžete je přidat najednou, lepší je ale oddělit bílky od žloutků, bílky vyšlehat do sněhu a ten přidat do nádivky nakonec, aby byla krásně nadýchaná. Je to lepší varianta než tradiční kypřicí prášek. Chcete-li si lehkost nádivky pohlídat, můžete přidat společně se sněhem i lžičku kypřicího prášku.
Náš tip: Nádivku si pak můžete připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeská velikonoční nádivka z krupice: Plněná uzeným masem a bylinkami a sypaná mákem chutná skvěle
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Velikonoční nádivka: Původně se dělala z kaše a telecího. Co v ní nesmí chybět dnes?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12